ŞÜPHE ETMEK HAKKINDA

27.06.2021
A+
A-

Şüphe bir bilgidir, bir şey bilenin aklına gelir, hiçbir şey bilmeyenin aklına şüphe gelmez. Şüphelerinizi giderirseniz eskisinden daha güçlü olursunuz. Şüphe bir konuda uyanmaya ve bir şeyi anlamaya başladığınızın işaretidir. Fakat devamlı şüphe halinde de olamayız, hep şüphe etmek hareket alanımızı daraltır. Hayat şüphe üzerine kurulamaz. Şüphenin amacı bizi sağlam ve kesin bilgiye götürmektir.

İnsanın kalbine her türlü düşünce gelebilir. Bazen en doğru bildiklerinizden bile şüphe edersiniz. Bu bizim fikir canlılığımızı gösterir. Eğer doğru bildiklerimizin dışında hiçbir şüphe kalbimize gelmeseydi inandıklarımızın bir kıymeti ve değeri olmazdı. Bir inancı şüphelere karşı sürdürmek değerlidir. Şüphe bittiğinde öğrenme biter. Ancak hiç kafası çalışmayanlar bir şeyden kuşkulanmazlar.

Bilim ve felsefe şüphe etmekle başlar. Fakat bu başıboş şüphe değil, metotlu şüphedir. Bilgiye ve çözüme ulaşmak için şüphe gereklidir. Batılı bilimin felsefesini hazırlayanların başında gelen Descartes’in yönteminin esası şüphe etmektir. Descartes “Her şeyden şüphe edebilirim, benden önce insanların gelip geçtiğinden bile şüphe edebilirim fakat şüphe ettiğimden şüphe edemem” diyor. Bilimin esası olan metotlu şüphe daha önce Gazali tarafında İslam âleminde ortaya çıkmıştır.

“Şeksiz şüphesiz iman” hiç de sanıldığı kadar makbul bir şey değil. Körü körüne inanmak değersizdir. İnançlarının üzerinde düşünüp onları sorguladıktan sonra meydana gelen inanç daha sağlam ve daha güçlüdür. İslam âlimleri imanda taklidin geçersiz olduğunu söylemişlerdir. Neyi niçin kabul ettiğini bilmeden iman olmaz.

 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.