İLK KEZ BİR KİTABEVİNDE KİTAP MEZATI YAPILDI

İLK KEZ BİR KİTABEVİNDE KİTAP MEZATI YAPILDI
12.03.2022
A+
A-

Kültür, sanat ve tarihin merkezlerinden olan güzel Bursa’mız, ilk kez bir kitabevinde düzenlenen kitap içerikli bir müzayedeye ev sahipliği yaptı. Okçular Çarşısı üstü, Ahmet Vefik Paşa tiyatrosu arkasında kalan Tek sokaktaki Yılmaz İş Hanı’nda bulunan Öykü Kitabevi’nde gerçekleşen mezatı Öykü Kitabevi, Bilge Sahaf Kitabevi ve Akyıl Sahaf ortaklaşa düzenledi. Eski bir satış geleneği olan mezat usulü, geçmişten beri sahafların da kullandığı bir satış yöntemidir. Kitapların başında duran bir münadinin sunduğu mezatta, kitaplar düşük fiyatla satışa çıkarılıyor, En yüksek peyi veren katılımcı kitabın sahibi oluyor. Mezatta, bir kısmı Osmanlıca olmak üzere, tarihi, edebi, dini, felsefi ve sanat içerikli, seçkin ve nadide yaklaşık 250 kitap, kitapseverlerin beğenisine sunuldu. İlki 13 Şubat 2022 Pazar günü saat 15.00’da yapılan mezat, kitapseverler tarafından büyük bir ilgi gördü. Mezat düzenleyicileri, satışa sundukları eserleri titizlikle seçtiklerini, halkın nitelikli kitap okumasına katkıda bulunmayı amaçladıklarını, eski kitapları satışa sunduklarını, Bursa’da bu tür etkinliklerin kültür hayatı açısından son derece önem arz ettiğini vurguladılar. Yalnızca kitapların görücüye çıktığı mezatın her Pazar günü saat 15.00’da tekrarlanacağını da sözlerine ilave ettiler. Müzayedeye katılanlardan Kamil Kaya isimli kitapsever, müzayede hakkında şu sözleri söyledi. “Öncelikle bir kitap dostu olarak bu güzel organizasyonda emeği geçenlere teşekkürlerimi sunuyorum. 1996’dan beri Bursa’daki bazı sahafları ve kitapçıları tanır, alışveriş yaparım. Bundan üç hafta önce ilk kez bir kitap müzayedesine katılmanın heyecanını yaşadım. Müzayedenin en güzel yanı artık göz önünde olmayan, unutulmaya yüz tutmuş bazı değerli kitapların gün yüzüne çıkıp okurlarla buluşması. Hem de her yaştan ve her fikirden okurların bir arada bulunup kaynaşmasıdır.”

Katılımcılardan, yazar ve Ihlamur edebiyat dergisi editörü olan Yusuf Koşar, gazetemize verdiği röportajda şunları söyledi. “Yıllardır alışveriş yaptığım Öykü Kitabevi sahibi Süleyman Bey, hafta sonlarında, Bilge Sahaf ve Akyıl Sahaf ile birlikte kitap mezatı yapacaklarını söylediğinde heyecanlandım. Dört haftadır devam eden mezatta, ilgi alanım olan baskısı tükenmiş kitapları görünce bu heyecanım iyice arttı. Bazılarını alıp kütüphaneme kattım, Bazı kitaplar, katılımcıların arasındaki tatlı sert çekişmelerle verilen peylerle başkalarının oldu. Hafta sonu mezatta, ‘Ne çıkacak’ diye bekler olduk. Sahafların, ‘Almadığıma değil, görmediğime yanarım’ sözü meşhurdur. Ben de, çıkacak kitapları görmek amacıyla da olsa her hafta mezata katılıyorum. Bu dört mezat boyunca alamadığım iki kitap içime dert oldu. Birincisi Cahit Öztelli’nin hazırladığı ciltli bir Yunus Emre Şiirleri, ikincisi ise Salah Birsel’in Kahveler Kitabı oldu. Tatlı bir rekabet içerisinde geçen mezatta okurların birbirine kitap hediye etmesi de mezatın eğlencesi oldu. Mezat için bir araya gelen okurların etkileşime girmesiyle Bursa’da yeni bir edebiyat mahfili oluşmaya başladığını söyleyebilirim. Mezat biter bitmez aldığımız kitaplar üzerine doyumsuz sohbetler oluyor. İlerleyen zamanlarda akademisyenlerin de katılımıyla bu edebiyat mahfilinin genişleyeceğini umuyorum. Ihlamur dergisi ve Ihlamur yayınlarının yazı işleri sorumlusu olarak yıllardır basılmamış, raflarda unutulmuş kitapların çıkacağı ve edebiyata kazandırılabileceği hayali ile her hafta Öykü Kitabevi’nde yapılan mezatın yolunu tutuyorum.”

Bu etkinliği düzenleyen sahaflar; Bursa’da üniversitenin şehir merkezinde olmamasının, pandeminin ve kitap sektöründeki olumsuz gelişmelerin mezat fikrinin ortaya çıkmasında etken olduğunu belirttiler. Okur ile sahaflar arasındaki zayıf bağın kopma noktasına gelmesinin önüne geçmeyi hedefleyen sahaflar, etkinliğin sürekliliği ve okurların memnuniyeti için ellerinden gelen gayreti göstereceklerini söylediler. Ayrıca mezat sırasında verilen bilgiler ve öneriler ile okurların yeni kitaplar ile de tanışabileceği bir ortam kurmak istediklerini belirttiler. Geride kalan dört haftada katılımcılardan da olumlu görüşler aldıklarını ifade eden sahaflar, Bursa’da kitap ve kitapçılık konusunda önemli bir gelişme olan mezatın, okurların destekleri ile çok daha iyi yerlere geleceğini söylediler.

Münadinin esprili sunumuyla zaman zaman bir sahne gösterisine dönüşen mezat Bursalı okurların ilgisini çekeceğe benziyor.

 

 

 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.