Osmangazi’nin bir yıllık hizmet karnesi

Osmangazi Belediye Başkanı Erkan Aydın, göreve gelişinin birinci yılında hayata geçirilen projeleri, tamamlanan çalışmaları ve gelecek hedeflerini düzenlediği kapsamlı bir basın toplantısıyla kamuoyuyla paylaştı.
Osmangazi Meydanı’ndaki Kent Lokantası’nda gerçekleşen toplantıda Aydın, hem rakamlarla hizmet tablosunu sundu hem de “katılımcı, şeffaf ve sosyal belediyecilik” vurgusu yaptı. Toplantının açılışında konuşan Başkan Aydın, “Göreve geldiğimiz günden bu yana Osmangazi’nin her noktasına dokunan bir belediyecilik anlayışı benimsedik. Halkın doğrudan ihtiyaçlarına cevap veren, çocuklardan yaşlılara, kadınlardan gençlere herkesi kapsayan projeler ürettik” dedi.
Başkan Aydın, vatandaşların yoğun ilgi gösterdiği projeleri sıralayarak, “Kent Lokantası’nı açtık. Günlük sıcak yemekle halkımıza destek sağlıyoruz. Hasan Ali Yücel Kütüphanemizi 40 bin kişi ziyaret etti. Genç Kafe’yi açtık ve tam 105 bin gencimiz buradan yararlandı. Yenibağlar’da Kadın Spor ve Yaşam Merkezi’ni hizmete aldık. Belediye bahçemize Osmangazi Heykeli bulunuyordu. Osmangazi Heykeli’nin eliyle gösterdiği yere Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu olması gerektiğini düşündük ve Atatürk Heykeli’ni koyduk” dedi.
6 KREŞTE 500 ÇOCUK
Çocuklara yönelik yatırımların da hız kesmeden sürdüğünü belirten Aydın, “Göreve geldikten yalnızca bir ay sonra Ayça Azak Gündüz Bakımevi ve Çocuk Kreşi’nin temelini attık, 5 ayda da açılışını yaptık. Yunuseli Kreşi’nin temeli atıldı, Nisan ayı içerisinde açmayı planlıyoruz. Küplüpınar ve Küçükbalıklı’da yeni kreşlerin temeli atıldı. Eylül ayında 6 kreşte toplam 500 çocuğumuza hizmet vereceğiz” dedi. Ayrıca Soğukkuyu’da ikinci bir Kent Lokantası, Haşimişcan’da Gençlik ve Girişimcilik Merkezi açıldığını ifade eden Başkan Aydın, “Buradaki gençlerimizin girişimleriyle Bursa’ya katma değer sağlamasını diliyoruz” dedi.
HAYVAN HAKLARINA ÖZEL ÖNEM
Sokak hayvanlarına yönelik yapılan çalışmalara da geniş yer ayıran Aydın, Osmangazi Belediyesi’nin Veteriner Hekimler Odası’yla protokol yapan tek belediye olduğunu belirterek, “13.491 hayvan toplandı, 3432’si kısırlaştırıldı, 727 hayvan sahiplendirildi. Yerden ısıtmalı barınaklarımız var. 119 dönüm alana ek olarak 153 dönüm daha hayvan barınağı yapacağız. Bu yatırımla birlikte Osmangazi’de sahipsiz hayvan problemi kalmayacak” diye konuştu. Veteriner İşleri Müdürlüğü’nün 75 ton mama dağıtımı, 17.758 hayvana medikal tedavi, 371 ameliyat ve 6.000’i aşkın ilaçlama çalışması gerçekleştirdiğini de aktaran Aydın, Doğal Yaşam Merkezi’nin yıl boyunca 10.566 ziyaretçiyi ağırladığını söyledi.
ÇOCUKLARIN HAYALİNİ GERÇEĞE DÖNÜŞTÜRÜYORUZ
Mobil Osmangazi uygulaması ile vatandaşların belediyeyle ilgili işlemleri kolaylıkla yapabildiğini belirten Aydın, katı atık toplama araçlarına yerleştirilen kameralarla hem hizmetin izlenebilir hale geldiğini hem de kaçak yapıların önceden tespit edilebildiğini kaydetti. Aydın, “Yeni yılda çocuklarımızı Uludağ’a çıkardık. 33 mahalleden 160 çocuğumuza kayak öğrettik, yemek yedirdik, unutulmaz bir gün yaşattık. Bursaspor maçlarında 15 mahalleden yüzlerce çocuğumuzu stada götürdük. Her çocuğun hayalini gerçeğe dönüştürmeye çalışıyoruz” dedi.
HER KAÇAK YAPI MEZARINIZ OLABİLİR
Başkan Aydın, satın alma harcamalarında %61’lik tasarruf sağlandığını belirterek, “Yılın ilk çeyreğinde ortalama aylık harcama 36 milyon lira iken, sonraki aylarda 14,5 milyona geriledi. Bütçede giderde %95, gelirde %87 gerçekleşme sağladık. 2025 yılı bütçesini 6,3 milyar TL olarak planladık” dedi. Kaçak yapılaşmaya karşı kararlı mücadele verdiklerini söyleyen Aydın, “Bu bölge deprem bölgesi. Yaptığınız her kaçak yapı mezarınız olabilir. Lütfen yapmayalım. Bugüne kadar 86 kaçak ve metruk bina yıkıldı” uyarısında bulundu. Temizlik hizmetlerinde şikayet oranının yüzde 18’den yüzde 4’e düşmesi de Aydın’ın vurguladığı önemli başlıklardan biri oldu.
TARİHİ İPEK YOLU PROJESİ
Aydın, afet yönetimi konusunda da güçlü bir hazırlık içinde olduklarını belirterek, “Afet Koordinasyon Merkezi açacağız. İçinde deprem simülasyonu, kuru gıda stoğu olacak. Almanya ile protokol yaparak 136 mahallede afet ve acil durum istasyonları kurulacak. Ayrıca Tarihi İpek Yolu aksını canlandırmak istiyoruz” dedi. Bu kapsamda planlanan rotada Panorama 1326 Müzesi’nden başlayıp Kayhan ve Abdal Simit Fırını’ndan geçerek Ulu Cami ve türbeleri içine alan bir inanç yolunun oluşturulacağını söyleyen Aydın, “3 bin yıllık Arkeopark’a kadar uzanan bu aks, sonunda Fabrika-i İpekhane’de son bulacak. İnsanlar bu tarihi birkaç gün içinde yürüyerek gezebilecek. Amacımız Bursa’da tarihi 365 gün yaşatmak” dedi.
KENTSEL DÖNÜŞÜM HIZLANIYOR
Kavaklıdere Caddesi’ndeki binaların yıkımının tamamlandığını, surların restorasyonuna başlanacağını ifade eden Aydın, Üftade Türbesi’ne asansörlü bir çıkışla erişim sağlanacağını da belirtti. Başkan Aydın, kentsel dönüşüm konusunda da iddialı bir vizyon sunarak, “Soğanlı, Çiftehavuzlar, Ebu İshak, Soğukkuyu, Hüdavendigar İkinci Etap, kırsal mahalleler ve sit alanlarında kentsel dönüşüm çalışmalarını başlatacağız. Bu dönüşüm Osmangazi’nin geleceğini şekillendirecek” dedi. (Haber Merkezi)