TARİHİ FİLMLER VE İSTİKLAL MARŞININ KABULÜNÜN 100. YILINA ÖZEL FİLM “AKİF”
Bu yıl İstiklal ve bağımsızlık adına çok özel bir yıl. Bu yıl İstiklalin, bağımsızlığın, özgürlüğün, milli mücadelenin ve yeniden dirilişin sembolü olan istiklal marşının yazılışının 100. Yılı. Kutlu olsun.
Dünya sinemasında ve özellikle Amerikan sinemasında tarihi filmlerle ilgili pek çok film çekilmiştir. Bu filmlerde devlet politikası, dünya ya nasıl verilmek istenirse o şekilde işlenmektedir. Pek çok tarihi filmde, zalimken kendilerini sanki mazlummuş gibi gösterdiler. Yaptıkları haklıymış gibi gerekçeleri kurgulayarak dünyaya pazarladılar. Belki de bunda başarılı bile oldular. Tarihleri çok eski olmasa da tarihlerine sığacak üç beş olayı,çok kez ve farklı pencerelerden çekmeye devam ediyorlar.
Biz ne yapıyoruz? Tarihimizin çok eskilere dayanmasına ve yüzlerce, binlerce muhteşem başarılar, olaylar olmasına rağmen ve de hepsinde haklı olmamıza rağmen bunu bir devlet politikası haline getirip dünyaya hadi bırakın dünyayı kendi gençlerimize doğru şekilde anlatmayı bile beceremiyoruz. Her bir olaydan farklı farklı diziler bile yapılabilecekken, bir sinema filmine çevirememek neyle izah edilir?
Yakın zamanda çekilen tarihi diziler ve sinema filmleriyle biraz olsun bir şeyler anlatılıyor lakin onlarında, çok doğru olarak yansıtıldığını düşünmüyorum.
Şikâyetim, Yeşilçam döneminde çekilen Battal Gaziler, Malkoçoğlular, Kara Muratlar bile bizi daha fazla gaza getirip geçmişimizi sevdirirken bugün çekilen filmlerin o ruhtan yoksunluğu ve azlığınadır.
Hiç yapılmamasındansa yapılması daha iyidir tezine karşı, doğru şekilde yapılması, gerektiğini düşünüyorum. Çünkü Tarih, filmler gibi kurmaca değildir. Tarih, yaşanmışlıktır. O yaşanmışlığın tezahürü, geleceğimize yön verecek olaylar ve bilgilerle doludur. Çarpıtılmış olaylar ve yanlış bilgiler, geleceğimizin de yanlış şekillenmesine sebep olur.
Cumhurbaşkanımız Erdoğan, 2021’in ‘Mehmet Akif ve İstiklal Marşı Yılı’ olarak kutlanmasına ilişkin genelge yayımlaması çok önemli bir adımdır. Zira tarihimizin önemli kilit taşı, bağımsızlığımızın ve istiklalimizin sembolü, istiklal marşı, 100 yaşına girdi. İstikbalimiz için daha nice 100 senelere inşallah.
Tarihimizdeki pek çok olayı filme almalıyız diyorum ya. İşte Akif’in de filme alınmasını da bu yönden çok önemsiyorum. Çanakkale savaşı ile ilgili birçok dönem filmleri çekilmişti. Ama İstiklal marşı ve Akif ile ilgili belgesel dışında ilk defa bir dönem filmi çekilmiş oldu.
Bu hafta vizyona girecek olan Akif filminin başrol oyuncusu Yavuz Bingöl, Mehmet Akif Ersoy’u canlandırırken, Fikret Kuşkan da Atatürk’ü canlandırıyor. Filmin yönetmeni Sadullah Şentürk; senaryo ise Ömer Erbil’in. Mine Çayıroğlu, Mehmet Akif’in eşi rolünde. Diğer rollerde ise Murat Han, Erkan Bektaş ve Atılay Uluışık oynuyor.
İstiklal marşının kabulünün 100. Yılını kutlarken, tarihimize ışık tutacak, pek çok filminde vizyona sokulmasını ümit ediyorum. Zira bu yıl, İstiklal yıl. 2023, 2071 ve sonrası da istikbal yılları olacak. İstiklalimizin ve İstikbalimizin sürmesi için bu tarz çalışmalarında devam etmesi gerekiyor.