Peyami Safa Yeşilçam ve Televizyonda-5
Darülelhan’dan da bir süre sonra ayrılan ve Macit adlı Züppeliğiyle ön plana çıkarılan bir karakterle tanışan Neriman’daki değişim Şinasi ve Faiz Bey’i üzmektedir.
Neriman’ın bocalama dönemini atlatarak Şinasi’ye dönmesi ve evlenmeleriyle nihayete eren eser televizyonda ilk olarak 1990’da, TRT’nin yetiştirdiği isimlerden Hilmi Akyalçın’ın yönetmenliğinde yerini bulmuştur.
Yapımcılığını da Akyalçın’ın üstlendiği televizyon dizisinin senaryosunu Remzi Özçelik kaleme almıştır.
Görüntü yönetmenliğinden Mustafa Yılmaz’ın sorumlu olduğu, müziklerine Ruhi Ayangil’in imza attığı yapımda; Aydan Şener, Tolga Savacı, İsmail Hakkı Şen oynamışlardır.
Bu uyarlamadan on üç sene sonra FoxTv için çekilen Fatih- Harbiye’ye adını, yapımcı olarak Ata Türkoğlu yazdırmıştır.
Yönetmenliğini Sadullah Celen’in üstlendiği, senaryosunu Hayriye Ersöz’ün kaleme aldığı bu uyarlamanın müzikleri; Emre Dündar, Murat Uncuoğlu ve Cem Yıldız’a aittir.
Neslihan Atagül, Yunus Emre Yıldırımer, Özdemir Çiftçioğlu gibi isimleri bir araya getiren bu uyarlamanın romanını Safa; tramvayın sözü edilen hatta çalışmasının, Türkiye’de açılan ilk resmi müzik okulu olan Darülelhan’ın müzikte resmileşme ve modernleşmeye giden yolu açmasının tereddüdünü iliklerinde hissederek yazdığı hâlde, uyarlayanlar, yazarın derdiyle ilgilenmemişlerdir.
Safa’nın yine sorunlu bir şekilde uyarlanan bir başka romanı Yalnızız’dır.
Üç genç kızın hayatına odaklanarak, arka planda yine tereddüd nakışlı sorular yönelten Safa’nın bu eserindeki üç karakteri de, sosyal benlikleriyle biyolojik benlikleri arasındaki çatışmanın kurbanlarıdır.
Üç karakterden Feriha, okul sıralarından barlara düşmüş, altmış beş yaşındaki bir erkekle Paris’e kaçarak, dışı makyajlanmış, içinden bayağılık akan bir hayat sürmüştür.
Feriha’nın yaşantısına imrenen Meral ise, kapağı Paris’e atmak için ailesini hiçe saymış ama umduğunu bulamamıştır.
Üçüncü karakter Selmin, diğerlerinin davranışlarını tasvip etmemekle birlikte, ailesini kendisine uydurmak için dolaplar çevirmektedir.
Romanın erkek karakterlerinden Samim, inkıraza uğrayan bu âleme alternatif olarak kurguladığı Simeranya’yla avunmaktadır.
Yapayalnız olduğunu düşünen Meral intihara kalkışır ama tam bu girişimde bulunduğu anda görünmez kaza sonucunda yanarak can vermiştir.
Meral’in annesi Neclâ’yla dadısı Renginaz, bu olay öncesinde, elleri kolları bağlı, kızın bir çılgınlık yapabileceği endişesine kapılınca, Meral’in babası gibi gördüğü Samim’i arayarak durumu öğrenmek istemişlerdir. Selmin de bir yanık kokusu aldığını onlara söylemiştir. Aslında Samim, Meral’in ölerek güzelleşmek ve böylece Simeranya’ya ulaşmak istediğini bilmekte, bu yüzden anne ve dadısını teskin etmeye çalışmıştır.
1992’de televizyon dizisi formatında çekilen Yalnızız’ı, Orhan Elmas’la Safa Önal, mali desteği Sezer İnanoğlu’ndan alarak ekrana taşımışlardır.