Türkiye’de bir ilk: Spor Kafe
YASEMİN ÖZKEREM
Bir program düşünün;bir kafede yapılıyor, bir program düşünün; üstelik spor konuşuluyor ve ayrıca çok samimi. Bir program düşünün; manevi bir anlamı olan Atatürk eski Stadyumu’nun yerinde, bir program düşünün; kütüphane yanı ayrıca gençlerle iç içe ve bir program düşünün ismi SPOR KAFE… Bursa’da ve Türkiye’de bir ilk olarak, kafe ortamındaki konseptiyle, spor yorumcu ve konuklarıyla; üstelik halkla iç içe olmasıyla dikkat çeken bir program: Spor Kafe.
Sohbetin devamında program yorumcuları Kent Bursa Gazetesi’nin sorularını cevapladı.Spor Kafe’nin yorumcularından Bursa Hevadis Köşe Yazarı İkbal Turan, TSYD Bursa Şube Başkanı Mehmet Ali Ekmekçi, ve ACG Medya Spor Editörü Barış Yalım, Moderatör ve Spiker Selçuk Salih Başhan ile bu farklı program konsepti hakkında konuştuk.
Spor Kafe fikir babalığını üstlenen Bursa Büyükşehir Belediyesi Basın Şube Müdürü Eyüp Murat Karagül, böyle bir program konseptini; uzun uzun düşünüp, konuşup öyle karar verdiklerini söyledi.
Karagül,” Programı “stüdyoda mı çekelim, başka yerde mi çekelim”gibi konulara;ekiple birlikte konuşup, düşünüp öyle karar verdik. Tek başına olmadı.Programda yer alan yorumcularla ve parçası olan herkesle oturup fikir jimnastiği yaptık, “nereye varırız, nereye gideriz” şeklinde düşünüp, tartışıp öyle oluşturduk bu kafe konseptini. Daha başka versiyonlar üzerine çalıştık. Projeksiyonlarımızı kurduk. En sonunda daha sıcak bir şey yapmaya karar verdik. Herşey yapılıyor zaten Türkiye’de.Bir sürü spor programı var. Dış çekimlerde birçok röportaj programı var. Ama biz böyle olmasın istedik. İnsanların daha çok rahat edebileceği.Günlük hayatta iş çıkışı uğrayabileceği bir iş yapalım istedik.Fikir oradan çıktı. Kafe ortamı herkesin gidebileceği, hayatında bir kez olsun bile gidebileceği bir yer. İnsanların kendinden bir şey bulabileceği yer burası. Ayrıca izleyici kendinden de bir şey bulabilmeli. İnsanlar birbirlerine önermeli. Bu çok önemliydi.Yaratım sürecinde; insanları, mekanları, konsepti belirlediğin zaman ve içerisindeki kişileri düşündüğün de bunun üzerinden gitmek lazım. Aslında aynı şeyler senaryo ve metinler için de geçerli. Karakter yaratıyorsanız eğer; izleyici bu karakterde kendini özdeşleştirebiliyorsa; karakter o zaman iş yapıyor. Yoksa dışarıdan bir insan gibi kalıyor. Biz de böyle yaptık. Ve böylece Spor Kafe ortaya çıkmış oldu” dedi.
“GÜNDEM, BELİRLEYİCİ ETMEN”
Bursa’da ve hatta Türkiye’de bir ilk olan Spor Kafe’ninyorumcu ve konuklarını belirleyen en önemli etmenin; gündem olduğunu vurgulayan Karagül, “Sonuçta biz spor programı yapıyoruz ama biz sadece spor programı yapmıyoruz. Bu programın içerisinde başka şeyler de konuşuluyor. Voleybol konuşuluyor, basketbol konuşuluyor, hentbol konuşuluyor. Belediyenin yapmış olduğu amatör spor yatırımları var. Biz sadece futbol konuşmuyoruz. Spor konuşuyoruz. Konukları da ona göre seçiyoruz. Gündemi takip etmeden bir yere varamayız” diye konuştu.
