Murat Saraçoğlu ile sinema konuştuk
Altı filmi ve onlarca dizide yönetmenlik yapmış usta yönetmen Murat Saraçoğlu ile Nişantaşı Üniversitesinde karşılaştık. Tayf film festivali ve kısa film yarışmasının juri başkanlığı ve bir çok film yarışmasının jurisinde bulunan usta yönetmene aklımdaki birkaç soruyu sorma fırsatı yakaladım.
Murat Saraçoğlu’nun 2005 yılında “Yanık Koza” dizisini seyretmiştim, o yıllarda en çok seyredilen diziler arasında idi. Bu aralar tv de yayınlanan “Aldatmak” dizisinin yönetmeni ve dizinin belli bir seyirci kitlesi var.
Sonra, “İki Yabancı”,”Bir Zamanlar Çukurova” ve en son İzlediğim “Aldatmak” adlı dizinin ve birçok dizinin ve benim bildiğim ama araştırmama göre on altı dizi ve altı filmi yönetmiş. Bu diziler ve filmlerin hepsinin yönetmeni hep aynı isim Murat Saraçoğlu. Şu aralar yeni film projesi üzerine çalışmalar yaptığını öğrendim.
M.Haluk YALÇINKAYA : Hocam sinema sanatına ve görsel sanatlara bakış açınız nedir?
Murat SARAÇOĞLU: Ben kendimi bildim bileli film çekmek film izlemek,fimler hakkında bir şeyler okumak yönetmenleri okumak ile ilgilenirim. Yolda bir yönetmen görmek benim için önemli idi, böyle bir dünyam vardı.
Şimdi de öyle aslında dolayısıyla bir şekilde tanımlayamam ya da kategorize edemem ama ben bir şey yazmasa idim ya da çekmese idim, deli olurdum.
Öyle bir hayatım var ki; bir şekilde sinema hayatımın merkezinde başka bir şey yok. Bir şekilde de ondan uzaklaşmak istemiyorum, bir süredir profesyonel olarak televizyon dizileri çekiyorum. Bir süredir film çekmiyorum onun eksikliğini bir süredir hissediyorum.
İnsan var oldukça ve insanda ölmek bilinci oldukça sanat bitmez belki biraz teknik açıdan değişim gösterebilir ama bence sinema insan var oldukça, sanat her zaman merkezde olucaktır.
M.Haluk YALÇINKAYA : Hocam genelde çoğu yönetmenin ya da hikaye anlatıcısı olduğunu düşünürüm, yönetmenin savunduğu tezler vardır, sizin anlatmak istediğiniz nedir?
Murat SARAÇOĞLU: Benim 6 tane filmim var hepsi aslında bir yapımcı ile dizayne edilmiş ‘’popüler diyeceğimiz’’ işler ama ben sinema topogrofisi yüksek popüler işler yapmaya çalıştım bugüne kadar dolayısıyla bende asıl var olan konu hikayedir, biz hikaye anlatıyoruz.
Hangi taraftan hangi kanaldan yürürseniz yürüyün benim için önemli olan hikayedir.Okurken ya da fikri düşündüğümde çok heyecanlandığım zaman, o şey bana doğru gibi geliyor. Onun dışında bir obje bir tarz bir yol bir ekol üzerinde değilim.
Ben 60’lı yıllarda özellikle Türk sineması’nın yaptığı ve başarabildiği hem toplumsal zemine dayalı ama hemde seyirlik olan filmlerin takipçisiyim.
M.Haluk YALÇINKAYA : Hocam siz çoğu festivalde jüri üyesi ve başkanı oldunuz ve şu anda ki duruma göre sinema sanatının değindiği konular nedir?
Murat SARAÇOĞLU: Bence bir ara dönemdeyiz 2000’ler Türkiye’de sinemada çok büyük heyecan ve hamle olmuştu. Bizim de gençliğimize denk gelmişti çok önemli yönetmenler var ama ordan bir homojen yapıya ulaştığımızı düşünmüyorum. Birbirinden bağımsız olarak çok iyi film çeken yönetmenlerimiz oldu.
Ama bir ekol olmadı dolayısıyla, Türk sinemasının tam yerine oturması için sinemanın yeniden oluşması ve o ara dönemin geçmesi lazım.
Sinema sanatına yıllarını vermiş usta yönetmen Murat Saraçoğlu’na bu güzel söyleşi için teşekkür ederim. İyi Seyirler..