Uzaydaki çöpler mıknatıslarla temizlenecek
Son yıllarda, uzayda bulunan enkazlar oldukça büyük bir sorun haline gelmeye başladı. Günümüzde uzayda yaklaşık 2 bin tane aktif çalışan uydu var, ancak şu anda uzayda bulunan 3 bine yakın uydu kullanılamaz halde.
Ayrıca bu uydulara 15 bin küçük parça ve 150 bin izi sürülemeyen enkaz parçası eşlik ediyor.
Üstelik önümüzdeki yıllarda, geniş kapsama alanı elde etmek ve düşük gecikmeli telekomünikasyon ve izleme hizmetleri sunmak üzere bu uyduların sayısı giderek artacak.
UZAYDAKİ ÇÖPLER MIKNATISLA TEMİZLENEBİLİR
Avrupa Uzay Ajansı (ESA), 2025 yılında uzaydaki çöpleri toplamak ve uzayı temizlemek için 4 kollu bir araç fırlatmaya hazırlanıyor. Ancak ABD’deki Utah Üniversitesi‘nden araştırmacılar, uzay çöplerini mıknatıslarla toplayacak bir uzay aracı inşa etme önerisinde bulundu.
Özel mıknatıs sistemlerinin kullanılacağı bu uzay aracının, parçaları tek tek yakalamaya çalışmaktansa toplu bir şekilde yörüngenin dışına doğru çekmesi planlanıyor.
Bu yöntem sayesinde bilim insanları, uzaydaki başıboş parçaları yörünge dışına itebilmenin yanı sıra atmosfere doğru sürükleyip yanmasını da sağlayabilecek.
Mıknatıslı uzay aracı, arızalanan uyduların tamirinde de kullanılabilecek. Örneğin hasar görüp kendi etrafında hızla dönmeye başlayan bir uydu, bu mıknatıslarla durdurulabilecek. Bu da uydunun onarımını mümkün kılacak.
KIRILMAYI DA ÖNLEYEBİLİR
Uzay enkazlarının toplanmasıyla ilgili bir sorun da bazı hassas parçaların kırılma ihtimali.
Enkazı temizlemekle görevli bir uzay aracının robotik koluyla kavrayacağı nesneler, baskıya dayanamayıp parçalanabilir. Bu da yörüngedeki enkazın sayısının artmasıyla sonuçlanabilir.
Ancak Utah Üniversitesi‘nin önerdiği mıknatıslar, kolayca kırılabilecek nesnelerin yönlendirilmesine de olanak tanıyabilir.