VE BURSASPOR KURULDU
1 Haziran 1963’te kurulan ve 5 takımın birleşmesiyle ortaya çıkan o dönemin projesi oldu. Tarihinde tarifi mümkün olmayan başarılar, acılar ve anılarla Türk futbol tarihine damgasını vurdu.
Fatih AKKUŞ
Armasından, stadyumuna, yıldızlarından, renklerine kadar her bir adımının hikayesine destanlar yazılacak olan Bursaspor’un daha sonra armanın ne olacağı tartışıldı. Yapılan toplantıların ardından alt kısımda kulübün isminin yazıldığı, Uludağ’ın resmedildiği orta kısmın hemen altında kuruluş yılı olan 1963 rakamı ve en üst bölümde de birleşen kulüplerin renkleri ile 5 adet yıldızdan oluşan bir arma ortaya çıktı. Ancak ilerleyen günlerde ekonomik güçlükler ve fikir ayrılıkları nedeni ile birleşme hazırlıkları yavaşladı. Bunun üzerine Orhan Şeref Apak hemen Bursa’ya geldi ve dönemin Valisi Fahrettin Akkutlu ile birlikte yaptığı temaslar sonucunda bu 5 kulübün birleşmesi kesinleşti. Ardından 50 bin lira teminat mektubu ile taahhütte bulunularak Bursaspor’un 2. Milli Lig’e alınması için Federasyon’a resmen müracaat edildi. Bu müracaatın kabul edilmesi ile birlikte 1 Haziran 1963, Bursaspor’un kuruluş tarihi oldu (ALINTI)
İLK BAŞKAN
Bursaspor’un ilk başkanı. Uzun yıllar semtinin kulübü Çelikspor’da başkanlık yaptı. Tütün eksperiydi. Muradiye semt sakinleri gibi O da mübadele göçmeni bir ailenin çocuğuydu. Futbol tutkusu yaşamının her döneminde ağır bastı. Çelikspor, Bursa 1. Amatör Küme’de hiç şampiyonluk yaşamadı…Buna karşın, beş kulübün birleşmesinden sonra 38 kurucu üyenin oylarıyla “kurucu başkan” seçildi. Son şampiyon Akınspor, Bursa’ya ilk kez Türkiye Şampiyonluğu getiren köklü kulüp Acar İdmanyurdu başkanları yerine, Salih Kiracıbaşı’nın Bursaspor’un başkanı olarak koltuğa oturmasının, kurucu üyelere göre belli nedenleri vardı. Öncelikle, Muradiye semtinde, o günlere göre iyi sayılabilecek bir kulüp lokali..Bunun yanı sıra tüccar olması nedeniyle parasal açıdan güçlü oluşu. Kiracıbaşı, 1963-64 sezonunda yani ilk sezonda takımı, Muhtar Tucaltan’a teslim etti ve takım kaptanlığına da eski Çeliksporlu Özhan Varlık’a teslim etti. 1964-65 sezonu öncesi Bursaspor’un üyelerini katılımıyla ilk kez genel kurul yapıldı ve Salih Kiracıbaşı bu kez üyelerin oylarıyla başkan oldu. İkinci sezonda şampiyonluk son iki maçta Vefa’ya kaptırılınca, 1965-66 sezonu başında Bursaspor yine genel kurula gitti ve Muzaffer Baştaymaz başkan olarak göreve geldi. Kiracıbaşı’nı, uzun bir aradan sonra 1968-69 sezonu öncesi yine başkan olarak görüyoruz. Kiracıbaşı bu sezonda da eski kadrosuyla görevini sürdürdü. Koltuğu Talat Diniz’e devrederken Bursaspor tarihinde seçkin yerini almıştı.
İLK FORMASI
Bursaspor’un ilk profesyonel futbolcusu, ilk jübile yapan oyuncusu ve ilk teknik direktörü unvanlarına kısa sürede sahip olan Muhtar Tucaltan, kulüp kötü duruma düştüğü dönemlerde göreve çağırılmasıyla ünlenmişti. Toplam 6 kez göreve getirilen Tucaltan 8 sezon çeşitli zamanlarda görev aldı. (1963-1964,1964-1965, 1967-1968,1968-1969,1969-1970, 1978-1979,1979-1980) Zor dönemlerde göreve çağırılan Tucaltan için tribünler ” Muhtar, Muhtar gel bizi kurtar” sloganı atıyorlardı.
