Kadınların vazgeçilmezi

22.02.2021
A+
A-

Geçtiğimiz günlerdeki yoğun kar yağışından sonra, soğuklar almış başını gidiyor. Böyle havalarda evde cam kenarında battaniye eşliğinde, kahvemizi yudumlarken depresif mod ile birlikte paket paket yenilen çikolatalardan bahsetmeyelim mi ? 

Kakao ağaçları 4 yaşından sonra meyve vermeye başlar. Bir meyvenin içinde yaklaşık 2.5 cm boyunda, 20-40 tohum, yani kakao çekirdeği bulunur. Etli, olgun meyvelerin içinden çıkarılan çekirdekler bir kaç gün muz yaprağında mayalandırılır. Daha sonra güneşte kurutulur ve böylece çekirdekler fabrikada işlenmeye hazır hale getirilir. 

Fabrikada temizlenen  kakao çekirdekleri kavrulur ve öğütülür. Elde edilen macun görünümündeki sıvı, çikolata yapımında kullanılır. Ayrıca preslenerek kakao ve kakao yağı elde edilir. 

Kavrulmuş kakao parçaları şekerle karıştırılır ve bir kapta ağır silindirlerle hamur haline getirilir. Bu hamur ince çikolata tabakalarına dönüştürülür ve ardından bu tabakalar kakao yağı katılarak yumuşatılır. Sonra dikdörtgen olukları bulunan bir makineye konulur, oluklar içindeki silindirlerle çikolatayı yumuşak ve pürüzsüz hale getirir. Sonunda sıvıya dönüşen çikolatalar kalıplara dökülür ve soğutulur. Katılaşan çikolatayı çıkarmak için kalıp biraz ısıtılır. Sütlü çikolata, inek sütünden süt tozu vanilya ile başka tat ve kokulara göre ürünler eklenerek elde edilir. 

Değişik çikolatalar yaparken çikolatanın yumuşak ve kolay işlenebilir olması için soya fasulyesinden elde edilen “lesitin” maddesi de eklenir. 

Çalışmalara sürekli konu olan bitter çikolata kakao likörü ve kakao yağından oluşmaktadır. 

Amerikan Gıda Ve İlaç Dairesi’nin 2016 raporuna göre, bitter çikolatadaki kakao likörü miktarı ağırlığının %35’inden daha az olmaması gerekmektedir. 

Bazı araştırmalar ise kakaonun yararlı etkisinin ancak çiğ tüketimi ile olabileceğini vurgularken, bazıları yüksek doymuş yağ ve şeker içeriği bedeniyle vücut ağırlığında artışa neden olabileceğine dikkat çekmişlerdir.

Serotonin hormonu salgılatan çikolata fazla tüketiminde beyni uyuşturarak normal fonksiyonlarda bozulmalara yol açar. 

 Aman diyim bu zamanlarda ipin ucunu fazla kaçırmayalım. Her şey kararında güzel. 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.