‘’HER KONUDA DONANIMLI OLMAK GEREK’’
Kent Bursa Gazetesi’ne önemli açıklamalar yapan gayrimenkul sektörünün deneyimli ismi Ertuğrul Gündüz ile emlakçılığı, alım satım piyasasının durumunu ve Bursa’yı konuştuk. Bu işin dürüstlükten ve donanımlı olmaktan geçtiğini belirterek, “Bu sektörde dürüst olmak en önemli nokta” dedi.
Gayrimenkulde fiyatlar gün geçtikçe artarken sektörün geleceği ile ilgili deneyimli isim Ertuğrul Gündüz ile konuştuk. Gayrimenkul sektörü ve emlakçılık işinin Avrupa ülkelerine kıyasla itibarlı bir meslek olmadığını ve bu işi yapan insanların her konuda donanımlı olması gerektiğini vurgulayan Gündüz ‘’ Ben daha önceden Büyükşehir Belediyesi Kamulaştırma İdaresi’nde çalışmıştım. Sonrasında kamu yönetimi bittikten sonra bankacılık sektörüne geçtim. 14 yıl banka müdürlüğü yaptım. Oradan da ayrıldıktan sonra bu mesleğe girdim. 2009 yılının sonunda, yaklaşık 15-16 yıldır bu sektörün içindeyim. Emlak sektörünün zorlukları o kadar çok ki şimdi bir Avrupa’daki gibi itibarlı bir meslek değil. Aslında çok değerli insanların çok alım güçlerini değerlendiren çok önemli bir meslek. Yurt dışında belki en önemli 4-5 meslek arasında geçiyor. Türkiye’de maalesef itibar olarak biraz yerlerde olan bir meslek konumunda Bunun yükseltebilmesi için bir buraya çok deneyimli, bu işin mezunu, gerçekten bu işi yapabilen en azından hem finans, hem harita bilgisi olan, hem coğrafya bilgisi olan insanların yapması gereken bir meslek bu. Biz de daha önceden nerede emekli olmuş, nerede işten çıkarılmış, atılmış, boşta kalmayayım da bu işi yapayım diyen, ek iş olarak bu işleri yapan bir meslek haline geldi. Ben şimdi bir kuaför dükkanı açsam benden belge istenir, kalfa belgesi isteniyor. Bu işi yapmak için önceden hiçbir belge istenmiyordu. Adam gidiyordu vergi dairesinden, bir tabela çıkarıyordu ve hiçbir şey çıkartmıyordu. Öyle bir şey ki şimdi, bir berberde ki bir maliyet 300 lira, 500 lira günümüzde ama sen burada ki en ucuz sattığın bir daire 4 milyon, 5 milyon Türk lirası. Bir sanayi fabrikası satıyorsun, 50 milyon, 100 milyon. Arsa satıyorsun 10 milyon, 15 milyon. Bunları bu kadar büyük fiyatlı bir paranın döndüğü bir yerde insanları yönlendiren kişilerin çok daha bilgili, deneyimli ve düzgün olması gerekiyor.’’ dedi. Yurtdışında bu işin gerçekten işin ehli ve okumuş insanların yaptığının altını çizen Gündüz; ‘’Yurtdışında bu işi kıyaslarsak eğer gerçekten bu işin okulunu okumuş, belirli sicil kayıtlarında temiz çıkmış, bu işten anlayan, belli bir eğitimini gören insanlar yapabiliyor, kendisi yapamıyor. Sen orada bir mülkümü satacaksın dediğin zaman mecbur bir düzenli sistem var. Bunun üzerinden yapman lazım ve yurtdışında bu işi yapan insanlar da alımdan, satımdan, faiz bedelinden, gerçek değerlerinden hepsinden sorumlu. Orada alıcı-satıcı birbirini görmez. Emlakçı üzerinden görür. Orada ki işleyiş çok daha ciddi, çok daha farklı. Bizde ki gibi değil. O yüzden bizim ülkemiz de bu işi donanım olarak yapmayı bilmeyen kişilerin ayıklanması gerekiyor. Kimseyi küçümsemek veya kimseyi yüceltmek de istemiyorum ama ortada bir de gerçek var. Ben gerçeği söylemekle görevliyim.
