İNSAN VARSA İYİLİKTE KÖTÜLÜKTE MEVCUT

İNSAN VARSA İYİLİKTE KÖTÜLÜKTE MEVCUT
13.08.2023
A+
A-

 

SAVAŞ ESEN 

Bursa’da ve Türkiye genelindeHukuk&Danışmanlık bünyesinde serbest avukatlık yapanÖzge Kaya ile avukatlığın nasıl bir meslek olduğunu, zorluğunu, sürecini konuştuk. İnsanlarla uğraşmanın zor ancak mesleğinin de iyi yönlerinin fazlasıyla olduğunu söyleyip,bu mesleği yapmayı sevdiğini ve tavsiye ettiğini ifade etti.

} Sizi tanıyabilirmiyiz?

Ben Av. Özge KAYA. 1994 yılında Bursa’da doğdum. Ailem Bulgaristan’da doğmuş ve oradan göçmek zorunda kalıp ülkemize gelmişler. İlköğretim ve lise eğitimimi Bursa’da tamamladım. 2012 yılında Bursa Anadolu Lisesi’nden mezun oldum. Daha sonrasında Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde 4 yıllık eğitimimi tamamlayıp hukukçu olarak mezun oldum. Lisans öğretimim devam ederken, ikinci üniversite kapsamında Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi Sağlık Kurumları İşletmeciliği bölümünü bitirdim.

Hukuk fakültesinden mezun olduktan sonra Bursa’ya dönerek avukatlık stajımı başlattım. Ve 2016 yılından beridir fiili olarak bu alan üzerinde çalışmaktayım. 2018 yılında da kendi ofisimi kurarak Özge Kaya Hukuk&Danışmanlık bünyesinde serbest avukatlık faaliyetimi sürdürmekteyim.

Üniversiteye başladığım yıldan beridir; gerek sivil toplum kuruluşlarında gerekse bireysel olarak birçok sosyal sorumluluk projesinde yer aldım. Bu sosyal sorumluluk projeleri ile kadın hakları, çocuk hakları, göç hukuku, insan hakları, sağlık hakkı gibi konularda kendimi geliştirme fırsatı buldum.

} İşinizin iyi tarafı neler?

İnsanların hayatına dokunabilmek, zor durumda olan kişilerin umut ışığı olabilmek işimin en güzel tarafı. Ben bu işi para için yapmayanlardanım. Tabii ki çok çalışmanın ve emek harcamanın sonucunda kazanç senin ayağına geliyor, fakat mesleğimi icra ederken parayı ön planda tutmuyorum. İnsanlara yardım edebilmek beni daha çok heyecanlandırıyor. Bazen öyle hayatlarla karşılaşıyoruz ki, tamam buraya kadarmış diyorlar, fakat senin verdiğin hukuk mücadelesi ile onu tekrar hayata döndürebilmek, işte bu paha biçilemez.

} İşinizin kötün yanları var mı neler?

İnsanla uğraştığın her yerde iyilikler olduğu kadar kötülükler de mevcut. Biz avukatlar bu mesleği “Parayla dert satın alma sanatı” olarak betimliyoruz. En sık karşılaştığımız sorun, önüne gelen uyuşmazlıkta karşı taraf seni hasmın olarak belirliyor. Halbuki avukat karşı tarafın kavgalı ya da davalık olduğu kişi değil, avukat sadece mesleğini icra eden profesyonel bir kişi. Kişiler bu olaylara duygusal olarak yaklaştığı için ona sadece işimizi yapmaya çalıştığımızı anlatamıyoruz. Davalık olduğu kişiyle bizi aynı kefeye koyuyor; hakaret ediyor, şiddet uyguluyor ve daha bir sürü zorbalıklar. Avukatlara karşı artan şiddet olayları bizim için çok büyük sorun haline geldi.

} Yeni mezunlara tavsiyeleriniz neler?

