Bursa’ya 17 yeraltı barajı
DUYGU DOĞAN
Devlet Su İşleri 1 Bölge Müdürü Yüksel Tazegül, Bursa’ya 2023 yılına adar 17 adet yer altı su depolama tesisi yapılacağını söyledi.
Yeraltı sularının, toprak altında bir perde gerisinde toplanması ile oluşturulan yeraltı depolama alanları(yer altı barajları), yer üstü barajlarına göre daha tercih edilebilir sistemler haline geliyor. Temel bir benzetme yapılacak olursa,tarihteki sarnıçlar ileri mühendislik yapıları ile birleştirilerek su depolamasında tasarruf ve verim ortaya çıkaracak.
ÜLKE GENELİNDE 300 DEPOLAMA ALANI
Yerüstü barajlarında buharlaşma oranı çok fazlayken yeraltı depolama sistemlerinde ise buharlaşma yok denecek kadar az. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve Bursa’nın da bağlı olduğu Devlet Su İşleri 1. Bölge Müdürlüğü, 2023’e kadar bu konuda adeta devrim yaratacak projeler üzerinde çalışıyor. Devlet Su İşleri 1. Bölge Müdürü Yüksel Tazegül ile yaptığımız görüşmede Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın2023 yılına kadar Türkiye’de 300, Bursa’da ise 17 yeraltı depolama tesisinin tamamlanma hedefinin bulunduğunu öğrendik.
Bursa’da Barakfakih, Deliçay ve Kestel’de Narlıdere Mahallesi’nde 3 yeraltı su depolama alanı tamamlanmış durumda.Osmangazi’de ise Alman Kanalı-Nilüfer Çayı mevkiinde yeraltı depolaması için BUSKİ ile ortak çalışmalar sürdürülüyor.Projelerin su toplama kapasitesi henüz belli değil ancak projeuygulanırken daha net veriler elde edilecek.Diğer yeraltı depolama alanları için ise alışmalar devam ediyor.
SU SEVİYESİNDE DÜŞME
Bursa ovasında 2017 yılından beri yeraltı sularının sanayi kullanımı ve sulama amaçlı olarak çekildiğini ifade eden Tazegül,su seviyesinde 20-25 metre düşme olduğunu dile getirdi. Su seviyesini yükseltme amaçlı olarak Nilüfer Çayı ve diğer derelerden gelen suların kuyular açılarak desteklendiğini söyledi.
“İÇME SUYU SIKINTISI YOK”
Bursa’nın yaz aylarında içme suyu sıkıntısı çekmeyeceğini belirten Yüksel Tazegül, içme suyu barajlarına bakıldığında; geçtiğimiz sene yüzde 36’sı dolu olan Doğancı barajının doluluk oranının bu yıl yüzde 39’a çıktığını, Nilüfer Barajının ise geçtiğimiz yıl yüzde 19, şu an yüzde 33 doluluk oranına sahip olduğunu söyledi. Tazegül, Bursa’daki aktif suyun geçtiğimiz yıl 17 buçuk milyon metreküp bu yıl 23 milyon metreküp olduğunu belirterek Bursa’nın su anlamında geçen yıla kıyasla daha iyi durumda olduğunu ifade etti. Yüksel Tazegül ayrıca sulama amaçlı suda da geçen yıla göre pek bir sıkıntı gözükmediğini de sözlerine ekledi.
“110 KAÇAK SU KUYUSU TESPİT EDİLDİ”
Gemlik, İnegöl, Yenişehir ve zaman zaman Orhangazi’de özellikle sanayi bölgeleri yakınındakaçak su kuyularının tespit edildiğini söyleyen Yüksel Tazegül, 2020 yılında Bursa’da 110 kaçak su kuyusunun tespit edildiğini, tespit edilen kuyulara ilişkin tutanak tutulmasının ardından kaymakamlık tarafından gerekli işlemlerin başlatıldığını ve bu kuyuların da Devlet Su İşleri tarafından kapatıldığını ifade etti.
2055’E KADAR SU SORUNU ORTADAN KALKACAK
Bursa’ya müjdelerini sorduğumuz Yüksel Tazegül, Çınarcık Barajı’nın tamamlandığını söyleyerek “Büyükşehir Belediyesi kredi arayışına girdi. Kredi bulunduğunda ishale hattı ve arıtmayı ihale ederek Çınarcık barajına yılık 75 milyon metreküp içme suyunu verip Bursa’nın 2055 yılına kadar içme suyu sorununu ortadan kaldıracağız. 70 milyon metreküp de organize sanayi bölgeleri için de kullanma suyunu sağlanmış olacak. Böylece Yeraltı sularının çekilmesi de engellenecek”dedi.
BURSA KAPALI SİSTEME GEÇİYOR
Gölbaşı Barajı Yükseltme Projesi ihalesinin yapıldığını ve bir yıl sonra tamamlanmasının beklendiğini ifade eden Tazegül, “2022 yılında da inşaat yatırım programı teklif edilecek.Gölbaşı Barajı’nın yapılması sonucu Bursa ovası taşkından korunurken Bursa için hem yıllık 34 milyon metreküp içme suyu sağlanacak hem de 44 bin 500 hektar alan sulanacak” şeklinde konuştu. Bursa genelinde bütün sulamaların kapalı sisteme geçilmesi için proje çalışmalarının devam ettiğini söyleyen Yüksel Tazegül, “Demirtaş Barajı sulaması borulu(kapalı) sistem yapılması için teklif edildi. Teklif kabul edilirse gelecekte iklim değişikliğinden dolayı hem Gölbaşı Barajı hem de Demirtaş Barajı kapalı sisteme alınacak. Açık sistemde çok su kaybı olurken yeni sistemle su tasarrufu sağlanacak. Böylece kayıp kaçak oranı ve buharlaşma oranı da en aza indirilecektir” dedi.