“ZAMLAR YANSITILMAMALI ve ÜRETİMDE İNDİRİM YAPILMALI”
“DOLAYLI ELEKTRİK ZAMLARI TÜKETİCİYE YANSITILMAMALI VE
ÜRETİMDE KULLANILAN ELEKTRİĞE DERHAL İNDİRİM YAPILMALIDIR”
Yeniden Refah Partisi sitesinde yaptığı yazılı açıklamayla dolaylı elektrik zamlarında düzenlemeye gidilmesini önerdi. Partinin Enerji Politikaları Kurulu’nun açıklaması ve çözüm önerisinde şu ifadelere yer verildi.
Pandemi koşullarında tüketicilerin ve üreticilerin enerji maliyetleri ciddi sıkıntılar doğurmaya başlamıştır. Pandemi öncesi döneme göre faturalar kıyaslandığında %35 gibi bir fark görünmektedir.
Her konuda olduğu gibi enerji konusunda da maalesef rakam oyunlarıyla pozitif bir hava oluşturulmaya çalışılmaktadır.
Üretimin temel girdilerinden olan enerji maliyeti, ürünlere yansımaktadır. Hatta bu maliyeti karşılayamayan birçok işletme üretim durdurma kararı almıştır.
Bireysel tüketiciler ise zaten pandemi koşullarında zor zamanlar geçirmektedir. Kısa çalışma, yarı zamanlı çalışma, ücretsiz izin ve işten çıkarılma durumunda olan insanlarımız gelirlerindeki düşüş nedeniyle bu giderleri neredeyse karşılayamama durumunda kalmışlardır.
Enerji bakanının kendi ifadeleriyle 2020 yılı içerisinde yaklaşık 3 milyon abonenin elektrik kesim işlemi gerçekleşmiştir. Bu veriler durumun vahametini ifade etmektedir.
Bireysel ve kurumsal tüketici için indirim, destek vb. konuları geçtik, üstüne gizli zamlar ile daha da zor duruma düşürülmektedirler.
Elektrik üreticileri için 2021 yılı kapasite mekanizması desteği düzenlemesi ne anlama gelmektedir biraz inceleyelim.
Elektrik birim maliyet hesaplamalarında ki maliyetlerden, kapasite mekanizması desteği ve Teiaş gelir üst tavanı kalemlerine yapılan eklemeler elektrik tüketim faturalarına yansımaktadır.
Teiaş ve Epdk enerji arz güvenliğini sağlamak amacı ile dönemsel olarak elektrik üreten firmalara kapasite mekanizması desteği vermektedir.
Elektrik ileten firmalara ise bölgesel olarak ayrılmış 15 ayrı tarife uygulamasında baradan çıkış ve baraya giriş olarak hesaplama yönteminde aradaki eksik,kayıp,kaçaklar Teiaş a fatura edilmektedir. Teiaş ise gelir üst tavanı bütçesi içerisinde birim maliyet olarak tüketim faturalarına yansıtmaktadır.
Dolayısı ile tüketiciye, sanayiciye, üreticiye, tarımsal kullanıcıya elektrik desteğine yönelik herhangi bir uygulama ve indirim söz konusu değilken, sadece elektrik üreten ve iletim hizmetleri veren firmalara arz güvenliği desteği adı altında yapılan bu uygulama adil değildir.
Ayrıca daha önce uygulanan desteklerde belirtilen çerçeve farklılaştırılarak imtiyazlı birilerinin bu desteğe dahil edilmesi gibi bir durum görünmektedir.
Tüm bunların sonucunda yapılması gereken aslında şu olmalıdır.
1- Kayıp kaçakların, faturalarını düzenli ödeyen tüketicilere yansıtılması uygulamasına derhal son verilmeli.
2- Tarımsal sulama indirimi vb. çiftçi destekleri derhal düzenlenmeli.
3- Sanayi ve üreticilerin kullandığı enerji maliyetlerine destek verilmeli.
4- Teiaş gelir düzeyinde indirim yapılarak elektrik fiyatlarında indirim sağlanmalı.
5- Tüketici ve sanayiciyi görmezden gelip sadece imtiyazlı santrallere verilen destek uygulaması derhal gözden geçirilmeli. İmkan varsa herkese destek verilmeli yok ise de aradan seçilmiş bir takım kurumlara desteğe son verilmelidir.
ENERJİ POLİTİKALARI KURULU