HIZLA BÜYÜYEN BURSA NÜFUSUMUZ…
Tarihi eserleriyle, yeşilliğiyle, dağıyla, gölüyle, tarihiyle hafızalara kazınmış aziz kentimiz Evliya şehri Bursa’mız…
Bugünkü köşemizde Bursa’mızın güzide 17 ilçemizin nüfusunu, yıllara göre değişimini, nüfus yoğunluğunu, nüfus artış hızını, nüfus yaş gruplarını ele alacağız.
Ülkemizin hemen her ilinde olduğu gibi Bursa’mızın da her geçen sene nüfusu artmaya devam ediyor. Türkiye genelinde baktığımız zaman Bursa, nüfus sıralamasında İstanbul, Ankara ve İzmir’in ardından 4.sırada yer alıyor. Bursa’mızın nüfusu bir önceki yıla göre 46.902 artmıştır.Bursa nüfusu 2022 yılına göre 3.194.720‘dir.Bu nüfus, 1.595.869 erkek ve 1.598.851 kadından oluşmaktadır.Yüzde olarak ise: %49,95 erkek, %50,05 kadındır.
Şehrimizin nüfus olarak ilk akla gelen ilçesi ise; Megakent İstanbul’un Esenyurt, Başkent Ankara’nın Çankaya ve Keçiören, Gaziantep’in Şahinbey ilçesinden sonra en yüksek nüfusa sahip ilçemiz Osmangazi. 891.250 kişi nüfusu ile Türkiye’nin en yüksek 5.ilçesi konumunda. Gerek iş imkanı, iş olanakları hem de gerek tarihi, gezilecek yerleri ile Osmangazi, Bursa’mızın merkezi ilçesi. Osmangazi ilçemizi nüfus olarak sırasıyla yaklaşık 655 bin kişi ile Yıldırım, 526 bin kişi ile Nilüfer, 294 bin kişi ile İnegöl takip etmektedir.
Geçen seneye göre bu sene nüfusu azalan 4 ilçemiz bulunmakta. Bu ilçelerimiz 2007 yılında yaklaşık 25bin nüfusu varken 18.543 kişiye düşen Orhaneli, Keles, Büyükorhan ve Harmancık ilçelerimiz. Bu 4 ilçemiz dışında geri kalan Osmangazi, Nilüfer, Yıldırım,Gemlik, Gürsu, İnegöl, İznik, Karacabey, Kestel, Mudanya, Mustafakemalpaşa, Orhangazi ve Yenişehir’in nüfusu artmaya devam ediyor. Nüfus artış hızında geçen seneye oranla %2.57 artan Mudanya dikkat çekiyor. Mudanya’nın gerek denize kıyısı olması, gerek yaşlıların emeklilik konusunda ilk tercihleri olması gerek de dışardan ve farklı ilçelerden göç alması bu sonucu ortaya çıkardı. 2007 yılında 62bin nüfusu olan Mudanya’nın 2022 yılı sonu itibari 110bine yaklaşmış durumda. Yaklaşık 2 katı bir nüfus artışı söz konusu. Mahalle bazında baktığımızda ise Osmangazi’nin 51.830 kişi nüfusuyla Hamitler Mahallesi, Yıldırım ise 47.566 kişi ile Millet Mahallesi nüfus olarak başı çekiyor. Gürsu ise Mustafakemalpaşa’yı geçmiş durumda. Uzun yıllar Bursa’nın 6’ncı büyük ilçesi konumunda bulunan ve 2021’de bu sırayı Mudanya’ya kaptırarak 7’nciliğe gerileyen Mustafakemalpaşa, 2022 sonu sayımına göre bir basamak daha düşerek 8’inci sırada yer alıyor.
Bursa’mızda sokağa, caddeye, mahallerimizde çıktığımız zaman en çok gençleri görüyor gibiyiz. Herhangi bir vatandaşımıza sorsak en kalabalık muhtemelen 20-24 yaş arasını söyleyecektir. Ancak Bursa’mızın yaş gruplarına göre dağılımına baktığımızda şehrin nüfus yüzdesini %7.91 ile 35-39 yaş grubu oluşturuyor. Son olarak Bursa’mızın gerek sanayi, gerek tekstil, gerek fabrikaları, gerek yeni yerleşim yerleri, gerek şehir imkanları göz önünde bulundurursak nüfus büyük bir hızla artmaya devam edecek. Resmi verilere göre 178.265 geçici koruma kapsamındaki sığınmacıları da katarsak Bursa’mızın nüfusu 3 buçuk milyona doğru hızla gidiyor. Bursa’mız hep birlikte, 81 ilimizden gelen vatandaşlarımızın yaşadığı nadir büyükşehirlerden biri. Bursa’mız için küçük Türkiye diyebiliriz, kültürel yapısı, tüm mirasları, inanışları, yaşam biçimlerini bir arada yaşatıp, yaşayıp, bir arada olarak…