Diploma ve tahsil
Hak edilerek kazanılan diploma ve tahsil elbette değerlidir. Fakat nice kafaları bomboş diplomalılar vardır. Okulun arka kapısından zorla mezun olmuşlardır. Buna rağmen birincilikle bitirenlerin hak ettikleri saygıya kendilerini layık görürler. Mühim olan kafanın zenginliğidir. Nice yüksek tahsilliler ve profesörler vardır ki bir ilkokul mezunu kadar kafaları çalışmaz, doğruyu yanlıştan ayıramazlar.
Sırf diploması ile bir insan düşüncelerinin doğruluğunu iddia etmesi hatadır. Bir bilginin doğru veya yanlışlığı ilmi ölçütlere göredir. Diploma ile övünmek, bir eşeğin palanı ile övünmesi gibidir. Kaldı ki insan başkasından çok şey bilse dahi kimseyi küçümsemeye hakkı yoktur. Doğru bilgiye sahip olan başkasını ikna eder.
Diploma insana sadece öğrenim yaptığı konuda konuşma yetkisi verir. Hayatın genel konularında diplomanın bir rolü ve fonksiyonu yoktur. Tahsil ve diplomanın zihnin genel olarak daha doğru çalışmasına yaradığı düşüncesini kabul etsek bile bir konuda bu yeteneği kazandığını ortaya koymalıdır. Okulu bitirip bir kâğıt parçasına sahip olmak ve ondan sonra bir satır okumamak neye yarar?