Ya Şehr’i Ramazan hoş geldin

14.04.2021
A+
A-

On bir ayın Sultanı Ramazan ayı geldi Elhamdülillah. Kavuşturana Hamdolsun

Yine gönüller coşmaya, yürekler çarpmaya başladı. Bayramdır inananlara her gün ramazanda. Her iftar tekrarlanır bayramlaşma.

 

İki yıldır insanlığın üzerine çökmüş bir musibet Kovid 19 sebebiyle normal hayatımız bile yaşanırlıktan çıkmışken ayların en hayırlısına en bereketlisine ayların Sultanına kavuşmanın burukta olsa heyecanı mutluluğu coşkusunu yaşıyoruz toplumca.

 

Gelin tarihi süreçte ramazan ve geleneklerini konuk edip huzur mutluluk bulalım bugün.

 

Ramazan geldiğinde herkeste bir heyecan başlar. Ramazan ayı ibadetin en yoğun yaşandığı ay olduğu kadar ramazan eğlenceleri ile de özellikle çocukların beklediği özel bir zamandır.Cambazlar, hokkabazlar, macuncular, kâğıt helvacılar ,karagöz ustaları,meddahlar,ortaoyuncular ramazan ayının arifesinde aranıp bulunur ve ramazan eğlenceleri haftalar önceden ayarlanır.

 

Ramazan boyunca devlet önde gelenleri ve varlıklı kişilerin halka açık iftar sofraları kurulur. Akraba ve dostlar arasında ramazanın önemli bir bölümünde büyükler, akraba ve dostlar iftara davet edilir.

İftardan sonra erkekler, kadınlar,çocuklar dışarı çıkar, özellikle yaz aylarına rastlayan ailece ramazanlardameydanlarındaki açık hava kahvelerine gidilir, teravih namazına değin buradakahve içilip sohbet edilir. Yatsı ezanından sonra teravih namazı için camilere gidilir, namazdan sonra da ramazan şenlikleri yapılan yerler gezilir

 

Ramazan geceleri geleneğimizde Ramazan şenlikleri yapılan yerler arasında özellikleİstanbul’da Şehzadebaşı’ndaki direklerarası en canlı eğlence merkezlerindendi.

Şehrimiz Bursa ve ilçelerinde Temaşa i Ramazan etkinlikleri bir Bursa geleneği oluşturmuş durumadır örneğin.Öncelikle Merinos Parkı ve Mihraplı Park başta olmak üzere tüm ilçelerimizde Ramazan şenlikleri tüm halkımız tarafından büyük ilgi ve beğeni ile takip edilir.

 

Nerdeeeee o eski ramazan eğlenceleri ?nerdeeee o eski ramazan şenlikleri ?,nerdeeee o eski ramazanlar. ?diyerek görüş bildirenlerde yok değil hani.

 

Hak vermiyor da değilim hani bazen haksızda değiller diyorum.Nasıl olsun ki….

Hatıralarımızdaki ramazan günleri ve geceleri sabaha karşı bekçilerin davul eşliğinde okudukları maniler sahuru haber verir, sahur yemeği yendikten sonra yatılırdı.

 

Minareler arasında kurulan mahyalar da onbir ayın sultanının renkli öğelerinden birini oluştururdu.                           Oruç Tut Sıhhat Bul

Ya Şehri ramazan Hoş Geldin

Şefaat Ya Resul Allah

Oruç Bedenin Zekatıdırvb birçok mahya yazısı okurduk.

 

Bir de ramazan övmeleri vardı ki evlere şenlik. Ünlü ağalar ünlerini daha da çok artırmak için ramazanlarda övülme yarışına girerlerdi.

 

Bulgur pilavı ile hoşaf mideye indirilirken bir de kulaktan tatlı sözlerin verdiği hazzı duymak ağalar için bir keyif, bir tiryakiliktir. Pilavın yanında hoşaf olmayabilir.Fakat davul olmazsa yerini susam helvası bile tutamaz. Hiç ramazan keyfi davulsuz çıkar mı? Davulsuz ramazan tuzsuz çorbaya benzer.

 

Yükseklerde yaslanırsın

Kuş etiyle beslenirsin

Benim Hüseyin ağam

Sen bu köyün aslanısın

Güm be de güm güm

 

 

 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.