YENİ GÖÇLER DURDURULMALI

YENİ GÖÇLER DURDURULMALI
29.02.2024
A+
A-

CHP Nilüfer Belediye Başkan Adayı Şadi Özdemir, Nilüfer’in son 20 yılda çok fazla büyüdüğünü, iş olanakları ve eğlence merkezleriyle Avrupa kenti olma özelliğinde bulunduğunu ve bununla beraber göç yükünün arttığını söyledi. Özdemir ayrıca yeni göçlerin durdurulması gerektiğini de vurguladı.

HIDIRCAN KAYA

CHP Nilüfer Belediye Başkan Adayı Şadi Özdemir ile Nilüfer’deki hava kirliliğinden deprem tehlikesine kadar birçok konuyu konuştuk. Nilüfer’in son 20 yılda çok fazla büyüdüğünü nüfusun arttığını söyleyen Özdemir ayrıca sanayi bölgelerinin de taşınması gerektiğini vurguladı. Nilüfer ilçesinin tarihi ile ilgili konuşan Özdemir, “Nilüfer ilçesi 1989 yılında kuruldu. Aslında köylerinin tarihi geçmişi çok daha eski. Yerleşim alanları mevcut.  Kurulduğu zaman 14 bin 200 seçmeni vardı. Şuanda 400 bin civarında bir seçmeni bulunuyor. 30 kat gibi bir büyümeden bahsediyoruz. Nüfus ciddi büyüdü.600 bin civarı oldu. Bütün bu süreçlerin, Nilüfer’in değişimindeki en büyük etken Mustafa Bozbey’in. 1999 seçimlerinde Mustafa Bozbey belediye başkanı olunca, Nilüfer’i otel kent olmaktan çıkarıp yaşanabilir bir kent yapacağını söylüyordu. Sosyal demokrat anlayışla, kültür sanat etkinliklerinin önü açılınca, yapılaşmada diğer yerlere göre geniş kurulan bir kent olması nedeniyle, istihdam olanaklarının genişlemesi gibi etkenler Nilüfer’i yaşanabilir bir kent haline geldi. Nilüfer planlı bir ilçe. Öyle olunca da yeşil alanı, sokağı, parkı, altyapısı oldu. Böylece de talep artmış oldu. İnsanlar Bozbey’in vizyonuyla Nilüfer tarafına gelmeye başladı. Burada yaşam alanları oluştu. Eğlence merkezleri, sinema, tiyatro, konser gibi mekanlar oluşturuldu. Vatandaş da buraya gelmeye başladı, gece ise oturdukları ilçelere gitti. Bütün bu sürecin ana kahramanı Mustafa Bozbey” dedi.

ORTAK AKIL MESAJI

Kentin yeni bir yol haritasına ihtiyacın olduğunu vurgulayan Şadi Özdemir, doğaya, çevreye, yeşil alanlara inanılmaz bir saldırı gerçekleştiğini de belirtti. Saldırılara karşı bir cephe oluşturmak gerektiğini de ifade eden Özdemir, “Nilüfer’i ortak akılla birlikte yöneteceğiz. Mahalle komiteleri, kent konseyleri, akademik odalar, üniversite. Birlikte karar alıcı mekanizmalar oluşturulmasını sağlayacağız” şeklinde konuştu.

“YENİ SANAYİ ALANLARI AÇILMAMALI”

Nilüfer’deki yoğunlaşmadan bahseden Özdemir, “8 tane organize sanayi bölgemiz var. Organize olmaya çalışan sanayi bölgelerimiz mevcut. 3 bine yakın işletmesi olan küçük sanayi bölgelerimiz var. Bütün özel okullar Nilüfer bölgesinde. Özel sağlık kurumları, istihdam ve nitelikli eğitimin bu bölgede olması yeni göç taleplerini de beraberinde getiriyor. Bu da yoğunlaşmayı artırıyor. Yoğunlaşma talepleri çoğalıyor. Onun için de yeni sanayi alanlarının açılmamasının mücadelesini vermemiz gerekiyor. Yeni okullara izin verilmemeli. Daha büyük nüfusun yaşadığı komşu ilçelerimiz var, olanakları oraya taşımamız lazım. Göçü önlememiz gerekiyor. Bütün bu istihdam yoğunluğu ve diğer meseleler aslında kirliliği de artıran bir hikaye” dedi.

