Sanat çerçevesinden Z kuşağına rol model olmak.

05.03.2021
A+
A-

 

Son dönemde x kuşağı, y kuşağı ve en son da z kuşağı tartışmaları aldı başını gidiyor. Kimisi z kuşağına yüklenirken kimisi de kuşak diye bir şey yok insan insandır bu tarz konuşmaların gereksiz olduğunu düşünmekte. İster kuşak ile isimlendirelim isterse isimlendirmeden bir şeyler söyleyelim sonuç olarak gelecek nesillere kendi kültürümüzden, gelenek, görenek ve inançlarımızdan bir şeyler bırakmak istiyorsak her alanda,  gelecek nesillerin önemseyeceği takip edeceği rol modeller oluşturmalıyız. Öyle ki bu rol modeller yeniliği, değişimi takip ederek geçmişinden kopmadan kendini güncelleyebilecek rol modeller olmalı. Bahsettiğim rol model bir bilgisayar yazılımı ya da yapay zekâ değil tabi ki. Bahsettiğim şey, her alanda işini iyi yapan insanlığı, ülkesini, milletini ve devletini düşünen insanlardan oluşan rol modeller.

Önceliğimiz her alanda, önceliği, gelecek nesillere örnek olacak, ufuklarını açacak, doğru ürünler ve eserler bırakacak, rol model insanlar yetiştirmek. Z kuşağı diye daha şimdiden ötekileştirdiğimiz çocuklarımız yani geleceklerimiz, rol model olarak, farklı kültürlerin etkisiyle oluşmuş, kendilerini hiçbir amaç olmadan sırf eğlence ve nefis kültürüyle besleyen ve bunu sürekli güncelleyen son derece yanlış rol modelleri örnek alarak yetişiyor.

Yaşam, bilim, tabiat hatta inanç boşluk kabul etmez. Bir boşluğu başka bir boşluk doldurur. Siz o boşluğu neyle dolduracaksınız onu belirlemeli ve ona göre çalışmalısınız.

Pek çok alanda buna göre çalışmalar yapılabilir. Sinema ve müzik alanında bununla ilgili ne gibi çalışma var? Ya da var mı?

Devlet sanatçısı, millet sanatçısı, sanatçı. Bir mesleğini layıkıyla yerine getiren sanatkâr, zanaatkâr. Sözlük tanımının dışında bazı titrler çok önemlidir. Çünkü bu titrler insanları bilgilendiren, yön veren, uyandıran ve rol model olarak benimsenen kişilerde olur. Sanatçı da böyledir. Yaptıklarıyla topluma örnek rol model olan, devletinin ve milletinin yararına çalışan eserlerinde de bunu ortaya koyan kişidir.

Peki, bizde durum bu mu? Rol model olan sanatçı var mı? Bu tanıma uyan sanatçı say desek sayabilir miyiz? Açıkçası ben çok umutlu değilim. Yaptığı işi kendince çok iyi icra eden vardır elbette. Ama bu onu sanatçı yapmaz. Sadece o alanda işini iyi yapan birisi yapar. Sanatçı aslında çok yönlü bir tanım. Sanatçı tabiri müzik, sinema ve tiyatro alanında kullanılan bir tabirdir. Gerçek anlamda ise alanında insanlığa, devletine, milletine katkısı olan kişiye sanatçı denir. O yüzden bu alanlarda ülkenin, milletin veya devletin çıkarlarına yönelik bir şeyler yapması onu sanatçı yapar. İşte bu alanda aradığımız rol model de tam olarak budur.

Bahsedilen devlet, millet, insanlık ve ülke çıkarları dışında yalnızca kendi çıkarına iş yapanlara sanatçı değil icracı denmekte. Bunlarda kesinlikle rol model olmamalı. Ama maalesef şuan hep bu tarz kişiler rol model olarak z kuşağının zihnine kazınmakta. Dediğimiz gibi boşluk bırakırsanız onu dolduracak birileri, bir şeyler bulurlar. Bize düşen boşluğu ve geleceğimizi bırakmadan doğru rol modeller yetiştirmek ve z kuşağından da geleceğe yeni rol modeller ortaya çıkarmaktır. Zira alfabe de kuşak adı olarak vereceğimiz z harfinden sonra başka harf kalmadığı gibi geleceğimizde kalmayacak.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.