FELSEFE OKUMAK

29.06.2021
A+
A-

Felsefe insanı bütün inançlar ve düşünceler hakkında bilgilendiriyor. Hakikati arayan bir kimsenin bütün fikirlerden haberdar olması gerekir, aksi takdirde fikir ve muhakemesi zayıf kalır. Düşünemeyen insan hayal ile gerçeği ayırt edemez. Böyle insanın imanının da kıymeti yoktur. Felsefe okuyan taassuptan kurtulur.

Felsefenin kelime anlamı hikmet sevgisidir.  İlk başlarda felsefe, insanın aklı ve tecrübesi ile edindiği bütün bilgileri ifade ediyordu. Zamanla bilimler gelişip felsefeden ayrıldılar. Felsefeye Tanrı, varlık, insan, bilgi, ahlak, estetik gibi en genel konular kaldı. Felsefe her şeyin aslını ve özünü araştırır ve hiçbir zaman kesin çözümler getirmez. Felsefe olmadan insan zekâsının ilerlemesi ve gelişmesi mümkün değildir.

Felsefe sözcüğü “hikmet” olarak Kuran’da da geçer. Hikmet hayatta işe yarayan bilgidir. Bu bakımdan eskiden bütün tabiat bilimleri felsefe sayılırdı. İngiliz filozofu Bacon “felsefeyi dudak ucuyla tatmak insanı Allahtan uzaklaştırır, kana kana içmek Allaha yaklaştırır” derken doğa bilimlerini kast ediyordu. Bir gün sahaflarda döküntü kitaplar arasından birisi gözüme çarptıydı, üzerinde  “hikmet” yazıyordu. İçine baktım meğer lise ikinin fizik kitabıymış. 30’ların başında basılmış.

Felsefeye düşmanlık yapmak doğru değil.  Nasıl olabilir ki, her türlü fikir var: hem tersi hem doğrusu. İstediğini seçer, istediğini ret edersin. Kendine inancın ve güvenin yoksa okuma. Yani karanlığı tercih ediyorsun. Farklı ve zıt ve hatta aykırı fikirler sağlam bir fikri olanın ancak fikrinin kuvvetlenmesine yarar. Felsefe insana sadece düşünmeyi öğretiyor. Düşünmekten ancak kafası çalışmayanlar korkar.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.