Bu sıcaklarda bunları otomobilde sakın bırakmayın!
Sıcak havalarda bir arabanın için küçük çocuklar ve evcil hayvanlar için en tehlikeli yerlerden biridir kuşkusuz. Ancak bazı eşyaların bırakılması da tehlikeli sonuçlar doğurabilir.
Örneğin su şişeleri, uzmanlara göre sıcaklıklar yükselmeye başladığında benzersiz tehlikeler oluşturabilir.
Uzmanlar, beklenmedik risklerden birinin su şişelerinin – özellikle de berrak sıvı içeren şeffaf şişelerin – yangın çıkarma kabiliyeti konusunda uyarıyor.
Güneş ışığının varlığına bağlı olarak, şişenin ve sıvının yansıtıcı niteliklerinin, yeterince sıcak olması halinde yakındaki nesneleri yangın tutuşma noktasına kadar ısıtabileceğini belirtiliyor.
Kontrollü bir ortamda yapılan testler bir su şişesinin bir kağıt parçasında büyüteç gibi bir delik açabildiğini gösteriyor. Bunun için “mükemmel” koşulların oluşması gerekiyor hiç kuşkusuz. Sadece şişenin ve sıvının berrak olması değil, aynı zamanda güneş ışığının da arabaya tam olarak girmesi gerekiyor. Renkli camlı araçların muhtemelen benzer bir risk oluşturmayacak. “İhtimaller oldukça düşük ama imkânsız değil.”
Sıcakta beklemiş pet şişe
Sıcak bir arabada bir süre boyunca plastik bir su şişesinin içinde pişen sıvının yutulması da insan sağlığını etkileyebilir.
Toksikolog ve acil tıp uzmanlarına göre, şişenin üretim süreci, kimyasal bileşimi, dış sıcaklık ve şişenin ne kadar süreyle ısıya maruz kalmasının sıvıların toksinlerle kirlenebileceği anlamına geliyor.
Araştırmalar ve uzman görüşleri farklı olsa da riskin sıfır olmadığı söylenebilir. Uzmanlara göre, daha kesin araştırmalar yapılana kadar yüksek sıcaklıklara maruz kalmış plastik şişelerden su içmekten kaçınmak en iyisi.
Lityum pilli elektronik cihazlar
Uzmanlara göre, elektronik sigara, elektrikli scooter veya oyuncak gibi lityum pilli elektronik eşyaların da sıcak bir arabada bırakıldığında tehlike yaratabiliyor.
Pili çevreleyen plastik muhafazanın erimesi ve lityum-iyon pilin yüksek sıcaklıklara ek olarak doğrudan güneş ışığına maruz kalması durumunda, patlama olasılığının bulunduğu uyarısın yapılıyor.
Bazı günlük eşyalar
Uzmanların patlama potansiyelleri nedeniyle sıcak arabalarda bırakılmaması konusunda uyardığı diğer günlük eşyalar arasında aerosol kutuları, konserve ve şişelenmiş soda ve çakmaklar bulunmaktadır.
Güneş kremi, ilaç ve alkol gibi sıcak arabalarda bırakılan eşyaların bozulma potansiyeli vardır. Gözlük ve güneş gözlüğü ise eriyip yamulabilir.
Bir numaralı tehlike canlılar için
İnsanları sıcak arabalarda bırakmak hala bir numaralı tehlike olmaya devam ediyor. Çoğu zaman ölümcül sonuçlar doğuruyor.
Çocukları ya da evcil hayvanları kısa bir süre için bile olsa park halindeki bir arabada bırakmanın çok tehlikeli olduğu ve ölümcül olabileceğini unutmamak gerekiyor.
Bu yıl şimdiye kadar bir düzineden fazla çocuk sıcak havalarda arabada bırakıldıktan sonra hayatını kaybetti. ABD merkezli KidsAndCars.org’a göre 1990’dan bu yana yaklaşık 1.100 çocuk sıcak arabalarda hayatını kaybetti.