Bursa için neden KOBİ OSB?
Yeşil Bursa, bir zamanlar cennetten bir köşeydi…. Uludağ’dan doğan dereler, Bursa’nın verimli ovasını sulayıp Marmara’nın tertemiz sularına kavuşurdu…Yani Marmara denizi de tertemizdi eskiden!Bursa’nın verimli topraklarında yetişen; kestane ağaçları, şeftali, siyah incir, domates, biber, enginar…. Hepsi bu berrak sulardan beslenirdi.
Bursa, sadece bir tarım şehri değildir; sanayinin de kalbidir.
Ama geçmişte sanayisi de planlıydı bu şehrin… Türkiye’nin ilk organize sanayi bölgesi Yalakçayır’da doğdu. Ardından İnegöl… Bir ilçede kurulan ilk OSB…
Ya şimdi?!!!
Maalesef planlı sanayileşmeyi sürdüremedi Bursa…
Artık, güzelim Bursa ovası plansız yapılaşma ve sanayileşme yüzünden giderek küçülüyor. Plansızlık Bursa’nın ruhuna işledi adeta…
Yatırım alanı mı?…Ne yazık ki, üretilemedi.
Sanayi büyüdükçe, herkes bulduğu yere bir fabrika dikti. Kaçak yapılar, her köşede mantar gibi bitmeye başladı.
BEBKA’nın araştırmasına göre;Bursa’da 8.000’den fazla kaçak sanayi tesisi var. Özellikle İsabey, Vişne Caddesi ve Vakıf civarında sanayi ve konutlar iç içe geçmiş durumda…Bu kaçak tesisler dereleri kirletiyor. Yangın önlemi alınmayan fabrikalar alev alev yanıyor, yanındaki kaçak evlerdeki insanlar ise canını zor kurtarıyor bu yangınlarda….
- yüzyılda, Bursa gibi bir sanayi şehrinde olacak iş mi bu?
Çözüm mü?
Çok basit.
Belediyeler derhal planlama yapmalı. Sanayiciler için planlı OSB alanları oluşturulmalı. Bursa’nın 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı bir an önce tamamlanmalı. Her şey yerli yerine oturmalı…
Üstelik sanayiciler, limana kolay gitmek için çevre yoluna yakın olmak dışında pek bir şey istemiyor. Onlara uygun alanlar gösterildiğinde, kendi altyapılarını ve binalarını yapmaya hazırlar.
Atık sular arıtılacak, katı atıklar düzenli depolama alanlarına taşınacak, yangın güvenliği sağlanacak.
Bursa’nın merkezine sıkışmış tesislerin arsaları da belediyelerin rezerv alanları olacak. Buralarda, insana yakışır planlamalarla güvenli binalar yapılacak. Sel baskını, yangın, deprem gibi felaketlerde olası kayıplaren aza inecek.
İşte ANASİAD Başkanı Hakan Birkan’ın, geçenlerde ziyaret ettiği BTSO Başkanı İbrahim Burkay’dan KOBİ OSB talebi de tam bu noktada önemli.
Burkay’ın Birkan’a verdiği şu cevap ta öyle,
“KOBİ OSB için talep topladık, 5.000 başvuru geldi. Ama biz işin sadece bürokrasi ve alt yapı tarafını çözebiliriz. Belediyeler bize yer göstermeli ki biz gerisini yapalım. Mesela TEKNOSAB bu konuda iyi bir örnektir. Dört yılda tamamladık. Şimdi planlı sanayi tesisleri yükselmeye başladı. Belediyeler yer göstersinler KOBİ OSB’yi de yaparız.”
Bu durumda tek çözüm, çevre düzeni planını tamamlayıp şehrin neresine ne yapılacağını belirlemek.
Yoksahepsini bir kenara bırakın da büyük bir deprem kapıda….
Zira planlı sanayi çarpık sanayiye dönüştü Bursa’da, konutlarla iç içe geçti, o konutlar zaten plansız…
O halde Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey’e büyük görev düşüyor. İlçe Belediye başkanları ile el ele verip şu 1/100 binlik Çevre Düzeni Planını bira önce yapması şart oldu.
Bu konu, en az Bursaspor kadar önemlidir Bursa için… Nasıl Bursaspor için el birliği yapıldıysa Bursa için de bu yapılmalıdır.Konu siyasetin fersah fersah üstündedir.
***
Ayrıca tek sorunumuz çarpık sanayileşme de değil!
MeselaBursa OSB’deki 1960’lardan kalma binalar da var…
Bunların da depreme dayanıklı hale getirilmesi lazım.
Ama bu da başka bir yazının konusu olsun.