‘İnşaat alanında öncüyüz‘ – ÖZEL RÖPORTAJ
Türkiye’nin ilk 500 firması arasında yer alan Umut İnşaat A.Ş. ve Hazırlar İnşaat Mimarlık Hafriyat Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Hazır ile görüştük. İnşaat alanında önde gelen yatırımların arkasında olduklarını ifade eden Hazır sektörün geleceğini ve hafriyatın şehrimizdeki durumunu değerlendirdi.
- Avrupa’nın en hızlı biten işi dahil olmak üzere yaptıkları işlere değinen Mehmet Hazır, “Şehrimizde örnek veriyorum 600 fabrika varsa 300’ünü biz yapmışızdır.”
- Hazır, “Bursa’da 10 tane büyük firma varsa biz ilk üç firmadan biriyiz. Bu anlamda şehrin inşaat alanında öncü firmalarındanız.”
Türkiye’nin ilk 500 firması arasında yer alan Umut İnşaat A.Ş. ve Hazırlar İnşaat Mimarlık Hafriyat Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Hazır ile görüştük. İnşaat alanında önde gelen yatırımların arkasında olduklarını ifade eden Hazır sektörün geleceğini ve hafriyatın şehrimizdeki durumunu değerlendirdi.
Okuyucularımız için kendinizi tanıtır mısınız?
Mehmet Hazır kimdir?
Mehmet Hazır, 1965 Gürsu doğumlu, ilk ve orta okulu Gürsu’da, liseyi Bursa Erkek Lisesi’nde okumuş evli ve 1 çocuk babasıyım. İş hayatına çiftçilik ve 1985 yılına kadar ziraattan elde edilen ürünlerle yapan biriydim. Askerden sonra inşaat malzemeleri üzerine başladık işlerimize.
İnşaat mı hafriyat mı daha eski?
İlk inşaat ile başladık. Hafriyat daha sonrasında dahil olduğumuz bir iş oldu. Asıl işimiz, inşaat ve sanayi işyerleri yapan bir firmamız var. Türkiye’nin ilk 500 firması arasında. Bunun ötesinde enerji sektörüyle iç içeyiz. Yoğun bir çabamız var. Rüzgar santralleri ile baya iddialı durumdayız. En son olarak da Bergama ve Burhaniye’nin birleştiği Madra Dağı’nda 30 megavatlık bir üretimin gerçekleşeceği tesisi yaptık.
Bursa’da var mı böyle enerji yatırımlarınız?
Şu an yok. Rüzgar enerjisi lisansa bağlı uzun meşakkatleri olan ve kontrolün döndüğü noktaya kadar sizin baya zamanınızı alıyor.
AVRUPA’NIN EN HIZLI BİTEN İŞİNİ YAPTIK
Enerji dışında inşaat alanında yaptığınız neler var?
Yaptığımız işlere değinecek olursak Avrupa’nın en hızlı, en çabuk biten işi IKEA’ nın Bursa şubesini yaptık. Herkesin bilebileceği işlerden Kent Meydanı’nı yaptık. Mudanya’da hakeza metro yolunu yaptık. Korupark’ın önündeki ki balçığı yaptık. Şehrimizde örnek veriyorum 600 fabrika varsa 300’ünü biz yapmışızdır. Bursa’da 10 tane büyük firma varsa biz ilk üç firmadan biriyiz. Bu anlamda şehrin inşaat alanında öncü firmalarındanız.
ÖNEMLİ OLAN PASTAYI PAYLAŞABİLMEK
İnşaat alanının şu an ki durumunu nasıl değerlendiriyorsunuz?
İşler vahim durumda. Bizim elimizde işlerimiz var onlarda bitmek üzere. Ama benim işim iyi diye herkesin işi iyi değil. Benim işim var ama herkesin işi varsa güzel oluyor. Yani pasta paylaşılınca güzel oluyor. O zaman herkesin ağzının tadı oluyor. Önemli olan pastayı paylaşabilmek. Ama şu an piyasa da işler durma noktasına geldi. Şu an mesela iki önemli iş merkezi yapıyorum. Yatırımcı işi geçici olarak durdurma kararı aldı.
Sebep…?
Sebep dövizin bu kadar oynaması, yükseklere çıkması ve faizlerin yükselmesi.
Aynı zamanda hafriyat alanında etkin bir firmasınız. Orada durumlar nasıl?
