BİR KEREDEN ÇOK ŞEY OLUR

BİR KEREDEN  ÇOK ŞEY OLUR
19.10.2022
A+
A-

Bursa’da madde kullanımının son zamanlarda çok fazla arttığını belirten Uzman Psikolog Bengisu Binay, birçoğunun ‘Bir kereden bir şey olmaz’ diyerek madde kullanımına başladığını ifade etti. Psikolog Binay, bir kereden çok şey olacağını söyleyerek bu düşüncenin toplumdan kalkması gerektiğini vurguladı.

YASEMİN ÖZKEREM

Aktif Hayat Tıp Merkezi’nde görevli Uzman Psikolog Bengisu Binay, pandemi döneminde yaşanan ruhsal sıkıntılardan madde kullanımına kadar birçok durumu anlattı. Pandemi döneminin 2019’un ilk aylarından beri hayatımızda olduğunu hatırlatan Binay, bu dönemde şirketlerin çoğunun evden çalışma sistemine geçtiğini söylerken bu durumun sosyalleşmenin azalmasına neden olduğunu ifade etti. Ruhsal sıkıntıların Covid-19 döneminden sonra belirgin olarak hissedilmeye başlandığını vurgulayan Binay, “Pandemi dönemi hiçbirimizin beklemediği bir dönemdi. Bu yüzden de önce bir kısıtlanma psikolojisine girdik. Markete gitmek için bile can atar hale geldik. Pandemiyle birlikte ailelerin sürekli vakit geçirmesi, çocukların okula gidemiyor oluşu gibi olaylar birleşince aile içinde huzursuzluklar olmaya başladı. Yeni evli ya da evli olmayan çiftlerde de ilişki bazında problemler oluşmaya başladı. Çünkü artık o psikolojiye girdikten sonra evdeki süre zarfı içerisinde artık insanlar birbirlerinin en ufak hareketlerine takılmaya başladılar. Belki sohbetin bittiği yerlerde yalnız vakit geçirmek istedikleri için böyle bir fırsat kalmadı. Bu yüzden kendi bireyselliklerini özlediler” şeklinde konuştu.

PANDEMİ DÖNEMİNDE ÇOCUK OLMAK

Pandemi çocuğu adı altında yeni bir kalıp oluştuğunu söyleyen Bengisu Binay, “Pandemi döneminde özellikle küçük yaş grubu çocuklar, ne bahçede, parkta, kendi yaş grubuyla oyunlar oynayabildi ne de sosyalleşebildiler. Tabii ki de dersler de online platform üzerinden olunca da bu sefer çocuklarda yetersizlik duygusu daha fazla çoğalmaya başladı. Bu da arttıkça çocuklarda özgüven düşüklüğü oluşmaya başladı. Bunlar, birbirini destekleyen süreçler. Durum böyle olunca da çocuklar okula başladığı zaman öfke problemleri, iletişimde bozukluklar hatta zaman zaman ders çalışmak istememe ya da okula gitmemek için ağlama süreçleri başlamış oldu” açıklamasını yaptı.

“EŞLER ARASINDA PROBLEMLER OLUŞTU”

Covid-19’un ortaya çıkmasıyla birlikte birçok şirketin evden çalışma sistemine geçtiğini hatırlatan Binay, bu durumun sosyalleşmenin azalmasında etkili olduğunu söyledi. Binay, “Eskiden insanlar belli saatlerde uyanıp işlerine giderken şuan birçok şirket, belli başlı çalışanlarını evde homeoffice olarak devam etmelerini sağladı. Önceden insanlar, günlük yaşamda karşılaştıkları olayları eşlerine anlatırken o durum bir süreliğine bırakıldı. Eskiden kavga edildiği zaman eşlerden birisi kapıdan çıkıp dışarıda hava alıp tekrar gelirdi. Bu da kalmadı ve problemler oluşturmaya başladı” dedi.

“ANKSİYETE HASTALIĞI YÜKSELİŞE GEÇTİ”

Ruhsal hastalıklarda da artış olduğuna dikkat çeken Binay, “Obsesif Kompülsif Bozukluk dediğimiz el yıkama rahatsızlıkları, insanlardaki kaygı artışları, oldukça yükselmeye başladı. Takıntı dediğimiz temizlik takıntısı çok fazla yükseldi. İster istemez insanlar kolonya ve dezenfektanı çok uzun süre sonra bırakmaya başladı. Aslında ne kadar grip gibi konumlandırsak da hala sonuçlarının ölüm olduğu bir virüsle savaştığımız bir yerdeyiz. Bununla birlikte en çok destekleyici olan anksiyete ve kaygı dediğimiz hastalıklar çok fazla yükselmeye başladı. Çünkü insanlar ölüm korkusuyla tetiklendiğinden dolayı özellikle yakınlardan birini kaybettilerse oldukça fazla tetiklenme yaşadılar ve bu da onlar için panik atak hastası olma sebebini doğurmuş oldu. Aynı zamanda depresyon dediğimiz rahatsızlık da artışı olan durumlardan birisi. İnsanlar, tembelliğe de alışmak durumunda kaldı. Bununla birlikte sürekli ev işi yapmak da bir noktadan sonra insanları baydığı için depresyon süreci de hızlandı. Evde sürekli aynı yerde aynı döngüyü düzenli olarak yaşamak insan hayatında bir noktada sıkıntıya sebep oldu” dedi.

“MUTLAKA UZMANDAN YARDIM ALMALARI GEREKİYOR”

LGBTİ+ bireyler hakkında da görüşlerini dile getiren Bengisu Binay, ailelerine durumu anlatmadan önce mutlaka bir uzmandan yardım almaları gerektiğini söyledi. Binay, “Daha çok aile baskısı ve sosyal çevre onların hayatlarında etkili oluyor. Ailenin yapısına göre değişiklik gösterebiliyor. Yetiştirme tarzına göre de farklı olabiliyor. Tabii ki de kendimizi geliştirdiğimiz yönlerimiz mutlaka var. Özellikle karar verdikten sonraki aşamada yardım almalarını ben daha uygun görüyorum. En azından aileye bahsederken aile yapısına göre veya nasıl anlayabileceklerine göre bir uzmandan yardım alırlarsa en azından daha sağlıklı ilerleyebilirler. Bazen birden bire söylenebiliyor bazen de çevreden duyulabiliyor. Bu da insanları zorlayıcı bir ruh haline bürünüyor. Eğer kararlarını verdikleri bir dönemde olduklarını hissediyorlarsa ve gerçekten kendi bedenlerinde değil de farklı bir bedende hayatlarını sürdürmek istiyorlarsa bu, onların kararıdır. Herkes olduğu gibi onlar da özgür. Tabii ki de destek almakta fayda var” diye konuştu.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.