MESLEK LİSELERİ GÜÇLENEREK BÜYÜYOR
Yıldırım Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi okul müdürü Ömer Yılmaz ve Gazetecilik bölümü alan şefi Can Akbulak Kent Bursa Gazetesi’ne ziyarette bulunarak meslek liselerinin günümüzdeki yeri ve öneminden bahsetti.
MELİKE TİMUR
Yıldırım Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi okul müdürü Ömer Yılmaz ve Gazetecilik bölümü alan şefi Can Akbulak Kent Bursa Gazetesi’ne ziyarette bulunarak meslek liselerinin öneminden bahsetti. Bursa’da iletişim fakültesinin olmamasını büyük sorun olarak belirten okul müdürü Ömer Yılmaz, “İletişim meslek lisesi Bursa genelinde Hamitler ve Yıldırım olmak üzere iki yerde var. Bursa’da iletişim fakültesinin olmaması, çocuklar iletişim lisesinden mezun oluyor fakat Bursa gibi büyük bir şehirde bunun üniversitesinin olmaması handikaplardan bir tanesi. Öğrencilerimiz sektörde kendini liseden sonra devam ettirip geliştirmesi için ilgili alanlara yönelmesi gerekiyor ve bunu içinde Bursa’dan başka şehirlere gidiyorlar. Bu da hem öğrenci hem de birçok aile için zor oluyor” dedi.
YÜZDE 55 İSTİHDAM
Meslek liselerinin istihdam oranının yüzde 55, 60 civarı olduğunu söyleyen Yılmaz, “Bursa’da iletişim medyalarında bir küçülme mevcut. İletişim adına büyük bir dezavantaj olmasına rağmen kendini iyi geliştiren sektörden talep görüyor ve mezunumuz olup sektörde istihdam alan bir çok öğrencimiz var” açıklamasında bulundu. Sözlerine iletişimin sadece gazete ve radyo televizyondan ibaret olmadığını günümüzde her kurumun iletişim departmanı olduğunu söyleyerek devam eden Ömer Yılmaz, “Bir fabrikanın da, bir belediyenin de kendini tanıtması adına kurmuş olduğu basın halkla ilişkiler departmanı oluşmakta. Kurumsal olmak isteyen tüm şirketlerin olmazsa olmazıdır bu. Bunları da hesaba katarsak istihdam oranı yüzde 50 üzerinde” dedi. Basın kartları ile ilgili sorunlara da değinen Yılmaz, ‘‘Basın kartları üniversitede ki ilgili dekan ve alan öğretmenlerine verilmekte ama basın kartı mevduatında iletişim liseleri yer almıyor. İletişim liselerinin de yer alıp bu konuda çalışan öğretmen ve aktif olarak görev alan öğrencilere ilgili bir düzenleme yapılması gerekir. Direk sarı kart olmasa da, geçici bir basın kartı olabilir.” Dedi.
TAM TEŞEKKÜLLÜ STÜDYO
Yıldırım Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi olarak radyo ve televizyon anlamında tam teşekküllü bir stüdyoları olduğunu ve uygulama derslerinin stüdyo da işlendiğini belirten Yılmaz, “Stüdyo da öğrencilerimiz sahne önünde; kameramanlıktan, diksiyondan, kurguya kadar bütün hususları görmekte. Bu bağlamda kısa film yarışmaları yapıyoruz. Geleneksel hale gelen yarışmamızın bu sene de 11. sini yapacağız” dedi.
ULUSAL HABER SİTESİ
Gazetecilik alanında kendi ulusal sitelerinin olduğunu söyleyen okul müdürü Ömer Yılmaz, “Gazetecilik alanımızda ulusal olan ‘Habercimiz.net’ adında haber sitemiz var. Hem öğrencilerin haber ürettiği hem de 3 ajans ile üyeliğimiz olan ve o ajanslardan haber çekilen bir site. Burada en temel gayemiz öğrencimiz yaparak, uygulayarak ve bizzat işin içerisinde olarak öğrenmesi.” Dedi
HAYATA DEĞER KATAN BİREYLER
Kurumsal sosyal sorumluluk anlamında temel amaçlarının hayata değer katan bireyler yetiştirmek olduğu hakkında konuşan Yılmaz, “ Amacımızı yaşatmak için sadece akademik bir çalışma yeterli değil. Öğrencileri hayata yönelik hazırlamamız şart. Bunun için öğrencilere çevre bilincini aşılamak için çalışmalar yapıyoruz. En temel amaç öğrencinin yaşamında karşısına çıkabilecek sorunları şimdiden çözmeye odaklı alışması ve çevreye, topluma karşı duyarlı bir öğrenci olarak yetişmesi gerekir.
2023 yılında Bursa kalite büyük ödülünü almaya hak kazanmış bir okuldan bahsediyoruz. 100 öğretmen ve 1200 öğrencimiz ile birlikte bu çalışmayı yürütmekteyiz ” ifadelerini kullandı.
ERASMUS PROJESİ
Her yıl Erasmus projesi kapsamında yaklaşık 30-35 öğrenci gönderdiklerini söyleyen Yılmaz, “ Polonya, Almanya ve Hollanda olmak üzere 3 ülkeye öğrenci götürüyoruz. HİÇ ödüllerine ise halkla ilişkiler derneği ile ortaklaşa yürütüyoruz” şeklinde konuştu. Bölüm olarak aktifliğini koruduklarını ve öğrencileri uygulama yoğun olarak yetiştirdiklerini söyleyen Gazetecilik Bölümü alan şefi Can Akbulak, “İl milli eğitim ve dışarıdaki haberler için koşturan öğrencilerimiz ve usta öğreticilerimiz var. Bütün çalışmaları video kurgu, fotoğraf, haber, ropörtaj hepsini yapıyorlar. Öğrencilerimizin çektiği resimler ile fotoğraf sergimizi oluşturacağız. Yine öğrencilerin tasarım dersinde hazırladıkları duvar gazetelerimiz var. Bunlarında sergisini oluşturacağız. Yapacak daha çok şeyimiz var zamanla onları da gerçekleştireceğiz” diyerek gazetecilik bölümünü özetledi.