“HAVA KİRLİLİĞİ BURSA’NIN SORUNU”

Hava kirliliğinden de söz eden Şadi Özdemir, Bursa’nın genel sorununun olduğunu, sadece Nilüfer ile sınırlamamak gerektiğini hatırlattı. Özdemir, “Bacasız sanayi yolculuğuna başlamamız gerekiyor. Merkezi yönetimin 1/100000 planlarına bakıldığı zaman Karacabey’den Bandırma’ya kadar sanayi bölgesi yapma planları var. İstanbul’un sanayisini buraya kaydırmayı düşünüyorlar. Bunun yanlış olduğunu düşünüyoruz. Yeni istihdam alanları yeni göç demektir, yeni göç de yeni kaotik ortam demektir. Sanayinin buradan gitmesi için kamuoyu oluşturulmalı. Öncelikle tespit edeceğiz ve daha sonra ise akademik odalarla görüşüp bir çözüm getireceğiz. Kentsel dönüşüm Nilüfer’in ana sorunlarından bir tanesi. İstihdam, okul, hastane, kentsel dönüşüm gibi konuları düşündüğümüzde trafik açısından da içinden çıkılmaz bir hale geliyor” açıklamasında bulundu.

“DOĞRU İLETİŞİMLE SORUNLAR ÇÖZÜLÜR”

Bursa Büyükşehir Belediye seçimlerine de değinen Özdemir, doğru ilişkiden yana olduğunu, Nilüfer için parti bazına bakmadan insani ilişkilerini yürütebileceğini söyledi. Özdemir, “Büyükşehir Belediyesi’ni Mustafa Bozbey kazandığı takdirde işimiz daha fazla kolaylaşacak, ilişkilerimiz güçlü olacak. Aksi olur da başka biri seçimi kazanırsa da parti bazına bakmayız. İnsani ilişkiler yürütülebilir bir durum. Doğru iletişimle çözülebilir” diye konuştu.

“BÜYÜKŞEHİR’İ KAZANIRSAK KATI ATIK TESİSİ PROJESİNİ İPTAL EDECEĞİZ”

Kayapa bölgesine yapılacak olan katı atık tesisinin yerinin yanlış olduğunu sözlerine ekleyen Özdemir, “Nilüferliler kendileri düşünecek. Büyükşehir Belediyesi’ni kazandığımız takdirde o projeyi iptal edeceğiz. Önceki seçimlerde kazanır algısı oluşmamıştı. Şimdi rüzgar tam tersine esmeye başladı. Kazanır algısı oluştu” dedi.

“YOĞUNLUK AZALTILMALI”

Nilüfer’in havasının temiz olabilmesi için yoğunluğun azaltılması gerektiğini ifade eden Şadi Özdemir, “Sanayiyi uzaklaştırmamız lazım. Aslında Nilüfer’de kirlilik ile ilgili algı oluşuyor ancak Osmangazi’de oturan vatandaşımız da aynı havayı soluyor. Bacasız sanayiye dönüştürmek lazım ve yeni göçün  önünü kesmemiz gerekiyor. Mesela TEKNOSAB’da çalışan işçiler Karacabey’de yaşamak yerine Nilüfer’de yaşayacak. Trafik sorunu ile birlikte karbon salınımı çoğalıyor. İkincisi de konut talebini daha yukarı çıkarıyorsun. Sanayi Karacabey’de ancak vatandaş yaşamak için Nilüfer ilçesini seçecek” diyerek sözlerini tamamladı.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.