ANASİAD Başkanı Hakan Birkan’dan İlk Çeyrek Büyüme Değerlendirmesi
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan 2024 yılı ilk çeyrek büyüme rakamlarını değerlendiren Anadolu Sanayici ve İş İnsanları Derneği (ANASİAD) Genel Başkanı Hakan Birkan, %5,7 büyümenin sevindirici olduğunu ancak sanayideki büyümenin %4,9 ile toplam büyümenin altında kalmasının üzücü olduğunu belirtti.
Hakan Birkan, deprem felaketi sonrasında inşaat sektörünün %11,1 ile rekor kırdığını ve hane halkı tüketim harcamalarının da %7,3 artış gösterdiğine dikkat çekti. Yazılı açıklamasında, koronavirüs salgını ve Rusya-Ukrayna Savaşı gibi küresel etkilerin yanı sıra Türkiye’de yaşanan deprem felaketinin ekonomik olumsuzluklara neden olduğunu söyledi.
Deprem sonrası yoğun inşaat faaliyetleriyle inşaat sektörünün büyük bir ivme yakaladığını belirten Başkan Birkan, “Deprem sonrasında beyaz eşya, küçük ev aletleri, halı, perde gibi ev gereçlerinin üretiminde artış yaşandı. Ayrıca pandemi, savaş ve deprem nedeniyle sıkışan sanayi üretimi de bu çeyrekte tetiklendi. Bunlar büyümeye olumlu yansıdı. Ancak sanayideki büyümenin toplam büyümenin altında kalması bizi üzdü” dedi.
“Tasarruf tedbirleri büyümeyi yavaşlatabilir”
Birkan, ekonomi yönetiminin uygulamaya koyduğu tasarruf tedbirlerinin ilk çeyrekte hissedilmediğini, bu nedenle ikinci, üçüncü ve dördüncü çeyreklerde bu tedbirlerin etkisiyle büyümede yavaşlama görülebileceğini ifade etti. Türkiye’nin doğal kaynaklarının yetersiz olduğunu belirterek, üretimi artırmanın şart olduğunu vurgulayan Birkan, sanayiye daha fazla teşvik verilmesi gerektiğini söyledi. Ar-Ge ve ihracat teşviklerinin artırılarak üretimin desteklenmesinin önemine dikkat çeken Birkan, yatırım teşvikleri ve düşük maliyetli kredilerle reel sektörün desteklenmesi gerektiğini belirtti.
“Tek seçeneğimiz üretmektir.”
Hakan Birkan Şunları da söyledi:
“Sanayi üretiminin yanı sıra tarım ve hayvancılığı da desteklemek zorundayız. Biz tüketici kredilerinin daha da sınırlandırılmasını ama reel sektörün üretim konusunda desteklenip ihracat yapabilmesi için kolaylık sağlanması gerektiğini savunuyoruz. Ülkemizin ekonomisini dışa bağımlılıktan kurtaracak, ihracat konusunda atılım yapılacak her çalışmaya destek verilmesi ile ülkemiz hem kalıcı refaha ulaşır hem de dünyada söz sahibi olabilir. İnşaatı elbette göz ardı edemeyiz. İnsanların barınma sorununu çözmek, kentsel dönüşüme önem vermek zorundayız. Ama bu işleri finanse edebilmenin tek yolu da üretip satmaktır.”