ABD ve Çin Kavgasında Fed Taviz Verir Mi?

13.04.2025
A+
A-

[11:04, 13.04.2025] Hasan Yılmaz Köşe Yazarı: ABD Başkanı Donald Trump, “Liberation Day” olarak adlandırdığı günde gümrük tarifesi vergi paketini imzalayıp bir hafta içinde geri çekmek zorunda kaldı.

Ekonomi derslerinden muhtemelen geçememiş bir öğrencinin(!) hazırladığı gümrük vergisi paketi geçtiğimiz hafta açıklanmıştı. Asya ülkeleri ile ABD’den ithal ürün alma durumu olmayan düşük gelirli ülkeler yüksek oranlarda vergiye tabi tutuldular.

ABD’nin üretim yapmasının hedeflendiği bu politikada (genel mantığı hatalı bulmasam da) stratejik altyapı oluşmadan planın ortaya konulması ABD şirketlerini ve özellikle Çin’de üretim yapan ABD şirketlerini “ekstra” maliyetlere karşı karşıya bıraktığı için 3-4-5 Nisan tarihlerinde borsalarda ciddi yıkım yaşandı. 7 Nisan tarihli yazımızda, ABD borsalarında tepki yaşanmasının güçlü olasılık olduğunu ve alım yönlü hareketlerin geleceğini ifade etmiştik. Yanılmadık. 4830 seviyesine kadar düşen S&P endeksi tepki vererek 5480 seviyesine kadar yükselse de haftayı 5360 seviyesinden kapattı. Yatırım tavsiyesi vermediğimizi tekrar ifade edelim.

Dünyanın güvenli limanlarından biri olarak görülen ABD tahvil piyasasında ise 10 yıllık tahvil %3,835 seviyesine karar düştü. Cuma günü kapanışını ise %4,495 seviyesinde yaptı.

Trump ülke bazında ayrım yapıp ancak sektör ayrımı yapmadan tarifeleri uyguladı. Eğer ülkelere genel düşük bir oran uygulansaydı bu kadar büyük bir düşüş yaşanmayacaktı. Son olarak Trump’ın %145 olarak Çin’e karşı uygulanan tarife Çin’in de açıkladığı tarifelerle farklı yola girdi. Son olarak ABD, Çin’den gelen elektronik ürünlere son gümrük vergilerinden muaf tuttu.

Trump, bir yandan gümrük vergilerini yükseltirken ve sonrasında askıya alırken diğer yandan FED’in faiz indirmesini istiyor. Gümrük vergilerinin enflasyonu yükselteceğini ifade etselerde finansal piyasalardaki dalgalanmalara ne kadar dayanabilirler? FED’in kuyruğu dik tutma çabası devam etse de mart ÜFE -0,4 ve mart tüfe -0,1 gelmesi faiz indirim yolunu da açıyor. Yıllık tüfe %2,4 ile hedef enflasyon %2’ye yaklaştı. Nisan tüfe beklenti altı veya beklentiye uygun gelirse ard arda faiz indirimlerinin gelmesi olasılığının arttığını düşünüyorum.

Ons Altın ve Kripto bu dönemin dikkat çeken iki piyasası. Kriptodaki yükselişler ABD tarafından baskılanırken, baskı gevşediğinde emtia piyasasında yükseliş yaşanıyor. Bu bölümü burada bitirelim. Bundan sonrası ayrı bir yazının konusu. ABD ne zaman taviz verecek? Kripto piyasasını özellikle senenin ikinci altı ayında daha dikkatli izleyeceğim.

S&P500’ün bu haftaki teknik destek seviyesi yine 4800 iken düşen kanal direnci 5565 seviyesi. Direnç seviyesi üstünde yeni zirve ihtimali bulunmaktadır.

Onsaltın’da ise kısa vadeli destek seviyesi olan 2950’in hemen üzerinde 2956 seviyesinden dönüş yaparak haftayı 3236’dan kapattı. Parabolic yükseliş devam ediyor. Kanal direncini de aşarak haftalık direnç 3450 yeni hedef oldu. Kısa vadeli desteğimizi ise 3115’e yükseltiyoruz.

Ve Borsa İstanbul. Düşüşlerde diğer dünya borsalardan ayrışsak da yükselişlerde de eşlik edemiyoruz. Olumlu tavrımı koruyorum. Kısa vadeli destek seviyelerimiz 8880 ve 9200. 9592 ve 9909 seviyeleri direnç işlevi görmeye devam ediyor. Yılbaşı açılışına göre TL bazında hala %4,84; dolar bazında ise %11,46 negatif getiriye sahibiz. Yükseliş potansiyelimiz devam etmekle beraber daha çok itici güce ihtiyacımız olduğu net.

Sağlıcakla kalın!..

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.