AFRİKA HATTINDA YENİ TÜRKİYE

08.06.2021
A+
A-

MISIR
Mısır Devlet Başkanı Sisi’nin Libya’da işgalci Hafter güçlerine verdiği destekten dolayı Türkiye ile arası açıktı. Ancak Türkiye’nin Doğu Akdeniz’i kendi mıntıkası haline getirmesi ile elinde Türkiye ile anlaşmaktan başka çaresi kalmadı. Yakında Mısır ile MEB (münhasır ekonomik bölge) anlaşması imzalanır.
LİBYA
Doğu Akdeniz’deki en büyük başarımız. Yeni bayrağındaki Ay Yıldızı görmeyen kalmadı sanırım. Fazla söze gerek yok. Zaten yazılabilecek herşeyi yazdık. Devletimizde üstüne düşen herşeyi yaptı.
ETİYOPYA
Türkiye, Etiyopya’da en fazla yatırım yapan 2. yabancı ülke konumunda. Şu anda ülkede 150’den fazla Türk şirketi, inşaat, tarım, üretim ve kimya sektöründe faaliyet gösteriyor. Türkiye Büyük Millet Meclisi genel kurulunda kabul edilen son önergeye göre petrol ve doğalgaz araması da yapacağız.
TUNUS
Afrika’nın kapısı sayılan Tunus ile Türkiye arasında diplomatik ilişkiler en üst seviyededir. Tunus, ekonomik olarak ilerlemek için Türkiye ile atacağı adımlara büyük önem vermektedir. Ülkemizin Afrika’ya yaptığı ihracatlarda Tunus önemli bir konumda yer almaktadır.
CEZAYİR
Cezayir, Türkiye ile imzalanan ve 23 yıldır bekletilen ‘deniz seyrü sefer’ anlaşmasını onayladı. Anlaşmasını 23 yıldır beklemesinin nedeni Fransız baskısı altında kalmasıdır. Türkiye’nin bölgeye inmesi ilebirlikte bu anlaşmayı onaylamak için herhangi bir engel kalmadığı görülmektedir. Bu anlaşma ile yolcu akışının ve ticari hacmin artırılmasına yönelik olumlu bir adım olduğu bilinmektedir.
SUDAN
Sevakin adası El-Beşir dönemin askeri üs kurulmak üzere Türkiye’ye verilmişti. Ancak yapılan askeri darbeyle Sudan’daki yönetim değişikliği sebebiyle konu sürüncemede kalmıştı. Türkiye’nin diplomatik girişimleri halen devam etmektedir. Yeni yönetim Sudan’ın Avrupa’ya açılabilmesi için Türkiye’ye ihtiyaç duyduklarını itiraf etti. Bu konuyu Sevakin askeri üssü konusu ile çözüme kavuşturacağımıza eminim. Halen TİKA (Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı) Sevakin adasında restorasyon çalışmaları yapmaktadır.
SOMALİ
Bildiğiniz üzere Milli Uzay Ajansı, Somali’de yeni roket fırlatma üssümüzü kurmak için anlaşmalar yaptı. Ayrıca Türkiye’nin Somali’nin IMF’ye (uluslararası para fonu) olan borcunu ödemesi ve 2011 yılından sonra Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA), Kızılay ve sivil toplum kuruluşlarımızın katkılarıyla en büyük yurt dışı operasyonuna başlarken, o tarihten bu yana insani yardım ve kalkınma alanında Somali’ye yardım çalışmalarına devam ediyor. Türkiye gerek devlet kurumları gerekse de STK’lar bazında 2011 yılından bu yana gıda krizinden sağlık alanına, altyapıdan güvenliğe, eğitimden ülkede siyasi istikrarın oluşmasına yönelik Somali’ye ciddi anlamda destek sağlıyor. Öte yandan Mogadişu Uluslararası Havalimanı ve Mogadişu Limanı halen Türk firmaları tarafından işletiliyor.
Nijer, Nijerya, Çad, Moritanya… Girişimimiz bulunmayan Afrika ülkesi neredeyse yok gibi. Avrupalı devletlerin yıllardır sömürdüğü Afrika kıtasına geri döndük. Hakkı, adaleti, barışı, bolluğu ve bereketi yeniden tesis edeceğimizden kimsenin şüphesi olmasın. Ve bu sayede Akdeniz’i bir Türk Gölü haline getireceğiz.
Nasıl ki Çanakkale cephesinde Sudanlı mücahitlerimiz var ise yarın herhangi bir cephede yine olacaktır. Küresel güç olma yolunda emin adımlarla giderken izlediğimiz politikalar, asla sömürü düzeni üzerine kurulu değildir. Bugün yaptığımız desteklerin yarın bize güç, ittifak, dostluk, para vb. şekilde geri dönecektir.
Devletimize Güvenin!

YORUMLAR

  1. Ahmet Bican dedi ki:

    İşte budur, yüreğine kalemine sağlık kardeşim