Onlara tavsiyem dava çeşitliliğinin ve iş yoğunluğunun çok olduğu ofislerde stajlarını başlatmaları. Bence bu mesleğin %50’si tecrübe. Ne kadar çok uyuşmazlık hakkında tecrübe ediniyorsanız, meslekte de o kadar başarılı oluyorsunuz. Bazı gençleri görüyorum, benim staj yaptığım dönemde de vardı böyle meslektaşlar; staj yapmak için staj yapıyorlar, gününü dolduruyorlar ve evlerine gidiyorlar, herhangi bir iş öğrenme çabaları olmadan stajları bitiyor. Bence bu çok yanlış. Staj seni mesleğe hazırlayan çok önemli bir süreç. Hukuk fakültesinde öğrenmediğin bir sürü şeyi öğreniyorsun. Bu süreci iyi tamamlarsan, meslek hayatında daha çok ayakların yere basar ve başarılı olursun.

Ben bu konuda kendimi çok şanslı hissediyorum. Staj yaptığım ofiste her türlü uyuşmazlığa ilişkin davalar bulunmaktaydı ve tüm dava çeşitliliği hakkında tecrübe edinme fırsatı buldum. İşi sahiplenen, sorumluluk sahibi ve çalışmayı seven biri olarak iş yaptıkça daha da çok iş verdiler. Bazı zamanlar işleri yetiştirmek için tatil olmasına rağmen cumartesi ve pazar günleri de ofise gelir çalışırdım. O zamanlar arkadaşlarım beni bu kadar çalışmamam konusunda uyarırdı, fakat iyi ki de öyle yapmışım. Şimdi önüme gelen her uyuşmazlık hakkında yetkinliğe sahibim ve bu bana meslek hayatımda özgüven katıyor.

} Mesleğinizi gençlere tavsiye edermisiniz?

İnsanları seven, idealist ve en önemlisi çok sabırlı gençlere tavsiye ederim. Çünkü bu mesleği yaparken fazlasıyla sabıra ihtiyacınız olacak. Hemen zengin olmak için bu mesleği seçmek istiyorlarsa ve eğer “bir yerlerde dayıları” yoksa çok tavsiye etmem. Çünkü bu meslekte özellikle yeni mezunlar için para kazanmak çok zorlaştı. Bir sürü işsiz yeni avukat olmuş meslektaş görüyorum. Özel üniversitelerin sayısının artması, ekonomik kriz ve adalet sistemindeki bir takım sıkıntılar avukatlık sektörüne de sert bir darbe vurdu.

} Dava Nasıl Açılır?

Dava açmadan önce detaylı dava dilekçemizi hazırlıyoruz. Dilekçemizin eklerine eklenmesi gereken belgeler varsa ekliyoruz. Adliyeye gidip tevzi bürosuna dosyamızı teslim edip davamızı harçlandırdıktan sonra davamız açılıyor.

Avukatların ise teknolojinin gelişmesiyle birlikte bu davaları internet ortamı üzerinden açmaları mümkün. Her avukata Türkiye Barolar Birliği tarafından e-imza (elektronik imza) veriliyor. E-imza ile birlikte zamandan ve mekandan bağımsız olarak davanı açabilirsin. Bu çok büyük bir özgürlük.

} Hukuki Danışma Ne Demektir?

Hukuki danışma, kişilerin başına gelen veya gelebilecek bir uyuşmazlık hakkında hukuki anlamda yetkin olan biz avukatlardan detaylı olarak bilgi alması ve kendilerine bir yol haritası çizmesidir. Toplumumuzda pek önemsenmiyor fakat ciddi bir adım atmadan önce avukata danışılması kişileri başına gelebilecek maddi ve manevi zararlardan koruyacaktır.

} Davalar Ne Kadar Sürer?

Davaların yoğunluğu ve bu konuda vasıflı adliye personellerinin sayıca yetersiz kalması sebebiyle davalar uzun sürebilmektedir. Fakat bu süreye net bir cevap verebilmek mümkün değil. Davaların süresi uyuşmazlığa göre farklılık göstermektedir.

} Avukat Tutmak Zorunlu Mu?

Öncelikle biz avukat tutmak cümlesini doğru bulmuyoruz. Avukat tutulmaz, avukatla anlaşılır. Avukat tutmak cümlesi sanki avukatın talimat ve emir alan biriymiş algısı uyandırıyor. Bazı istisnalar dışında davaları avukatla takip etmek zorunlu değil. Ağır ceza mahkemelerinde görülen davalar bunun istisnasıdır. Bu tür davalarda da zaten özel avukatla anlaşmadığında devlet dosyaya senin için zorunlu avukat ataması yapıyor.

