“Eğitim yerleri özelleştirilmesin”

“Eğitim yerleri  özelleştirilmesin”
29.01.2024
A+
A-

DEVA PARTİSİ NİLÜFER BELEDİYE BAŞKAN ADAYI NİLÜFER AKÇAKOCA DEMİR:

“Eğitim yerleri

özelleştirilmesin”

DEVA Partisi Nilüfer Belediye Başkan Adayı Nilüfer Akçakoca Demir, Nilüfer’deki okul yetersizliğinden bahsederek eğitim yerlerinin özelleştirilmemesi gerektiğini söyledi.

SEMA NUR AVŞAR

DEVA Partisi Nilüfer Belediye Başkan Adayı Nilüfer Akçakoca Demir ve belediye meclis üyesi adayları, gazetemize nezaket ziyaretinde bulundu. Gerçekleştirdiğimiz röportajda Nilüfer’in eğitim sıkıntısından deprem sorununa kadar birçok konuyu konuştuk.

NİLÜFER’DEKİ EN BÜYÜK SORUN NE?

Nilüfer’de çok fazla özel okul var. Bu konu Milli Eğitim Bakanlığı’nın sorumluluğunda ama okul alanlarını belediye temin eder. Bu işe gönüllü emek verecek Benim çok fazla sanayicimiz var. Belediyenin okul alanlarını gönüllülerle birleştirip okul sayısını arttırmak istiyoruz. Apartmandan bozma çok sayıda özel okul var, eğitim sistemi kalitesini düşürdü. Yeterli lise yok. Okul alanları belediyeler tarafından otoparka ve inşaat alanlarına dönüştürülüyor. Şu anda Nilüfer’deki devlet okulu eğitimi sıfır. Meslek lisesi çok önemli. Herkesin en büyük korkusu ‘teknik eleman’ olmaması. Sanayiye yönelik meslek lisesi haricinde spor liselerine ihtiyaç var. Sporcu olmak isteyen çok fazla sayıda çocuk var ama bu çocuklar eğitim sistemimizden dolayı sporu bir yerden sonra bırakmak durumunda kalıyorlar. Öğrenciler yeteneklerine göre geleceklerine yön vermeli. Artık eğitim yerleri özelleştirilmesin.

NİLÜFER’İN İKİNCİ PROBLEMİ

Metro şehri ikiye böldü. Beşevler’den İhsaniye’ye gitmek istiyorsunuz, otobüse bindiğinizde direkt İhsaniye’ye giden düzgün bir araba yok. 2 vesait yapacaksınız ya da yürüyeceksiniz. Diğer yerlere göre kıyasladığımızda Nilüfer çok güzel, daha planlı bir yer ama iç ulaşımı çok zor. Bir öğrencinin gözünden baktığımızda sabahın o karanlığında Barış Mahallesi’nden Çamlıca Lisesi’ne gidecek, nasıl gidecek? Çalı’da ilkokul okuyan bir öğrenci ortaokuluna nereye gidecek? Sınıflar 45-50 kişilik , servisler 4.000 TL.  “Anne Çocuk Eğitimi Etkinlik Merkezi” diye bir projemiz var. Buralarda özellikle kadınlara temizlik, hasta bakımı, çocuk bakım, aşçılık gibi konularda belediyeden sertifikalı eğitimler vermek istiyoruz. Sonrasında bu sertifikalı eğitimler sayesinde de belediyeler de eğitim alan kişiler. Talep doğrultusunda istihdama katılacak. Örneğin sizin bir ihtiyacınız var evinize çocuk bakımı için birini arıyorsunuz o belediyeden eğitim almış, yetiştirilmiş, sertifikalı biri olacak. Hatta bu kişiler sözleşmeli personel olup, belediyenin garantisi altında olsun. Vatandaşta gönül rahatlığıyla evine ihtiyacı olduğu çalışanı alıp kadın istihdamını desteklesin. Çalışmayan kadınlar belediyenin kontrolünde istihdama katılmış olacak. Buralarda çocuklara yönelik ücretsiz kurslar olsun. Gönüllü eğitmenlerle spor faaliyetleri, sanatsal etkinlikler, resim, müzik faaliyetleri yapılabilir. Anne babaları çalışırken bu merkezlerde çocukları eğitim alanı oluşturarak destekleyebiliriz.  Evet, yazın Nilüfer Belediyesi’nin spor kursları oluyor ama rakamları biliyor musunuz? Çok ciddi rakamlar var herkes çocuğunu oraya gönderemez.  Belediyenin amacı vatandaşa hizmet etmektir. Biz bugüne kadar hizmet satın aldık. Artık sesimizi çıkarmamız gerekiyor. Çünkü ekonomi çok kötü durumda. Artık hepimiz kemer sıkıyoruz, sıkmayan yok dolayısıyla biz vatandaşımıza hizmet etmek istiyoruz. Şuanda Nilüfer Belediyesi Bursa’nın en örnek gösterilebilir bir ilçesi diye düşünüyoruz ama Nilüfer Belediyesi sadece Özlüce, Balat ve İhsaniye’den ibaret değil.  Beşevler çok güzel başladı ama yarım bırakıldı. Üçevler, Çalı’ya sürekli imar açılıyor, 15 yıllık binalar yıkılıp daha yüksek binalar yapılıyor.