İLK RESMİ MÜSABAKA
Bursaspor tarihindeki ilk resmi maçını 21 Eylül 1963 tarihinde İzmir Demirspor ile İzmir Alsancak Stadyumu’nda oynadı. Bursaspor Alsancak Stadyumu’nun tozlu sahasına; Dündar, İsmail, Hüseyin, B.Orhan, Özhan, Erdoğan, Mesut, Mustafa, Hasan, K:Orhan, Cengiz 11’i ile çıktı. Karşılaşmayı İzmir Demirspor 79.dakikada Hakkı’nın penaltıdan attığı gol ile 1-0 kazandı. Bu sonuçla Bursaspor profesyonel futbola mağlubiyetle başlamış oldu.
YEŞİLİ OVA BEYAZ’I ULUDAĞ
Özellikle formasına aldığı renkleri de şehrinden alan bir takım Bursaspor. Yeşili Ovasının güzel renginden, Beyazı da havalar iyi olduğunda İstanbul’da yaşayanların “Gördük” diye sevindiği Uludağ’dan alan Bursaspor 1966-67 sezonunda Bursaspor hedeflediği yere, 1. Lig’e yükseliyor. 37 yıl aralıksız 1. Türkiye Profesyonel Ligi’nde oynayan Bursaspor, bu süre içinde bir kez Federasyon Kupası, 2 kez Başbakanlık Kupası kazanıyor ve ligde en iyi derece olarak dördüncülüğü elde ediyor. Kupa finalisti olarak iki kez Avrupa Kupa Galipleri Kupası’na katılan Bursaspor, 1974-75 sezonunda Dinamo Kiev ve 1986-87 sezonunda da Ajax gibi dev ekiplerle mücadele veriyor.
HER GECENİN SABAHI
15 MAYIS 2004 yılına kadar bir çok başarıya imza atan Bursaspor tarihinde ilk defa kümeye düşüyor. Sakarya’da oynanan Samsunspor karşılaşmasında galip gelmesine rağmen yüzlerce şaibeli durumun arasında kümeye düşen Timsah acı tecrübeyi tadıyor. 2 sezon 2. Ligde yer alan Bursaspor daha sonra taraftarının desteği daha da büyüyen Timsah 2006/2007 sezonunda tekrardan 1. Lige dönüyor ve aslında Bursaspor’un da dönüm noktası oluyor. Tarihi boyunca en uzun başkanına kavuşan Timsah İbrahim Yazıcı ile beraber ait olduğu yerde adından söz ettirmeye başlıyor. 2009/2010 sezonunda Teknik Direktörlük koltuğunda Ertuğrul Sağlam ile beraber 75 puan toplayan Bursaspor o dönem ki “Anadolu devrimi”’ni gerçekleştirerek şampiyon oluyor.
ŞAMPİYON TAKIM KÜME DÜŞTÜ
Aslında 2004 yılında kümeye düşen bir takım ve taraftarı en acısını da 2019 yılında yaşıyor. Kümeye düşüp, çıkan ve çıktıktan sonra şampiyon olan Yeşil Çınar 2019 yılında Malatya’da galip gelmesine rağmen kümeye düşüyor. En az o dönemde yaşanılan kadar acı yaşayan taraftar o gün takımın bu durumlara düşmesine sebep olanları da tarihi boyunca hiç affetmeyecek. O dönem istisnasız bütün ulusal, yerel gazete ve dergiler aynı zamanda Dünya’da bir çok gazete servislerinin başlığı bu oldu “Şampiyon takım küme düştü” Türkiye’de ilk Dünya’da ise nadir görülen bu durum bir çok kişiyi de üzdü.
TARİH TEKERRÜR EDER Mİ?
Bu defa Bursaspor’un durumu daha kritik. O dönem kümeye düşen ve çıkıp şampiyon olan Bursaspor ile, şimdi ki Bursaspor arasında uçurum var. Borcu olmayan ve rahmetli başkan İbrahim Yazıcı’nın borçsuz bıraktığı Bursaspor her gelen yönetimin elinde günden, güne eridi. Şimdilerde 500 milyon civarına dayanan borcuyla ait olduğu yere çıkmaya çalışan Timsah hem maddi, hem de manevi sıkıntılarla uğraşıyor.