RİSKLİ YAPILAR KONUSUNDA SEFERBERLİĞE İHTİYAÇ VAR

RİSKLİ YAPILAR KONUSUNDA SEFERBERLİĞE  İHTİYAÇ VAR
05.03.2023
A+
A-

HIDIRCAN KAYA

Geçtiğimiz günlerde Büyükşehir Belediyesi, ilçe belediyeleri ve akademik odaların da katılımıyla imzalanan protokolü değerlendiren Mimarlar Odası Bursa Şube Başkanı Şirin Rodoplu Şimşek, riskli yapılar konusunda gerek akademik odalar gerek yerel yönetimler gerekse de vatandaşlar arasında seferberliğe ihtiyaç olunduğunu söyledi.

Geçtiğimiz günlerde Büyükşehir Belediyesi öncülüğünde Yıldırım Belediyesi, Nilüfer Belediyesi, Osmangazi Belediyesi, Bursa Teknik Üniversitesi, Mimarlar Odası, İnşaat Mühendisleri Odası ve Jeoloji Mühendisleri Odası’nın da katılım sağladığı protokole ilişkin Kent Bursa’ya özel açıklamalarda bulunan Mimarlar Odası Bursa Şube Başkanı Şirin Rodoplu Şimşek, öncelik olan bölgeleri sıraladı. Başkan Şimşek, vatandaşların önceliğine bırakılmaması gerektiğini söylerken tüm binaların taranmasının zorunluluk olduğunu ifade etti. Başkan Şimşek, “Biz Büyükşehir Belediyesi ile bir süredir yapay envanterinin çıkartılması yönünde görüşmeler halindeydik ancak henüz böyle bir yola girilememişti. Kahramanmaraş merkezli deprem felaketi olunca diğer öncelikleri bırakıp bu noktaya odaklandık. Nilüfer Belediyesi ile de bir protokole imza attık. Ticari birimlerdeki taşıyıcı sistem tahribatını belirleme yönünde. Büyükşehir Belediyesi ile yaptığımız protokol kapsamında yapıları gözlemsel metotla hızlı tarama tekniğiyle taramış olacağız. Bu, içeri girmeden bir tarama oluyor. Bir takım statik ve mimari tasarım kriterleri bulunuyor. Bu kriterler bağlamında yapılar derecelendirilecek” dedi.  Kentsel dönüşüme girmeyecek tüm bölgelerin incelenmesi gerektiğini ifade den Başkan Şimşek, Akpınar, Çarşamba gibi kentsel dönüşüme girmesi planlanan bölgelerde tespitlere gerek olmadığını söyledi.

ÜST KOMİSYON KURULACAK

Bu konu hakkında üst komisyon kuracaklarını ifade eden Başkan Şimşek, “Üniversite hocalarımızla, İnşaat Mühendisleri Odası ve Mimarlar Odası’ndan en tecrübeli üyelerimizden bir üst komisyon kuracağız. Tespit yapmaya gidecek ekip, gençlerden oluşacak. Eğitimden  geçireceğiz. Bu eğitimden geçen arkadaşlarımızı mimar ve inşaat mühendisi olarak sahaya göndereceğiz. Onların topladığı verileri üst komisyon değerlendirecek ve puanlama çıkacak. Bu konuda da yazılımımız olacak. Bu yazılım bağlamında statik derecelendirildikten sonra sıkıntılı gözüken yapılara detaylı performans analizi yapılması önerilecek. Biz sıkıntılı gördüğümüzü vatandaşa ileteceğiz. Vatandaş detaylı analizini kendisi yapacak” açıklamasında bulundu.

RİSKLİ YAPILAR TESPİT EDİLECEK

İmar barışına giren yapılar haricinde diğerlerini inceleyeceklerini vurgulayan Başkan Şimşek, “İmar barışına giren bölgeleri ayırıyoruz. Onlar şuan kat irtifakı aldığı için ikinci etap inceleyeceklerimizin arasında. Onun dışında tüm yapılar incelenecek. Bursa’da özellikle 2004 öncesi ve sonrası diye ayırıyoruz yapı gruplarını. 2004 sonrası nispeten proje süreçlerinden geçmiş, hazır beton görmüş ve yapı denetim süreçlerinden geçmiş yapılar. Bu yapıları daha güvenli olarak kabul edebiliyoruz ama onun altındakiler riskli sayılabilecek durumda. Bu bağlamda öncelikle riskli yapıları tespit edip hemen hareket etmeyi sağlamaya çalışıyoruz. Diğerlerinden de gelen başvurular da değerlendirmeye alınacak. Tüm yapıların taranması konusunda akademik odalarla hemfikiriz. Gerekirse farklı bir metotla içeriği genişleteceğiz” şeklinde konuştu. Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş’ın ‘Binaların röntgenini çekeceğiz’ söylemini değerlendiren Başkan Şimşek, “Hakikaten de yapıların fotoğrafını çekmek lazım. Çünkü, buradan çıkacak envanter bizim gerekli kentsel dönüşüm alanlarımızı veya bazı yapıların güçlendirilerek kurtarılabileceğiyle ilgili bazı sonuçlar çıkabilir. Bu bağlamda çok ciddi bir deneme yapmak lazım. Bina atlamadan yapmak gerekiyor” diye konuştu. Bursa’nın zemin açısından da analiz halinde olduğunu ifade eden Şimşek, “Bir taraftan da JICA dediğimiz Japon bir kuruluşla fon karşılığında anlaşma yapılacak. Ciddi zemin çalışması yapılıyor. Paydaşlardan birisi de Jeoloji Mühendisleri Odası. Zemin konusunda destek verecek. Bursa’nın en riskli ve en risksiz bölgeleri de ayırt edilmiş olacak. Öncelikli bölgeler de buna göre tespit edilecek.  Riskli yapılar tespit edildikten sonra da boşaltılma, yıkılma gibi yaptırıma uğraması lazım. Mutlaka bir seferberlik ve ortak hareket hali gerekiyor” dedi.

“GÜVENLİ KENT İÇİN CİDDİ BİR ZAMANA İHTİYAÇ VAR”

Bursa’yı güvenli kılmak için ciddi bir zamana ihtiyaç duyulduğunu söyleyen Şimşek, “Eğer olması gereken olmuyorsa biz bu protokolü devam ettirmeyiz. Böyle bir durumu şuan hiçbir idareci göze almaz. Odaların yönlendirilmesine göre hareket edilmeli. Çünkü burada en ağır yük bizde yani akademik odalarda. Bir yerden başlanması gerekiyordu. Alinur Başkan protokol zamanında çok güzel bir demeç verdi, ‘50 yılın bütün sıkıntıları 5 ayda çözülmez’ dedi. Neticede kenti güvenli kılmak için ciddi bir zamana ihtiyaç var. Bugün başlarsak 10-15 sene sonra güvenli kentimiz olacak. Başlangıç lazımdı. O başlangıç yapılamıyordu. Bölge bölge kentsel dönüşümler var bu kentte ama yapıların genel durumu hakkında böyle net veri yok. Envanter çalışması da bulunmuyor. İşte bunu bir yerde sağlamış olacağız. Doğru hareketin devamının gelmesi için de baskıcı olacağız, teşvik eden olacağız, önder olacağız” açıklamasında bulundu.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.