Bursalı emlakçının okuma azmi

Gayrimenkul Danışmanı olarak çalışan Tansel Saylı ile üniversite eğitimi, okuma alışkanlığı ile okumanın önemi üzerine konuştuk.

24.08.2019
A+
A-

Arda EKİNER

Tansel Saylı, sahip olduğu yaklaşık 6 bin kitap ve dergiden oluşan arşivi ve altı üniversite diploması ile dikkat çekici bir portre çiziyor. Açık Öğretim Fakültesi dış ticaret, Uludağ iktisat, Açık Öğretim emlak yönetimi pazarlama,  Açık Öğretim kamu yönetimi, Açık Öğretim uluslararası ilişkiler, Açık Öğretim fotoğrafçılık ve kameramanlık hali hazırda sosyoloji Bölümü 2. Sınıf öğrencisi. “Kitap okumak, yemek ve uyumak gibi benim için ihtiyaç. Allah gözlerime sağlık verdikçe okumaya devam edeceğim” diyen Saylı, Okumaktan başka bir çıkış yolumuz yok hele hele gençlerimizin tek kurtuluşu okumak ve bir meslek gurubunda uzmanlaşmak.

Okuma alışkanlığının başladığı yıllarla ilgili konuşan Saylı, “Okumak bana babamdan gelen bir alışkanlıktı. 12 Eylül döneminde çok kitabımızı yakmak zorunda kaldık. Acı bir durumdu. Okumaktan ve politikadan uzak kaldık. Eğitimden sonra hayatım tamamıyla değişmişti. Hızlı okuyabiliyor, okuduğumu anlayabiliyordum. Biriyle konuşurken bile bir yandan kitap okuyabiliyorum, o noktaya geldim. Önceden haftada bir kitap okurken süre birkaç güne düştü. Şimdi günde ortalama 300 sayfa okumadan rahat edemiyorum“ ifadelerini kullandı.

Cumhuriyet tarihi ve yakın Türk Siyasi Tarihi okuduğunu anlatan Saylı, “Daha çok Atatürk ve Cumhuriyet Tarihi ile ilgili okuyorum. Sahip olduğum 4 bin kitabımın 1500 kadarı Atatürk ile ilgili. Diğerleri de siyasi, dini, felsefi kitaplar. Tabii Atatürk okuyunca onun bilgi kaynakları olan Fransız Devrimi, Montesquieu, Deskartes gibi yazarları da okumak gerekiyor. Atatürk 3500 kitabı önemli yerlerin altını çizerek okumuş. Montesqueiu’nun Kanunların Ruhu’nu askerken Fransa’dan elçilik aracılığıyla getirtip okumuş. Kitapta yasama, yürütme ve yargının ayrı olması anlatılır. Anayasanın hazırlanasında bu kitaptan feyz almış“ şeklinde konuştu.

GENÇ OKURLARA YÖNELİK

 Gençlerin okumasının çok daha önemli olduğunu söyleyen Saylı, “Gençler zamanlarının çoğunu internet başında geçirmek yerine merak ettikleri her şeyi okumalı, çevrelerini daha iyi tanımak amacıyla gezi ve yürüyüş faaliyetlerine katılmalılar. Satranç, çeşitli spor dalları, halk oyunlarında eğitim alarak kendilerini geliştirebilirler. Ama bütün bunları yaparken mutlaka okuma alışkanlığına sahip olmalılar“ diye konuştu. 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.