Onun dışında avukatla anlaşmak zorunlu değil. Fakat hakkınıza ulaşabilmek için davanızın muhakkak bir avukat tarafından takip edilmesi gerekir. Bazen davalarda benim de karşıma geliyor; karşı taraf dilekçesini arzuhalciye yazdırmış, ben bu davalara daha en başından direkt kazandığım davalar gözüyle bakıyorum. Çünkü avukat olmayan bir kişinin yazdığı dilekçe yüksek ihtimalle hukuki olarak birçok eksiklik içeriyor. Mesleğimizde bir söz vardır; “Davaları haklı olan değil, hakkını ispat eden kazanır” diye. Eğer avukatla anlaşmazsanız, bu durum size avukata ödeyeceğiniz ücretten daha pahalıya mal olabilir.

} Avukat Vekaletnamesi Nasıl Çıkarılır?

Herhangi bir noterliğe gidip avukata ait bilgileri notere bildirmeniz ve noterlik ücretini ödemeniz halinde vekaletnameniz hazırlanır. Boşanma davalarında özellikle vesikalık fotoğraf götürmeniz gerekiyor.

} Avukat Ücreti Ne Kadardır?

Avukatlık ücretleri uyuşmazlık türüne göre farklılık göstermekte. Türkiye Barolar Birliği’nin mesleğimizle ilgili her sene yenilenen bir asgari ücret tarifesi var. O tarifede yazan miktarın altına düşmemek kaydıyla, her avukat vekalet ücretlerini kendisi belirleyebilir.

Avukatlık Kanunu uyarınca, bir avukat asgari ücret tarifesinde belirlenen ücretin altında iş alamaz. Dolayısıyla ücretsiz olarak da bir davaya bakamaz. Bu konuda avukatlara ücretsiz iş alma yasağı getirilmiştir.

} Danışmanlık fiyatları ne durumda?

Hukuki danışmanlık ücreti şu an için Avukatlık Asgari Ücret Tarifesine göre ilk bir saate kadar 1.200,00 – TL’dir.  Bu asgari tutardır, avukat bunun üzerinde bir ücret de takdir edebilir. Asgari ücret tarifemiz hakkında Eylül ayında artış yapılması beklenmektedir.

}Davanın Durumunu Nasıl Öğrenilebilir?

Davanızın bulunduğu mahkeme kalemine gidip akıbeti öğrenilebilir. Ayrıca e-devlet üzerinden de detaylı bilgi edinilebilir.

} Gündemde olan Nafaka ile ilgili düşünceleriniz neler?

Bence nafaka olayı tek taraflı olarak bakılmaması gereken toplumsal bir olgu. Toplumumuzda özellikle gelişmemiş bölgelerde kadın ikinci sınıf vatandaş olarak muamele görmekte. Çalışmasına, okumasına, tek başına hayatını idame ettirmesine izin verilmeyen bir statüde. Hatta birçok kadın evlendikten sonra eğer çalışıyorsa, iş hayatını sonlandırmak zorunda kalıyor. Böyle olunca da erkeğe mahkum olarak bir hayat sürüyor. Evlilik sonlandıktan sonra kadın ne ile hayatına devam edecek? Sen kadını toplumdan uzaklaştırmışsın, çalışamaz duruma ve erkeğe muhtaç hale getirmişsin, boşandıktan sonra nafaka vermem diyorsun. Boşandıktan sonra mı kadın erkek eşitliği aklına geliyor? Bu hayatları yaşayanlar doğumundan itibaren seninle aynı şartlara sahip değil, bu kadınların da korunması için nafaka zorunlu bir hukuki araç.

}Son olarak okuyucularımıza, vatandaşlarımıza mesleğiniz ile ilgili neler söylemek istersiniz?

Avukatlar dolandırıcı değildir. Sizin hakkınızı korumaya çalışan, bazen müvekkillerine rağmen mesleğini icra etmek zorunda kalan, bu uğurda bazen şiddete maruz kalan profesyonel bir meslek grubudur. Bu anlamdaön yargılı davranmamaları ve hukuki haklarına kavuşabilmeleri herkese için avukatlarıyla birlikte sağlıklı iletişim ile işbirliği yapmalarını tavsiye ederim.

 

 

 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.