YÜRÜYEN CESET SENDROMU

YÜRÜYEN CESET SENDROMU
13.11.2023
A+
A-

Yürüyen ölü sendromu ya da yürüyen ceset sendromu isimli bu Nöro-Psikolojik hastalığın literatürdeki adı Cotard sendromudur. Kişinin vücut parçalarının öldüğünü ya da ölmekte olduğunu sandığı, yaşamsal organlarını kaybettiği gibi düşüncelerle karşılaştığı ender rastlanan zihinsel bir rahatsızlıktır.

SEMA NUR AVŞAR

Beyin kanaması, migren, parkinson hastalığı, beyin hücrelerinin kaybı gibi beyin hasarı yaratan hastalıklarla ilişkilendirilen Cotard sendromunun altında yatan nedeni anlamak için MRI ve EEG gibi tekniklerinden yararlanılmaktadır. 2017’de yapılan bir çalışmada Cotard Sendromu bulunan 12 MRI ve EEG verileri incelenmiştir. Tüm incelemeler ve bulgular ışığında 12 hastadan 8’i ölmüş olduklarını iddia ederken, 4’ü ölmekte üzere olduklarını belirtmişlerdir. Öldüğünü iddia eden 8 hastanın yarısı sağlık çalışanları tarafından öldürüldüğünü, ölmekte olduklarını iddia eden hastalardan üçü iç organlarının kurtlar ve böcekler tarafından kemirildiğini ifade etmiştir. Hastalarda aynı zamanda depresyon, şizofreni, madde bağımlılığı ve katatoni gibi psikiyatrik bulgular da görülmüş.

COTARD SENDROMLU BİR VAKA ANALİZİ

Graham, ağır depresyon hastasıdır ve ara ara intihar girişimlerine kalkışmıştır. Graham, beyninin öldüğüne inanmaktadır. Zamanının büyük bir kısmını mezarlıkta geçirmektedir. Beynini, intihar esnasında yaktığını düşünmektedir.Graham doktora gittiğinde “Ölü olduğumu kanıtlayacağım.” demiş ve ölü olduğu için yemek yemeye ya da uykuya ihtiyacı olmadığını iddia etmiştir. Zihninin görme, duyma, düşünme ve iletişim kurma gibi fonksiyonları yerine getirdiğini kabul ediyor; fakat bunların beyni ölüyken nasıl gerçekleştiğini bir türlü açıklayamıyordu.

BEYNİN İÇİNDE NELER OLUYOR

Araştırmacılar hemen Graham’ın beyninde herhangi bir anormallik meydana gelip gelmediğini görmek için tarama yaptılar ve Graham’ın beyninin bir kısmının kendiliğinden çalışmayı durdurduğunu gözlemlediler. Graham’ın frontal korteksinin büyük kısımlarında çok düşük metabolizmaya rastlandı. Graham’ın beyninin bu kısmı çalışmayı kesmiş gibi adeta uyuyor gözükmekteydi. Graham ile çalışan doktorlardan biri New Scientist dergisine açıklamada bulundu:

“PET taramaları üzerinde 15 yıldır çalışıyorum ve Graham gibi iki ayağının üzerinde, insanlarla iletişim kurabilen birinden bu denli anormal sonuçlar beklemezdim. Graham’in beyin fonksiyonları uyuyan ya da genel anestezi altındaki birinin beyin fonksiyonlarına çok benziyor. Bu sonuçları hareket halinde birinde görmek oldukça şaşırtıcı.”

1880 yılında, Fransız nörolog Jules Cotard 43 yaşında, kendisinin bir beyne, damarlara ve iç organlara sahip olmadığını sadece deri ve kemikten oluştuğunu söyleyen bir kadın hasta ile karşılaşır. Aynı zamanda bu kadın hasta, yiyeceğe ihtiyacı olmayacağını yemek yemeden sonsuza kadar yaşayabileceğini söylemektedir. Bu durum nörolog Cotard’ın ilgisini çeker ve hasta “Madam X” şeklinde adlandırılır. Vaka ile çalışmalar yapan ve vakayı aydınlatan nörolog Jules Cotard sayesinde “Cotard Sendromu” şeklinde bilim dünyasında yerini almıştır. “Madam X” ise sendrom sonucunda yaşadığı sıkıntılar ve açlık sebebiyle yaşamını yitirmiştir.

 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.