NİLÜFER BELEDİYESİ YAKLAŞIK 20 YILDIR CHP YÖNETİMİNDE, BU ALGIYI DEĞİŞTİREBİLECEK MİSİNİZ?

Değiştirebileceğimize inanıyoruz. Özellikle Kayapa, Balkan mahallesi seçimden sonra nüfusu artımı yaşadı. Buraya yerleşenlerin çoğu kime oy vereceğine hala karar verememiş durumda. Nilüfer Belediyesi’nin CHP’de kalmasının bir amacı insanların sosyal olarak rahat yaşadığı bir yer. Biz geldiğimizde elbette bu  sistemi değiştirmeyeceğiz biz daha güzelini, daha rahatını yapmak istiyoruz. Nilüfer’e ekstra 100.000 nüfus geldi, Nilüfer’den CHP’liler bile  memnun değildir. Günümüzde ülke siyasetinde ciddi bir kutuplaşma var.  Biz bu kutuplaşmayı kıracağız. İnsanlar artık yoruldu, herkes her şeyi aynı şekilde düşünmek zorunda değil. Biz dürüstlük ve doğruluğumuzla ön plana çıkmak istiyoruz. Yeni taşınan kesim, onlar Nilüfer’i yaşayamadı bile hiç hizmet alamadılar.

YAPILACAK OLAN KATI ATIK TESİSİ HAKKINDA NELER SÖYLEMEK İSTERSİNİZ?

Evet, Katı Atık Tesisi yapmak zorundayız ama o kadar yerleşim yerinin içinde olmamalı. Geri dönüşüm özendirilmiyor, o da bir milli servet ama geri dönüşüm özendirilmediği için planlamanın öncesinde ömrünü tamamladı. Projenin en büyük sorunu yerleşim merkezi üzerinde olması. Katı atık tesisi yapıldığı zaman ciddi bir metan gazı çıkışı yayılacak, oradaki insanlara zarar verecek. Yapılacaksa bile mümkün mertebe yerleşim yerinden uzak olmalı. Nakliye merkezleri kurulmalı Bursa’nın en büyük sıkıntısı nakliye merkezi kurulmuyor. Bursa’nın mantığı şu; Çöp arabası dolduruluyor, hemen çöp tesisine gidiyor. Asıl olması gereken çöp arabası önce nakliye merkezine gelecek, o nakliye merkezinde büyük büyük tırlar var ve sıkıştırılıyor, o tırlar örneğin dört çöp arabası bir tır yapıyor dolayısıyla nakliye merkezi şehir içinde küçük kompakt bir şey yapılıyor. Dört araba geliyor ve bir arabayı konteyneri dolduruyor ve o konteyner gidiyor. Maliyeti böyle azaltabilirsiniz, ama biz maalesef bunu yapmıyoruz. Kesinlikle Kayapa’da değil daha uzak bir bölge olması ama tarım arazisinde de olmaması gerekiyor. Evet, birçok tesisine ihtiyacımız var ama yerleşim merkezlerinde değil.

NİLÜFER DEPREME NASIL HAZIRLANMALI?

Biz kat azaltmamız gerekirken kat arttırıyoruz. Bir de bu kadar inşaata gerek var mı? Bir sürü inşaat boş duruyor ve alanlarda hep aynı kişiler ya da artık Araplara satıyoruz. Depremle ilgili özellikle her mahallede bir pazar yeri var ve bu pazar yerlerinde ihaleyle vatandaşa verilen belediyeye ait dükkânlar var. 1999 depreminden sonra konteynerlar vardı sonra yok oldular. O dükkânlardan bir kaçını belediye kimseye kiraya vermesin. Mahalleli afet depoları yapabiliriz, konserve koyabiliriz, hijyenik malzeme koyabiliriz diye düşünüyor. Ama geçirdiğimiz Hatay depreminde ne oldu? Ulaşım sorunu yüzünden ilk üç gün oraya hiçbir şey ulaştıramadık… Yağmur suyuyla ilgili de projelerimiz var. Yağmur suyu kanallarını ayırıp onları depolamak ve elde edilen suları bahçe sulamalarında kullanmayı hedefliyoruz. Yağmur suyunda güzel bir şekilde depolarsak, olası bir acil durumda onları yine kullanabiliriz. Çocukluğunuzda mahalle çeşmeleri vardı su kesildiğinde biz oraya gidip suyumuzu alırdık. Şimdi mahalle çeşmeleri yok ama sular kesildiğinde, deprem olduğunda ne yapacağız? Bu sebeple bir yerde bir depolarımız olmalı diye düşünüyorum.  Biz gerçekçi projeleri gerçekten yapmak için geleceğiz. Pozitif ayrımcılık bekliyoruz. Nilüfer için Nilüfer’i seçin.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.