Sohbetin devamında program yorumcuları Kent Bursa Gazetesi’nin sorularını cevapladı.
“KONSEPTİ SAMİMİYDİ, PROJEYE OLUMLU YANIT VERDİM”
Spor Kafe’nin yorumcularından Bursa Hevadis Köşe Yazarı İkbal Turan, TSYD Bursa Şube BaşkanıMehmet Ali Ekmekçi, ve ACG Medya Spor Editörü Barış Yalım, Moderatör ve Spiker Selçuk Salih Başhan ile bu farklı program konsepti hakkında konuştuk.
Projeye neden olumlu yanıt verdiğini anlatan program yorumcusu ve Bursa Hevadis Köşe Yazarı, Gazeteci İkbal Turan, “Gazeteci Mehmet Ali Ekmekçibeni aradı.Kafe ortamında bir spor programından söz etti. Ayrıca projeye Salih Başhan ve Barış Yalım’ında dahil olduğunu öğrenince çok mutlu oldum. Programın kafe ortamında gerçekleşeceğinin de bilgisini edinen Turan, “Dost meclisi fikri çok hoşuma gitti. Çünkü ben kamera önüne çok ta alışık bir kadın değilim.Kariyer hayatım boyunca ekran arkasında olduğum için teklifi kabul edip etmemek konusundaönce bir tereddüt ettim. OLAY TV gibi birçok kurumda magazin şefi, istihbarat şefliği gibi birçok görevde bulundum. ‘Yapabilir miyim Mehmet Ali?’ diye sorduğumda kendi tarzında ‘Tabii ki yapabilirsin!’ şeklindeki destekleyici sözleri sayesinde projeyesıcak baktım” dedi. Programın ilk gününde çok eğlendiklerini ve aile ortamı gibi güzel bir başlangıç yaptıklarını söyleyen Turan, “Konuları da güzel değerlendiriyoruz. Salih, Mehmet Ali ve Barış alanlarında uzman ve müthiş insanlar ve onlarla bu projede yer almak ayrı bir keyif veriyor bana. Program sırasında kimse kimsenin önüne geçmek, sözünü kesmek ya da bilgi yarışına girmek gibi bir çaba içerisinde olmadığı gibi samimi ve hakikatten dost meclisi şeklinde yürüdüğü bir yayın gerçekleştiriyoruz. Biz burada kendimizce Bursaspor’un geleceğine hikâyekatıyoruz aslında”diye konuştu.
“HALKLA İÇ İÇEYİZ BURADA”
Gazeteci Turan’ın sözlerini desteleyen bir diğer program yorumcusu ve TSYD Bursa Şube Başkanı, Gazeteci Mehmet Ali Ekmekçide Spor Kafe’nin diğer programlardan ayıran en önemli özelliğinin, içten bir ortamda yapılmış olmasına dikkat çekti. Gazeteci Ekmekçi halkın içinde olduklarını belirterek, sözlerine şöyle devam etti: “Burada halkla iç içeyiz.Halkla beraber çok keyifli anlar yaşıyoruz. Ayrıca burası çok samimi olmakla birlikte herkesin kendinden bir şey bulabileceği bir yer. Aynı zamanda da Büyükşehir’e özellikle çok teşekkür ediyorum. Çünkü bu anlamda bize kapılarını açtı. Sevgili Salih, Barış ve İkbal de kendi mecralarında başarılı insanlar.Burada güzel bir uyum yakaladık her şeyden önce. Herkesin bir tarzı ve tavrı var. Programı farklı kılan işlerden bir tanesi de bu. Hiç kimse bir diğerine karşı ‘sen daha mı üstünsün, ben daha mı çok bilgiliyim’ gibi tavırlar içerisinde olmadığı gibi;buradaki herkes,sporkamuoyunu aydınlatma açısından; bilgi ve yorumlarını gayet samimi bir dilde ifade ediyor.Herkes aynı fikirde olmaz zorunda değil ama bazı noktalarda birbirimizi tamamlamamız önemli.Çok kıymetli misafirlerimiz var. Sevgili Salih’in bu açıdan katkıları çok büyük. Mesele sadece buraya bir misafir getirmek değil. Bursa’da hepimizin genel bir ‘network’ü var. Asla konuk bulamayız gibi bir sıkıntımız yok. Biz aslında konukları tercih ederken buranın da doğasına ve dokusuna uygun olsun istiyoruz.”