‘’ÇALIŞAN ESKİSİ GİBİ EV ALAMIYOR’’
Son yıllarda gayrimenkul sektöründe ki değişikler hakkında konuşan Gündüz; ‘’Gayrimenkul sektöründe çok ciddi bir şey değişiklik görmedim. Önceden belirli firmalar belki biraz daha üst düzey çıkmaya çalışırken şu anda onlar da piyasa konjonktüründen dolayı bence geri gibi pasta dilimi belli. Belli bir zorluk yaşamaya başladılar diye düşünüyorum.
Bizim o tür firmalardan daha kurumsal bizler gibi çalışan, gerçekten bu işin hakkını veren bir sürü bireysel firmalar da var. Her firmanın kendine göre bir kurumsallığı var. Kurumsal kendi işleyişini, kendi ticaretini ne kadar hızlı yapıyorsan sen o kadar kurumsalsın.’’ ‘’Yüksek faizlerle alakalı ne söylemek istersiniz? Sizi nasıl etkiledi bu?’’ sorusuna cevap veren Gündüz; ‘’Yüksek faizler tabii ki çok fazla etkiledi ama bunun yanında yüksek faizlerden çok değer artışı etkiledi. Maaliyetler çok arttı. Şu anda ki piyasada 10 milyonun altına, 7 milyonun altına oturulacak ev yok. Şimdi beyaz yakalı olsun, çalışan kesim olsun bu paraları çıkaramıyor. Çünkü gelir konusunda oranlar artmadı.
Önceden 1 milyonluk bir evi 500 bin lirası varsa kredi çekip alabiliyordu vatandaşlar. Şimdi 5 milyonluk evi 2,5 milyonun varsa 2,5 milyon kredi çekimi alman gerekiyor. Ama 2,5 milyon liranın da ödemesi ayda şu anda 150 bin lira civarı. O yüzden ya anne baba destekli ya da bir mülk satılıp da alma imkanı var. O yüzden satışlarda durgun. Maliyet artışından kaynaklanan bir şey. Faizler de bunu ekstra etkiliyor. Temel sorun bu. Değerlerin çok fazla artması. Faizden daha önemli bir durum.’’ Dedi.
‘’ÖNEMLİ OLAN DÜRÜSTLÜK’’
Etkili bir iletişinin dürüstlükten ve doğruluktan, samimi olmaktan geçtiğinin önemine değinen Gündüz; Önce müşteriyi tanımanız gerekiyor. Yani siz gidip de memur adama fabrikayı sunamazsınız. Bütçesi 4 milyon 5 milyon adama Balat’tan 15 milyon daire sunmaman gerekiyor. Önce doğru müşteriye doğru ürünü satmak gerekiyor. Orada müşterinin yapısını, hedefini, oturabileceği ya da yatırım yapabileceği kapasiteyi çözmek gerekiyor ve bütün satacağınız ürünün özelliklerini doğru bir şekilde anlatmanız gerekiyor. Yani bugün nasıl, yarın ne olabilir, başına ne gelebilir? Müşteriyi bu sektörde kandırdığınız zaman bir kere kandırırsınız, ikincisini de biraz zor kandırırsınız ama bizim piyasada öyle bir şey ki çok böyle birden parlayan firmalar bir anda para çok kazanıyorlar sonra bakıyorsunuz ki piyasada duyulduğu zaman hiçbir iş yapamıyorlar. Bu sektör de dürüstlük paradan daha önemli. Bu sadece emlakçılar için değil, her sektör için geçerli. Müteahhitlerde bir bakıyorsunuz ki bir anda parlıyorlar, yüzlerce daireler yapıyorlar, üç yıl sonra bakıyorsunuz ki piyasada yok. Müşterilerle iletişim böyle olması lazım. Önce dürüstlükten geçmesi gerekiyor.
Bursa’nın genel batıya doğru kayması hakkında sorulan soruya cevap veren Gündüz; ‘’Bu durum Bursa’nın coğrafyası ile ilgili bir şey. Bursa’da şöyle bir şey var. Bursa batıya doğru büyüyor. Doğuya büyümesi çok zor. Çok yamaçlı doğu tarafı. Batı haricine Coğrafya yapısı Bursa’nın uygun değil. Neden Karacabey büyüyor Çünkü coğrafya yapısından kaynaklanan bir olay var. Ama bu Bursa için de öyle geçerli. Eskişehir’de mesela doğu tarafına doğru büyüyor şehir. Bu ülkenin ve şehrin, o bölgenin coğrafya yapısı ile ilgili bir durum.