Bunlar hep birbirini bağlantılı sektörler zaten. Eğer yatırım varsa bu ülke de inşaat anlamında hafriyat işi olacaktır. Tamamen şu an yatırımcının attığı adıma bağlı hafriyat. Sadece hafriyatçıların değil her branşta aynı demek. Faizler yüksek, döviz oynuyor dolayısıyla işler duruyor. İşler durunca da siz ama hafriyat işin yapın ama inşat işi yapın ama akaryakıt işi yapın istasyonunuz olsun onu yapın, isterseniz lastik firması olun fark etmiyor. Hepsi otomatikman birbirine bağlı. Bir çarkın dişlisi gibi, bir zincirin halkası gibi hepsi birbirine bağlı. İlk önce zaten inşaatta işi hafriyatçı yapar. Yani yatırım varsa ilk önce o işin içerisine proje çizimlerinden sonra ilk önce hafriyatçı girer.
BELEDİYE’ YE SORUYORUM?
Döküm sahası alanı yeterli geliyor mu?
Döküm alanı maalesef çok vahim bir durumda. Belediye bu konu da tamamen sınıfta kalmıştır. Çok açık söylüyorum. Belediyenin işi değildir hafriyatçılık yapmak. Eğer bunu ihale yapıp işi ehline vermiş olsalar özelleştirmiş olsalar belediyenin koymuş olduğu rayiş üzerinden parasını versin. Ama bunu özelleştirmesi lazım. Hakikaten sınıfta kalmıştır. Yani bu döküm olayı çok vahim durumdadır. Sizin aracılığınız ile de belirtmiş olalım şimdi ki Belediye Başkanı Alinur Bey’in buna bir el atmasını umuyorum. Döküm işi şehrimizde rezilliği oynuyor. Hava nem var döküm yerleri kapalı, iş duruyor. Belediyenin döküm yerlerinin başına koyduğu eleman diyor ki saat 5’te burası kapanacak sakın gelme diyor. Hafriyatçı arabasını yüklüyor döküme gidecek. Trafik malum. Gündüz saat 3’te yüklüyor. Gidene kadar 5 buçuk oluyor. Şehir dışında bir hafriyat yaptığını düşün şu an bulunduğumuz yerden 45 km geriye gel 90 km tutuyor. Ne zaman yapacak bu adam işini. Hafif hava çiliyor gelmeyin diyorlar. Rezilliğin daniskası yani bu döküm yerleri. Yani bu özel sektörde olmuş olsa geceleyin bile döküm yaptırıyor. Ne kadar iş yaparsa o kadar kâr.
Yıllık ne kadar döküm yapıyorsunuz?
İşlerin olduğu geçen yılın rakamlarına bakarsak 300 bin metreküp yaptığımız oldu. Bu sene bu rakamları bulamadık.
KAÇAK DÖKÜMÜN SEBEBİ YÜKSEK MEBLAĞLAR …
Dökümde şoförlere denetiminizi nasıl sağlıyorsunuz?
Çevre denetleme var zaten. Yakalandıklarında cezası var. Benim şoförüm plakası ile bana gelecek. Birde döküm fiyatları çok astronomik rakamlar. 18 metreküp bir kırkayak aracın dökümü 200 lirayı geçiyor. Kaçak dökümün sebebi yüksek rakamlar. Yapan firmalar yok mudur? Vardır tabi ama biz buna kesinlikle müsaade ettirmeyiz.
Yılsonu beklentiniz nedir?
Tablo karanlık. Beklediğimiz birkaç işimiz var. Bunlar dövizin artmadan alınan işler. Bizimde dövize dayalı aldığımız inşaat mamulleri var. Döviz 7.28’lere buldu ben hiçbir zaman fiyat verirken onları öngörmedim. 6.80’lere, 6.40’ları öngörmedim. İşlerimizde karımızın hepsi gitti. Gittiği gibi cepten para vereceğiz üstelik.
Bu tarz ekonomik dalgalanmalar karşısında gelecek yıl için hedef ve planlarınız nelerdir?
Tasarruf tedbirlerine öncelik vereceğiz. İlk kez endişe duyuyorum ülkem için. Dış güçler işin içinde ne kadar var ne kadar yok tam olarak bilemeyiz tabi ama görünen tabloda bize yansıyan kadarıyla bir şey önümüzü kestiremiyoruz. Böyle bir durum hasıl oldu diye çalışmamalık yapmayacağız. Belki iki kat belki üç kat daha fazla çalışacağız ama daha iyi şeyler yapacağız.