TELKİNİN GÜCÜ VE FONKSİYONU

14.07.2021
A+
A-

İnsan çocukken kendisi hakkında söylenilen şeylere inanır çünkü çok mukavemetsizdir. Söylenilen şeyin doğru ve yanlışlığını anlayamaz ve ona karşı koyamaz. Annesi babası, komşuları veya arkadaşları ona örneğin “sen tembelsin” derler o da bunu benimser. Kendisi hakkında edindiği fikir artık zor değişir. Her olay inancını pekiştirir. Telkinlerin ardı arkası kesilmez.  Bunlar bilinçaltına yerleşir.

Olumsuz telkine karşı olumlu telkinle cevap vermeliyiz. Yapılan araştırmalar olumlu telkinlerin yüzde iki bile olmadığını göstermiştir. Kimse kimseyi takdir etmiyor ve iyi yanlarını dile getirmiyor. Telkin esasında gerçek hakkında bir fikir ve yorumdur. Gerçeğin kendisi değildir. Her fikrin karşıtı vardır. İnsanların hakkımızda söylediklerinin fazla bir önemi yoktur. Onlar da başkalarından etkilenmişlerdir.

Kendi kendine telkin, psikologların tavsiye ettiği sağaltıcı etkisi olan bir yöntemdir. Başkalarının hakkımızda söyledikleri kadar bizim kendimiz hakkında söylediklerimizin de üzerimizde olumlu etkisi vardır. Sizin yapacağınız tek şey, iyi yanlarınızı kendinize sürekli hatırlatmanızdır. Gerçeklikten çok uzak olmamak şartıyla söylediğiniz olumlu sözler bilinçaltınıza değişmeler yaratacaktır.

Güç bir durumda sesli veya sessiz kendinize mesela  “akıllı ve sabırlı ol, kendine güven” diyebilirsiniz. Önemli olan o anda en etkili ve inandığınız sözü bulabilmektir. Bu yöntemi anlık gelip geçici olaylar için kullanabileceğiniz gibi bir tutum edinmek için devamlı da kullanabilirsiniz. Her akşam yatarken bir miktar söylersiniz.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.