Berlinale 2024 neler oldu ?
Berlin film festivaline ilk gelişim şimdiye kadar yarışma filmleri dışardan takip ettim. Bu sene berlin’deyim ve güzel geçti. Dünya’nın her tarafından gelen filmler ve her gün sinema dolu günler geçti. 80 ülkeden ortalama 280 film gösterildi ve yarıştı. Berlin de sinemanın neden yapıldığını anlıyor insan.
Festivalde bu sene Türk filmleri hem yarışma da hem de gösterimlerde vardı. Bu çok gurur okşayıcı bir durum olduğuna inanıyorum. Çok hoşuma giden ve hatta bu filmin burda ne işi var dediğimiz filmlerde vardı.
Avrupa’nın en köklü ve uzun soluklu festivallerinde en büyük ödüllü Altın Ayı’yı bu sene, Fransız-Senegalli yönetmen Mati Diop’un belgesel filmi Dahomey kazandı. Gece boyu birçok sinemacı Gazze’de ateşkes çağrısında bulundu. Berlin Film Festivali ya da diğer adı ile Berlinale tarihinden bahsetmek istiyorum. Berlin film festivali İkinci dünya savaşından sonra ikiye bölünen Almanya’nın durumunu dikkat çekmek için 1950 yılında başlatılan bir organizasyondu. Eskiden her yıl haziran ve temmuz ayları arasında yapılan bir şenlik iken 1956 yılında Uluslararası film yapımcıları dernekleri Federasyonu’nca A sınıfı şenlik kapsamına girdi. 1956 yılında iyi filme “Altın ayı”, en başarılı yönetmen, kadın ve erkek sanatçıya da “Gümüş ayı” ödülleri verilmeye başlandı.
Dönemlerine göre şimdiye kadar ödül alan Türk sinemacılar sırası ile: Yönetmenliğini Metin Erksan’ın yaptığı Susuz yaz (1964, Altın ayı), yönetmenliğini Zeki Ökten’in yaptığı Sürü (1979, Forum dalında iki özel ödül), yönetmenliğini Zeki Ökten’ in yaptığı Düşman (1980, senaryo ve reji için iki ayrı özel ödül), Erden Kıral’ın yönettiği Hakkâri’de bir mevsim (1983, Gümüş ayı jüri özel ödülü), Çetin Öner’in yönetmenliğini yaptığı Gülibik (1984, çocuk filmleri dalında ödül). Ayrıca İsrail yapımı, Kuzunun gülümseyişi adlı filmdeki rolü dolayısıyla Tuncel Kurtizde, 1986 yılının en iyi erkek oyuncusu olarak gümüş ayı ödülüne değer bulundu. Türk yönetmen Fatih Akın ise 2004 yılında Duvara Karşı filmi Altın Ayı (Alman yapımı) aldı. Türk Oyuncu Meltem Kaptan ise En iyi Başrol Oyuncusu ödülünü Amerikan yapımı Rabiye Kurnaz George W.Bush’a Karşı filmi ile aldı.
Ana yarışmanın yanında, Berlinale special, Encounters (karşılaşmalar), Berlinale shorts (kısa film), Panorama, Forum ve Forum Special, Forum expanded, Installations, Generation bölümlerinden oluşuyor. Ayrıca film markette ise ülkeler filmlerini sındukları pazarları ile sinema sektörüne hizmet ediyor. 2024 yılında Türk filmleri ana yarışma ve generation, kısa film bölümlerine katıldı. Kısa film yarışmasına iki Türk yönetmen kısa filmleri ile yarıştılar.
Yönetmen, Aslı Özge, 74. Berlin Film Festivali’nin Panorama Bölümü’nde dünya prömiyerini yaptığı Faruk filmi ile Uluslararası Film Eleştirmenleri Birliği tarafından verilen FIPRESCI ödülüne layık görüldü, tebrik ederim.
Kısmet Kısmet filmi ise Retrospektif bölümünde gösterime girdi. Yönetmen İsmet Elçinin 1987 yılında çektiği filmi Cubix 6 salonunda seyrettim.
Yönetmen Tayfur Aydın’ın Berlinale’deki çalışmaları beni etkiledi. Gerek Türkiye standındaki çalışmaları gerek Berlinale deki “Berlinale Futbolla Buluşuyor” seminerinin ana yönetmenlerinden biri olarak faaliyet gösterdi. Tayfur Aydın, “İster beyaz ekranda ister futbol sahasında hikaye anlatmanın özünün evrensel olduğuna inanıyorum. Bu atölye, görünüşte farklı dünyaları birbirine bağlayan ortak değerleri ve yaratıcılığı keşfetme şansıdır.” dedi.
Birde Almanya da yaşayan Türk kızının Berlin de ergenlik hikayesini anlatan Ellbogan kitabının sinemaya uyarlanmış filmi seyrettim. Başarılı bir uyarlama idi, onun içinde bir yazı yazmayı planlıyorum.
2024 74.BERLİNALE ANA YARIŞMANIN KAZANANLARI:
Altın Ayı Dahomey, Mati Diop
Gümüş Ayı Jüri Özel Ödülü A Traveler’s Needs, Hong Sangsoo
Gümüş Ayı Jüri Ödülü L’İmparatorluk Yön. Bruno Dumont
Gümüş Ayı En İyi Yönetmen Ödülü Pepe, Nelson Carlos De Los Santos Arias
Gümüş Ayı En İyi Oyuncu Ödülü Sebastian Stan (A Different Man)
Gümüş Ayı En İyi Yardımcı Oyuncu Ödülü Emily Watson (Small Things Like This)
Gümüş Ayı En İyi Senaryo Ödülü Matthias Glasner (Sterben)
Gümüş Ayı Sanatsal Katkı Ödülü Martin Gschlacht (Des Teufels Bad)