“GELECEĞİN EN BÜYÜK TEMİNATI SPOR OLACAKTIR”
Manevi bir alandan sporseverlere seslendiklerinin altını çizen Mehmet Ali Ekmekçi, “Bunun yanı sıra Atatürk eski Stadyumu’nun olduğu yerden spor anlatıyor olmak çok mutluluk verici bir şey. Bence tam da doğru yerden doğru mesajı veriyor oluyoruz. Bursalılar için özellikle futbol bir kültürdür. Ve tüm maçlar yıllarca ilgiyle takip edilmiştir. Bizler de bu anlamda bu kültüre bir katkı sağlıyorsak ne mutlu. Ayrıca biz standart bir taraftar programı da yapmıyoruz. Aslında bir yandan taraftar programı da yapıyoruz. Herkesin kendinden bir şey bulabileceğine inanıyorum. Zaten sadece futbol değil; hentbol, voleybol ve basketbol gibi diğer spor dallarını da programın içerisine dahil ederek, anlatıyoruz. Sonuçta Bursa’nın birçok profesyonel takımı var. Dilerim ki bu program sayesinde profesyonel takımlara da ilgi artar spora ilgi de artar. Çünkü eminim ki geleceğin en büyük teminatı spor olacaktır.”
“GÜZEL BİR DÖRTLÜ OLDUK”
Alanının Bursaspor olduğunu belirten diğer program yorumcularından ve ACG Medya Spor Editörü, Gazeteci Barış Yalım Spor Kafe’de Bursaspor’un Tofaş’ın ve Bursaspor Basketbol takımının da program konularınadahil olduğunu söyledi. Programda hentbol ve voleybol gibi spor dallarının da konuşulduğunu dile getiren Yalım “Spor Kafe’de ağırlıklı olarak Bursaspor konuşuluyor. Ben de yıllardır Bursaspor’u takip ettiğim için genelde yorumlarım o yönde oluyor. Diğer gazeteci dostlarımın da dediği gibi güzel bir dörtlü olduk. Tam bir kafe ortamını yansıtan bir program oldu. Aynı zamanda sporu da içine kattığımız bir program oldu. Ben çok keyif alıyorum. Biz keyif aldığımıza göre izleyenler de keyif alacaktır. İlerleyen zamanlarda çok çok daha fazla güzel programlara imza atacağız birlikte inşallah. Büyükşehir’in böyle bir organizasyon düzenlemesi ve bizleri düşünmesi bu bağlamda katkı sağlıyor olabilmemiz gerçekten keyif verici olduğunu söyleyebilirim” şeklinde konuştu.
“BURSALILARIN SPORA BAKIŞI: FUTBOLDUR”
Bursalıların spora olan bakış açısının aslında tamamen futbol olduğunu da söyleyen Yalım sözlerine şöyle devam etti: “Amatör maçları da uzun yıllar takip eden biri olarak, meslek hayatımız boyunca futbol maçlarının yanı sıra hentbol ve basketbol maçlarına da çok gittik ama taraftarın ilgisi açısından değerlendirdiğimizde; futbol her zaman daha çok rağbet gören bir spor dalı oldu Bursalılar için. Bir dönem Bursaspor takımının düşüşüyle birlikte basketbola bir yönelme oldu. Basketbol maçlarına çok fazla taraftar ilgi gösterdi. Aslında yine bu ilgi devam eder sırf Bursaspor olduğu için ama futbol yeniden yükselmeye başladığı mı yeniden basketbol, voleybol yeniden ikinci üçüncü sıraya düşer ilgi bakımından. Bursalıların spora bakışı futboldan ibarettir denebilir.”
