UZMAN PSİKOLOGLARDAN BAĞIMLILIK SEMİNERİ
Uzm.Psk.Bengisu Binay ve Uzm.Psk.Merve Tütüncü Karataş, Türk Psikologlar Derneği işbirliğinde Mudanya Üniversitesi’nde öğrencilerle buluşup bağımlılığı anlattı.
TÜBA AÇIKEL
Gazetemizin yazarlarından Uzm. Psk. Bengisu Binay ve Uzm. Psk. Merve Tütüncü Karataş, Mudanya Üniversitesi’nde eğitim gören öğrencilere bağımlılığı aktarırken sosyal sorumluluk projesine imza attılar. Bağımlılığa karşı neler yapılması gerektiğini aktaran Binay, konu hakkında da bir sunum gerçekleştirdi. Bağımlılığın bir beyin hastalığı olduğunu söyleyen Bengisu Binay, “Bağımlılık beyinde dopamin adlı nörotransmiteri etkilemektedir. Dopamin; düşünce, his, motivasyon, hareket, dikkat ve karar verme gibi birçok temel fonksiyonel süreçte yer alır” açıklamasında bulundu.
KİME BAĞIMLI DENİR?
Madde kullanan herkesin bağımlı olma riski olduğunu da belirten Binay, “Bağımlılık biyopsikososyal bir hastalıktır. Kişinin alışılmış olan herhangi bir ilaç veya maddeye karşı engellenmesi imkansız psikolojik ve fizyolojik bir ihtiyaç duyması, alınan miktarın ve alınma sıklığının giderek artması, alınmadığı zaman yoksunluk belirtilerinin ortaya çıkması ve bu ilaç veya madde alınmadan günlük hayatın sürdürülmesinin imkansız hale gelmesidir. Bağımlılık süreklilik gösteren bir hastalıktır. Kişiyi uğradığı tüm kayıplara rağmen madde aramaya zorlar” ifadelerini kullandı.
BAĞIMLILIK TÜRLERİ NELERDİR?
Bağımlılık denince akla alkol ve madde bağımlılığının geldiğini ifade eden Binay, bunların dışında bağımlılıkların da olduğunu söyledi. Binay, bağımlılık türlerini şu şekilde sıraladı: “Teknoloji bağımlılığı, tütün bağımlılığı, alkol bağımlılığı, madde bağımlılığı, eş bağımlılığı, kumar bağımlılığı ve seks bağımlığı.”
TEDAVİ YÖNTEMLERİ
Bağımlılığın tedavi yöntemlerini de ifade eden Bengisu Binay, “Bağımlılık türlerini genel çerçevede değerlendirilecek olursak şunu söyleyebiliriz, bağımlılık türleri kendi içerisinde ayrılmaktadır. Bu yüzden kişinin uzman bir ekiple değerlendirilip ele alınması ve kişiye özel bir tedavi planı yapılması gerekmektedir” dedi. Ayrıca Binay, tedavi yöntemlerini şu şekilde sıraladı:
“1. Bireysel Psikoterapi, 2. Bağımlılıkla ilgili Grup Terapileri, 3. Etkileşim Grup Terapileri, 4- İlaç Tedavisi, 5. Nöromodülasyon yöntemler (Derin Beyin Uyarım Deep TMS) tedavisi, 6. Aile eğitimleri”