ÖNCE ARABULUCUYA SONRA MAHKEMEYE

Türkiye’de işçi işveren arasındaki anlaşmazlıkları gidermek için kurulan arabuluculuk sisteminin devreye girmesinin üzerinden tam iki yıl geçti. Bursalı avukat Müge Kırkımcı, yeni sistemle ilgili işleyişi anlattı.

ÖNCE ARABULUCUYA SONRA MAHKEMEYE
16.02.2020
A+
A-

ARDA EKİNER

İş Mahkemeleri Kanunu’nda yapılan düzenleme ile 1 Ocak 2018’de yürürlüğe giren uygulama sayesinde, hukuki alacaklar ve işe iade davaları gibi durumlarda taraflara mahkemeye gitmeden arabulucuya başvurma zorunluluğu getirildi.

Hukuki uyuşmazlıklarda taraflar arasında anlaşmayı sağlayan arabuluculuğun hukuk sistemimize dahil olmasıyla, bu müesseselerin sayısı Bursa’da da her geçen gün artıyor. Bursa’da arabuluculuk hizmete verenlerden biri de Avukat Müge Kırkımcı.

Bursa Barosu avukatlarından olan Kırkımcı, uygulaması 2012 yılında 6325 sayılı “Hukuk Uyuşmazlıklarında Arabuluculuk Kanunu” ile hukuk sistemimize dahil oldu.

ARABULUCU KİMDİR?

Avukat Müge Kırkımcı, Arabuluculuk Müessesesi’nin işleyişini Kent Gazetesi Muhabiri’ne anlattı. Kırkımcı, ‘Arabuluculuk, tarafların aralarındaki uyuşmazlığı yargı yolu dışında, tarafsız üçüncü kişi aracılığı ile çözmelerinde kullanabilecekleri bir uyuşmazlık çözümü yöntemidir. Arabulucu hakim veya hakem gibi karar mercii değildir. Tarafların haklılıkları açısından değerlendirme yapamayacağı gibi, haklarını talep açısından yönlendirmede de bulunamaz’ ifadelerini kullandı.

SÜREÇ GİZLİ YÜRÜTÜLÜR

‘Arabuluculuk sistematik teknikler uygulayarak, görüşmek ve müzakerelerde bulunmak amacıyla tarafları bir araya getirir’ diyerek sözlerini sürdüren Av. Müge Kırkımcı, “Tarafların birbirlerini anlamalarını ve bu suretle çözümlerini kendilerinin üretmesini sağlamak için aralarında iletişim sürecinin kurulmasını gerçekleştirir. Arabuluculuk süreci gizli olup süreçteki teklifler, kabuller, üretilen belgeler gerek yargı sürecinde gerekse arabuluculuk süreci sonrasında herhangi yerde kullanılamaz. Bu süreç hakkında arabulucu, taraflar, sürece katılan üçüncü kişiler tanıklık yapamaz. Arabuluculuk görüşmeleri sırasında ses ve görüntü kaydı alınamaz. Arabuluculuk süreci iradidir ve taraflar eşittir. Taraflar süreci devam ettirmek, sonuçlandırmak veya bu süreçten vazgeçmek konusunda serbesttirler’ şeklinde konuştu.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.