‘’MARKETTE RAFLARIN DOLU OLMASI GEREKİYOR’’
Sektör de sosyal medyanın ve dijtalleşmenin etkisi nasıl sorusuna cevap veren Gündüz cevabında şu ifadeleri kullandı; ‘’Bizim işimizi yapan kişinin her bir konuda bilgisinin olması gerekiyor. Yani bazı arkadaşlara bakıyorum sadece daire işi yapıyorlar. Daire işi yapıyor ama bugünlerde daire işi yok. O zaman çok ekonomik olarak zorluk çekiyor. Adama tarla veya arsa, arazi diyorsun bilgisi yok. Tamamen tarlacı arkadaşlarının da diğer konularda bilgisi yok. Bu zaman zarfında bazen tarlalar, arsalar, araziler duruyor. Daireler satışları hızlanıyor. Bir markete girdiğinizde rafların dolu olması gerekiyor.Burada ki emlakçı arkadaşların, bizim sektörümüzde ki arkadaşların her konuda bilgisi olması gerekiyor.Zaten sorun buradan kaynaklanıyor.Her konuda bilgisi olmadığı için.Zorluk çekiliyor.Piyasanın değeri düşüyor.Ben önce bakıyorum oranın satış hızı nedir?Buradan ne kadar daire çıkar?İnşaat maliyeti nedir?Piyasada satış değeri nedir?Satış hızıyla birlikte müteahhit buradan ne kazanabilir? Önce bunun hesabını bütün emlakçı arkadaşlarımızın yapması gerekiyor.Yapabilme kapasitesine sahip olması gerekiyor.Doğru hesaplamayı yaptıktan sonra da gerçekten buradan herhangi bir fiyata değerinin üzerinde bir kâr marjı varsa o zaman gidip bir müteahhit ve sanayiciye burayı sunabilirsiniz.
‘’BU SENE ŞAMPİYON OLACAĞIZ’’
Orhangazi Gençler Birliği Spor Kulübü Başkanlığı hakkında konuşan ve bu sene şampiyon olacaklarına inancının tam olduğunun vurgulayan Gündüz; ‘’Ben eski futbolcuyum. 10 yaşından beri kulüpte futbol oynadım. Daha sonra çeşitli takımlarda futbol oynadım. Tabi bizim kulübümüzün 1930 yılından beri aralıksız bugüne kadar her kulvarda aralıksız faaliyet gösteren bir kulüp. Bu kulübümüzün şu anda 600’den fazla sporcusu var. Bayan futbol takımı var. A takımı var. Bizim hedefimiz bu kulübü yeniden eski günlerine getirmek. Bu sene çok iyi transferler yaptık. İskelet kadromuzu koruduk. A takımı için söylüyorum. Hedefimiz bu sene şampiyon olmak. Bunun haricinde tabi biz alt yapıya çok önem veriyoruz. Alt yapıda da U18, U14, U17 grupları da tekrar şampiyonlukları yaşamak istiyoruz. Bu gruplarda biz şampiyon bu sene olacağız. Kulübümüz yöneticileri hepsi düzgün, hepsi futbolcu arkadaşlarımız, eski temelden gelen, futbolun içinden gelen insanlar. Futboldan anlıyorlar, futbolcu ruhundan anlıyorlar, bu işi severek yapıyorlar. Bu iş, gönül işi, futbolu sevme işi ayrıca sosyal bir proje. 650 tane futbolcu çocuğumuzu biz orada spor yaptıramazsak çocukların yönelimleri çok farklı yerlere gidiyor. Anaokulu kreşlerden bile daha önemli bir hale geldi spor kulüpleri. Çünkü hem günümüzde çocukların enerjilerini atacak bir alan kalmadı spor haricinde hem de sosyal iletişim edecekleri bir alan yok. Oraya gelen çocuklar onlarca, yüzlerce arkadaş ediniyorlar. Kişilikleri değişiyor. Hayat bakış açıları değişiyor. Gençlerimize elimizden gelen faydaları yapmaya çalışıyoruz.’’ İfadelerini kullandı.