BURSA’DA YAŞANABİLİR BİR ŞEHİR İÇİN UYDU KENTLER…
Bursa plansız yapılaşmanın sonucunda kentsel yapılaşma ve doğasal anlamda büyük katliamlara maruz kaldığını görüyoruz.
Geçmişten bugüne kadar, Bursa’yı yönetenlerin öngörüsüzlüğü kent yaşamına dair sıkıntıları beraberinde getirmiştir.
Özellikle sanayi ile konut alanlarını iç içe geçmişliği başta trafik olmak üzere yaşamsal donatı alanlarını verisiz hale getiriyor.
Öncelikle kent dinamikleriyle birlikte ortak akılla yapılmayan projelerin kent yaşayanlarına büyük sıkıntılar beraberinde getirdiğini pratikte görüyoruz.
Bursa’da özellikle Yıldırım ve Osmangazi ilçe sınırları içerisindeki mahalle aralarındaki orta ve küçük ölçekli işletmeler sıkıntı ve tehlike arz ediyor.
İnsanların konut olarak kullandığı binaların altlarındaki işletmeler fiziki ses ve çevresel anlamda bir Bangladeş gibi gelişmemiş bir ülkenin şehir görüntüsü veriyor.
Özellikle yeni Yalova yolu üzerinde bulunan küçük işletmelerin oluşturduğu görüntü kirliği kenti ziyaret eden turistlerde nasıl bir imaj bırakır?
Bu sorunun cevabını da kenti yönetenlere bırakayım.
Resmi rakamlara göre, 3,5 milyon 170 bin nüfus ile Bursa ülkemizin sanayisinin güçlü olduğu 4. Büyükşehir’idir.
Zaman buldukça Bursa Sanayi Ticaret Odası’nın aylık toplantılarına katılırım.
Bursa’nın sanayi ve ticaret anlamında hangi noktada olduğuna dair bilgiler ediniyoruz.
Bursa sanayisi uluslararası dünyaca ünlü yabancı şirketlerinde üretim yaptığı bir alandır.
BTSO’ İbrahim Burkay ve ekibiyle birlikte küçük, orta, büyük ölçekli işletmeler demeden uluslararası pazarlarda Pazar oluşturmak için ciddi manada fuarlara katılımı sağlıyor.
Bursa kent yaşamına dair gelecek vizyonu ile ilgili ikiye bölünmüş durumda, bir kısmı sanayileşmenin yeterli olduğunu savunurken, diğer bir tarafta getiri olarak ülke ekonomisine en büyük katma değeri sanayinin sağladığını, bu nedenle daha akılcı bir şekilde uydu kentler ve sanayi alanlarının oluşturulması gerektiğini düşünüyor.
Uydu kentler ve sanayi konusunda uzun zamandır çalışmalarda bulunan BTSO bu konuda kent dinamikleriyle akademik odalarla her anlamda düşünce alışverişi içerisinde bulunuyorlar.
Sanayisi gelişmiş ülkelerin uyguladıkları uydu kentler ve sanayi bölgelerinde incelemeler yapan BTSO Bursa’ya uygun olan projelendirmeyi de sanırım yapmıştır.
Uydu kent ve sanayinin tarıma yönelik olumsuz etkilerinin olmaması için de projeler geliştiriliyor.
BTSO Başkanı İbrahim Burkay,Gökmen Uzay Havacılık Eğitim Merkezi’nde (GUHEM) basın mensuplarıyla iftar programında buluştuğunda Bursa’da sanayinin ihracattaki büyüme oranı, pandemi sonrası yenidünya düzeninde ekonomideki değişimi anlatırken, ekonominin yeni bir eşikle karşı karşıya olduğunun altını çiziyor.
Burkay, daha güçlü büyüme için, Bursa’nın ekonomide yeni bir sıçrama gerçekleştirmesi için mekânsal planlama ve ölçek ekonomisine geçiş büyük bir önem arz ettiğini vurguluyor.
Başkan Burkay’ın ortay koyduğu verilere baktığımız Bursa’nın ülke ekonomisine kazandırdığı katma değer olarak Bursa’nın ekonomik işlem hacmine sanayinin katkısının yüzde 46 seviyesinde olduğunu söylüyor. Ayrıca imalat sanayisinin payının yüzde 16 seviyesinde olduğunu belirtiyor.
Başta merkezi iktidar olmak üzere, Ankara, Bursa mekik dokuyan BTSO heyeti daha nitelikli yeni nesil teknoloji ile sanayi üretim sağlarının oluşması için çalışıyorlar.
Özellikle Başkan Burkay’ın üzerinde durduğu proje şehir’in iki yakasında uydu kentlerin oluşturulmasıdır.
Bu konudaki olması gerekenler konusunda düşüncelerini şu cümlelerle ifade ediyor.
Burkay, şehrin her iki yakasına uydu kentler, lojistik merkez, ticaret merkezi, yeni nesil teknoloji endüstri bölgeleri ve arıtma tesislerinin hayata geçirilmesi gerektiğini vurguladı. Bursa’daki 17 OSB’nin toplam büyüklüğünün 50 milyon metrekare olduğunu ifade eden Burkay, “17 OSB’de 15 bin metrekare ve üzeri parsel sayısı 130’u bulmuyor. Sanayi bölgesinde yatırım için yer var diyenler oluyor. 3 bin metrekarelik yerlerde yatırım yapılması zor. Kent içindeki plansız sanayi alanlarında sıkışmış, büyümekte zorlanan KOBİ’ler için daha yeni ve modern planlı sanayi alanları oluşturulması gerekiyor. Bu noktada 2017 yılında KOBİ OSB projesi için talep topladık. 2 bin 556 üyemiz taşınmak istediğinin taahhüdünü verdi. Bursa’mız akıllı şehircilik modeli ve mekânsal planlamayla Türkiye’nin kalkınma hedeflerindeki liderlik rolünü daha da güçlendirebilecektir.”
Başkan Burkay’ın önemle üzerinde durduğu konu ‘akıllı şehircilik modeli ve mekânsal planlama’
Dünya’nın önümüzdeki süreçte yaşayacağı, enerji ve gıda krizine dair bir çözüm projeleri var.
Son zamanlarda enerji alanında yaşanan kriz nedeni, sanayilere alternatif enerji projeleri üzerinde çözümler aramasını da beraberinde getirdi.
BTSO Enerji Komitesi heyeti yenilenebilir enerji ve ‘GES’in sanayide kullanılması için Ankara’da bakanlık yetkilileriyle görüşmelerde bulundular.
Burkay, TEKNOSAB’da enerji kaynağının GES ile sağlanacağını vurgusunda bulundu.
Gıda krizinin yaşanacağı süreçte gıda konusunda üretim yapan sektörlerin tarımsal projeleri de büyük önem arz ediyor.
Bursa’da kentin doğusunda ve batısında oluşacak uydu kentlerin, sanayi ve ticaret merkezlerinin, tarımsal alanlara sekte vurmayacağı güvencesi verilmelidir.
Sözün özü: Güçlü bir ekonomi için, Bursa’nın değişen yenidünya düzeninde mekânsal planlama ve ölçek ekonomisine uyum sağlaması gerekiyor…