“HEPİMİZİN ORTAK NOKTASI BURSASPOR”
İzleyicilerden çok büyük beklentiler içerisinde olmadıklarını belirten Moderatör ve Spiker Selçuk Salih Başhan, programın izlenmesinin çok mutlu ettiğini söyledi.Başhan, “Aldığımız tepkilerin en başında daha çok bu kafenin konseptinden bahsedildiği şeklinde oluyor. Aynı zamanda samimi bir ortamın olduğu ve öyle abartılı olumsuz eleştirilerle karşılaşmadık. İnsanların dikkatini çektiği bir program oluyor. Çok doğal bir ortamdayız ve Mehmet Ali Ağabey’in, İkbal Abla’nın ve Barış’ında dediği gibi; bizler yıllarca aynı ortamlarda bulunmuş, beraber aynı havayı solumuş, hepimizin ortak noktası olan Bursaspor maçlarını; omuz omuza izlemiş, desteklemiş ve sporun içerisinde yer almış insanlarız. Ben daha çok taraftar ve anlatım tarafında oldum ama diğer üstatlar hakikaten bu işi hem yorumladılar hem yazdılar ayrıca yön veren oldular. Birbirimizi yıllarca tanıyor olmamızın avantajı çok büyük” dedi.
“MANEVİ ORTAM: ATATÜRK ESKİ STADYUMU”
Ayrıca programın yapıldığı alanın manevi bir yerolarak görüldüğünü de söyleyen Başhan, “Program yaptığımız kafenin Atatürk eski Stadyumu’nun yerinde olması, BURFAŞ Kafe’de olması,Atatürk Kütüphanesi’nin de burada yer alması; gençlerle iç içe olmamızı sağladı. Kafe ortamı bize rahatlığı getirdi. Bu rahatlıkla birlikte programda keyifli zamanların yaşanmasını da yol açtı.Biz de bu yüzden izleyenlerin debu ortamdan yansıyan pozitiflikten dolayı, keyif aldığını düşünüyoruz” diye konuştu. Bursaspor’un Bursalılar için bir tutku olduğunu da belirten Spiker Salih Başhan, “Futbol bir kültür. Ama artık aileler spora meraklı gençler ve çocuklar yetiştiriyor. Bursaspor YÖRSAN Basketbol takımı ful izleyiciyle oluyor, TOFAŞ Basketbol takımı ful izleyiciyle oynuyor. Nilüfer Belediyesi’nin kadın voleybol takımı Büyükşehir Belediyesi’nin erkek voleybol takımı ve hentbol takımları belli bir izleyici kitlesine sahip. Amatör takıma bir ilgi var. Atletizme bir ilgi var. Bursaspor özelinden baktığımız zaman bunu göremiyoruz ama. Gerçekten işte hangi belediye olursa olsun spor okullarına büyük bir ilgi var. Masa tenisinde bile yer bulamıyorsun. Su sporları; yüzme, kano, yelken sporlarında gibi aklımıza gelmeyen birçok spor dalına ailelerin, özellikle son 3-5 yıldır ilgisi büyük. Bu bağlamda bu spor dallarındaki başarılar Türkiye’deki ve Avrupa’daki yeri olimpiyatlardaki yerigözle görülür şekilde ortada zaten.Belki bunların da bir ilgisi olabilir. Aileler sporla büyüyen bir nesil yetiştirmek istiyor”şeklinde konuştu.
Son olarak; Spor Kafe yorumcuları, Eyüp Murat Karagül’e ve programın arka planında çalışan tüm ekibe, destek ve emeklerinden dolayı; Kent Bursa Gazetesi haberiyle, teşekkür etmek istediler.