Hayvanseverleri ikiye bölen yasa teklifi

Hayvanseverleri ikiye bölen yasa teklifi
13.07.2024
A+
A-

Sahipsiz hayvanların kaderini belirleyecek yasa teklifi TBMM’de! Teklifte bazı önemli değişiklikler ve düzenlemeler yer alıyor.

Teklifin Önemli Noktaları:

Hayvan Tanımı: Sahipli hayvan tanımı yeniden yapılıyor ve “Bir kişi, kuruluş, kurum ya da tüzel kişilik tarafından sahiplenilen, bakımı, aşıları, periyodik sağlık kontrolleri yapılan ve Bakanlık veri tabanına kaydedilen ev hayvanlar” olarak belirtiliyor.

Öldürme Yasağı: Yürürlükteki yasanın “sahipsiz ya da güçten düşmüş hayvanların 3285 sayılı Hayvan Zabıtası Kanunu’nda öngörülen durumlar dışında öldürülmeleri yasaktır” ifadesi “kanuni istisnalar hariç” şeklinde değiştiriliyor.

Ötanazi: Yürürlükteki yasanın “Hayvanların kesimi, öldürülmesi ve yasaklar” başlıklı dördüncü bölümün başlığındaki “öldürülmesi” ifadesi “ötanazisi” olarak değiştiriliyor.

Yerel Gönüllülerin Müracaatı: Hayvana yapılabilecek müdahalelere ilişkin yasaklarda “tıbbi gerekçeler hariç” ifadesi “kanuni ve tıbbı gerekçeler hariç” şeklinde düzenleniyor.

Türü Tehlikedeki Hayvanlar: Nesli koruma altındaki hayvanların öldürülmesi durumunda verilecek cezalar artırılıyor.

Belediye Yetkililerine Hapis Cezası: Büyükşehir, il ve nüfusu yirmi beş bini aşan belediyeler bakımından, kaynağı ayırmayan veya kaynağı başka başka amaçlar için sarf eden belediye başkanı ve belediye yetkililerine altı aydan iki yıla kadar hapis cezası getiriliyor.
Kedi ve Köpek Kimliklendirmesi: Kedi ve köpek sahipleri, hayvanlarını en geç 31 Aralık 2025 tarihine kadar “dijital kimliklendirme yöntemleriyle” kayıt altına alacak.

Tartışmalar:

Ötanazi Kavramı: Yasa teklifinde “öldürme” yerine “ötanazi” ifadesinin kullanılması hayvanseverler arasında tepkilere neden oluyor. Bazı hayvanseverler bu ifadenin “hayvanların öldürülmesini meşrulaştırmak için” kullanıldığını savunurken, bazıları ise “daha etik bir ifade” olduğunu savunuyor. Ötanazi kelime anlamıyla kişinin rızasını gerektiriyor, ancak köpeklerin rızalarını ifade etme imkanları olmadığından ötanazinin ifadesinin kabul edilemeyeceği belirtiliyor.

Belediyelerin Sorumluluğu: Yasa teklifinde belediyelere hayvan bakımevi kurma ve mevcut bakımevlerinin koşullarını iyileştirme yükümlülüğü getiriliyor. Bu durum, belediyelerin bu yükümlülükleri ne kadar yerine getirebileceği ve kaynak sıkıntısı yaşayıp yaşamayacakları konusunda endişelere yol açıyor.

Hayvan Hakları: Yasa teklifinin hayvan haklarını yeterince koruyamadığı ve hayvanlara yönelik şiddeti önleyemediği yönünde de eleştiriler mevcut.

 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.