Osmangazi’de atıklar ekonomiye kazandırılıyor

Çevre konusunda geliştirdiği projelerle bugüne kadar adından söz ettiren ve birçok yerel yönetime örnek olan Osmangazi Belediyesi, 2009 yılından bugüne kadar 107 bin 716 ton ambalaj atığı toplayarak, 1 milyon 876 bin adet ağacın kesilmesini önledi.

Osmangazi’de atıklar ekonomiye kazandırılıyor
04.01.2023
A+
A-

“Daha temiz, daha modern ve yaşanabilir bir Osmangazi” için ulaşım, eğitim, spor ve çevre gibi yaşamın her alanında proje geliştirip, hayata geçiren Osmangazi Belediyesi, evsel atıkların çöp olarak yok olmasını önleyip, onları yeniden ekonomiye kazandırıyor. İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Müdürlüğü tarafından, yıl boyunca periyodik bir şekilde yürütülen çalışmayla toplanan ambalaj atıkları, bitkisel yağ, madeni ve elektronik atık, pil ve giysi atıkları, Demirtaş Atık Getirme Merkezi’nde ayrıştırılarak yeniden ekonomiye kazandırılırken, çevre ve insan sağlığının korunması adına da önemli bir çalışma yapılıyor.

Atıklar 14 ayrı kategoride ayrıştırılıyor

Çevre ve insan sağlığını korumayı amaçlayan çalışmaların İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Müdürlüğü tarafından yürütüldüğünü belirten Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, “Osmangazi Belediyesi olarak, göreve geldiğimiz ilk günden itibaren çevre konusundaki hassasiyetimizi ortaya koyduk. Daha yeşil bir Bursa için toprakla buluşturduğumuz 1 milyon fidan, bugün ormana dönüştü. Demirtaş’ta, 5 bin metrekarelik alan üzerine kurduğumuz Atık Getirme Merkezi ile Bursa’da bu alanda tesis kuran ilk belediye olduk. Buraya getirilen atıklar, 14 ayrı kategoride ayrıştırılarak ekonomiye kazandırılırken, dönüştürülemeyen atıklar ise çevre ve insan sağlığına zarar vermeyecek şekilde depolanıyor” dedi. 

ÊKONOMİYE KATKI

Çevre bilincinin oluşturulması ve geri dönüşümün öneminin anlaşılması amacıyla yürütülen çalışmaların kesintisiz bir şekilde sürdüğünü söyleyen Başkan Dündar, “2009 yılından bugüne kadar gerçekleştirdiğimiz çalışmalarla, 107 bin 716 ton ambalaj atığı toplayarak, 1 milyon 876 bin adet yetişkin ağacın kesilmesini önledik. 855 bin litre bitkisel atık yağ toplayarak 855 milyon metreküp (140 Doğancı ve Nilüfer Barajı kadar) suyun kirlenmesini önledik. Toplanan atık yağların biodizele dönüştürülmesini sağlayarak ekonomiye katkı sağladık. 85 ton atık pil toplanarak 6 bin 120 dönüm tarım arazisinin kirlenmesini önledik. 151 ton elektronik atık toplayarak tehlikeli atıkların doğaya karışmasını önledik ve toplanan atıkları tekrar kullanılmak üzere lisanslı tesislere gönderdik. 2021 yılında başlattığımız tarihi geçmiş ilaçların toplanması ile ilgili çalışma kapsamında 896 kilogram atık ilaç toplayarak yine bu atıkların doğaya karışmasını önledik. 2 bin 103 ton atık giysi atığı toplayarak ayrıştırdık ve kullanılabilir olanları ihtiyaç sahiplerine ulaştırdık. Yaptığımız çalışmalar neticesinde hem doğanın korunması hem de ekonomiye katkı sağladık” diye konuştu. 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.