BTÜ’de çözüm odaklı sempozyum

Bursa Teknik Üniversitesinde gerçekleşen sempozyumla, akademi ve sektör bir araya geldi. İki gün süren sempozyumda; iş yaşamındaki sorunlara çözüm önerileri getirildi, üniversitelerin teorik bilgi ve araştırma gücünü, özel sektörün uygulama kapasitesiyle birleştirecek projeler ortaya kondu.
Bursa Teknik Üniversitesinde (BTÜ), Yönetim Akademisi Derneği iş birliği ile “Akademiden Sektöre: Bir Köprü Kurmak: Üniversite Sanayi İş Birliği” başlıklı sempozyum gerçekleştirildi. Mimar Sinan Yerleşkesi Turkuaz Salon’da yapılan etkinliğin açılışına; Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, BTÜ Rektörü Prof. Dr. Naci Çağlar, akademisyenler, sektör profesyonelleri, STK’lar ile öğrenciler katıldı. Programın açılış konuşmasını yapan Rektör Naci Çağlar, BTÜ’nün yalnızca bir eğitim kurumu değil, aynı zamanda bir inovasyon ekosistemi olduğunun altını çizdi. “Girişimcilik merkezlerimiz, yapay zekâ laboratuvarlarımız, sanayiye entegre uygulama programlarımız ve teknoparkımızla birlikte, sektörle omuz omuza ilerlemeye kararlıyız” diyen Rektör Çağlar, “Çünkü biliyoruz ki; bilgiye yön veren, geleceğe de yön verir. Bu bilinçle; akademik birikim ve Ar-Ge altyapımızı sektörlerle paylaşıyor böylece hem kurumlarımızı hem Bursamızı ve ülkemizi emin adımlara geleceğe taşıyacağımıza inanıyoruz” ifadelerini kullandı.
Rektör Çağlar’dan birlikte üretelim çağrısı
Bursa Teknik Üniversitesinin sanayi ve yerel yönetim odaklı projeleri hakkında bilgi veren Rektör Naci Çağlar, hem akademiye hem de sektöre; “Gelin, birlikte daha fazla proje üretelim. Daha fazla öğrenciye sahada öğrenme imkânı sunalım. Daha fazla veriyi analiz edelim, daha fazla problemi birlikte çözelim” çağrısında bulundu. Sempozyumun, verimli oturumlar ile yeni iş birliklerine kapı aralamasını, ilham verici fikirlere zemin hazırlamasını temenni eden Rektör Çağlar, “Gelecek hazır gelen bir şey değil, birlikte inşa ettiğimiz bir olgudur. Biz Teknik Üniversite olarak bu geleceği; şeffaflıkla, iş birliğiyle ve cesur adımlarla inşa etmeye hazırız” diye konuştu.
Mustafa Bozbey: Üniversite, sanayi, yerel yönetimler iş birliği çok önemli
Akademi ve sektörü buluşturan sempozyumun önemine dikkat çeken Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, 2 gün sürecek etkinliğin, önemli çıktılara ev sahipliği yapacağına inandığını ifade etti. Üniversite-sanayi ve yerel yönetimler iş birliğine vurgu yapan Mustafa Bozbey, “Bugün düzenlenen sempozyum; bilgi ile emeği, fikir ile uygulamayı, hayal ile gerçeği buluşturma iradesinin tam karşılığı. Dünya çok hızlı bir şekilde dönüşüyor. Bu dönüşümde, sanayi, üniversite ve yerel yönetimlerin sürdürülebilir iş birliği yapması çok önemli. Dolayısıyla bugün olduğu gibi bundan sonra da geleceğimizi hep birlikte inşa etmeliyiz” dedi.
“Sanayi, üniversite omuz omuza”
BTSO Girişimcilik ve Üniversite Sanayi İş Birliği Konseyi Başkanı Hakan Hacızade, “Üniversitesizlerimizin bilgi birikimi ve araştırmalarının toplumsal faydaya dönüşmesi, sanayinin pratik uygulamaları ve ticarileşme yetenekleriyle mümkün. Şehrimizin köklü sanayisini geleceğe taşırken, bilgiye dayalı ekonominin öncüsü olmak en büyük hedefimizdir. Bu nedenle üniversitelerimizle omuz omuza çalışıyoruz. İnanıyoruz ki Bursa’nın geleceği, üniversitelerimizin bilimsel potansiyeli ve sanayimizin üretim gücü ile şekillenecektir” şeklinde konuştu.
Sanayiye ve akademik dünyaya değer
Yönetim Akademisi Derneği hakkında bilgi veren Dernek Başkanı Prof. Dr. Hulusi Cenk Sözen, üniversite-sektör iş birliğinin önemine dikkat çekerek, bu buluşmaların devam edeceğini kaydetti. BTÜ İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi İşletme Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nihan Birincioğlu, “Akademi ve sektör arasında köprü kurmak hedefiyle bir araya geldiğimiz bu etkinlikte, bilimsel bilgi ile uygulama arasında etkileşimi güçlendirmeyi amaçlıyoruz. Bu sempozyum hem sanayiye hem akademik dünyaya değer katacaktır” dedi. Yönetim Akademisi Derneği Örgütsel Davranış İlgi Grubu Başkanı Prof. Dr. Duysal Aşkun Çelik, “Temel amacımız sektör ile akademi arasında bu köprü inşa etmekti. Umarım bugün bir başlangıç olur” ifadelerini kullandı.
Paneller, çalıştaylar gerçekleştirildi
Açılış konuşmalarının ardından program, Oyak Renault & Renault Grup Türkiye İnsan Kaynakları Etik ve Uyum Direktörü Tolga Görgülü’nün sunumuyla devam etti. Sempozyumun ilk gününde; “Yetenek Yönetimi İle Akademi-Sektör Bağı” “Hızla Değişen Çalışma Ortamında Kapsayıcı Liderlik ve İş’te İnsan” ve “İş Dünyasında Yeni Denge: Sürdürülebilir Yönetim ve Etik Teknoloji Süreçlerinde Adaptasyon Stratejileri” panelleri gerçekleştirildi. Etkinliğin ikinci gününde ise akademisyenler ve sektör temsilcileri, çalıştay masalarında bir araya geldi.
İki gün süren etkinlik boyunca sektör ve akademinin bir araya gelmesi sağlanarak, iş yaşamındaki temel sorunlara ortak çözüm arandı. Sempozyum sayesinde; üniversitelerin teorik bilgi ve araştırma gücünü, özel sektörün uygulama, üretim ve pazarlama kapasitesiyle birleştirerek yenilikçi çözümler üretmeye odaklanıldı.