5 ÇAYI TARİFLERİ
Kurabiyenin sözlük anlamı; un, yağ, badem, fıstık vb. ile yapılan, şekerli ve küçük çöreklerdir. Kurabiye, gevrek kurabiyelerden içi yumuşak bezelere, hafif madlenlerden, tereyağlı ve parça çikolatalı kurabiyelere, bar kurabiyelere kadar tatlı ve tuzlu lezzetleri barındıran geniş bir aileyi temsil eder.
Kurabiye yapımına nasıl başlandığı, zaman içinde kaybolan bir bilgidir. Romalılar, un ve suyu macun kıvamına gelinceye kadar kaynattıktan sonra yağda kızartarak balla servis ettikleri kurabiye benzeri yiyecekler pişiriyorlardı. Ancak kurabiye yapımı büyük olasılıkla şekerin geniş oranda üretilmeye ve işlenmeye başlamasından sonra ortaya çıkmıştır. Şeker tarımı Hindistan’dan Çin’e, Çin’den Ortadoğu’ya oradan da Avrupa’ya yayılmıştır. Kurabiyenin ilk defa 7. yüzyılda Persler (eski İran) tarafından yapıldığına inanılmaktadır. Ortaçağ’a gelindiğinde İtalyan’lar biscotti (biskotti) yapmaya başlamışlardır. Bu kelime İngilizcedeki bisküvi kelimesinin çıkmasına neden olmuştur.
Hamurun Hazırlanması
Kurabiye hamuru hazırlamanın farklı yolları vardır. Kurabiye hamuru hazırlama yöntemleri pişirdiğiniz kurabiyeye bağlı olarak değişiklikler göstermektedir.
Bazı kurabiyeleri hazırlamak için krema yöntemi kullanılır. Katı, soğuk, küp küp kesilmiş oda sıcaklığına getirilmiş yağ, şekerle çırpılır. Yumuşatılmış yağ tabiri, bu durumu ifade eder. Bu metotta tahta kaşık veya elle kullanılan elektrikli çırpma aleti veya tezgahüstü çırpıcı kullanılır. Çırpma sırasında yağa, hamura hava karışır; bu da pişerken kabarmayı ve hoş kurabiyelerin olmasını sağlar. Bu hava kabarcıkları, hamuru yoğurma, açma sırasında yok edildikleri için bazı hamurlara çok az kabartma tozu ilave edilir. Bu hamur yumuşaktır. Çoğu hemen yoğurulur ve açılabilir ama bazılarının da buzdolabında soğutulmaları gerekir. Soğutulan hamur daha kolay açılır; yapışkan değildir. Eğer hamurunuz çok yapışkan veya yumuşaksa, çalışmanın zor olacağını düşünüyorsanız asla un eklemeyin. Hamuru strece, naylona ve düz bir tabağa, tepsiye koyun ve buzdolabında soğutun.Bir hamura yumuşak diye sürekli gereksiz un ilave etmektense, her zaman sarıp buzdolabında soğutma metodunu tercih edin. Çünkü ilave edilen un, kurabiyelerin tadını ve görünümünü kötüleştirecek, özelliğini yitirmesine sebep olacaktır.
Yağın kolaylıkla çırpılması için oda ısısında olması gerekir. Bunun için 5-10 dakika önce buzdolabından çıkarılması gereklidir. Tuzsuz tereyağı kurabiyeler için en iyi seçimdir ancak pastanelerde tereyağın yerine bitkisel margarin denilen çeşitli markaların yağları kullanılmaktadır. Kurabiye ve bisküvilerde bitkisel margarinler tereyağı ile karıştırılarak da kullanılabilir. Ayrıca kurabiye ve bisküvilerde tazelik ve gevreklik sağlayan bitkisel susuz yağlar kullanılmaktadır.
Bilimsel olarak kurabiyeyi ele aldıktan sonra biraz daha günlük rutinimize dönmeyelim mi?
Sıcacık bir yuvadır benim için mutfağın köşesinde duran bi kavanoz kurabiye. Ne pişerse pişsin, mutfakta kurabiye piştiğinde evde kim varsa, mıknatıs gibi mutfağa çeke herkesi, yüzünde bir gülümsemeyle.
Kendimizi de sevdiklerimizi de mutlu etmenin en kolay yoludur bir kavanoz kurabiye.
Mutfağınızın bir köşesinde hala bir kurabiye kavanozunuz yoksa, hemen bir tane edinin. Hatta şimdi aşağıda yazdığım tarifi pişirin, evinizi yuvaya dönüştürün. Şöyle her yer mis gibi kurabiye koksun.
Üzümlü fındıklı kurabiye (23 Adet)
385 gr un
2 adet yumurta
130 gr zeytinyağı
160 gr yoğurt
175 gr pudra şekeri
125 gr kabuklu çiğ fındık
80 gr siyah kuru üzüm ikiye ya da üçe bölünmüş
1 portakalın kabuk tendeki
½ çay kaşığı tarçın
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
Fındıkları fırına dayanıklı bir kaba koyun ve önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında 8-10 dk kavun
Fırından çıkarıp henüz daha sıcakken kabuklarını soyun.
Mutfak robotunda iri şekilde parçalayın.
Fındıklarla birlikte bütün malzemeleri bir kaseye koyup karıştırın.
Fırın tepsisine yağlı kağıt serin ve düzgün olmayan yuvarlaklar şeklinde 2 cm aralıklarla tepsiye dizin. 170 derece fırında 20-25 dakika pişirin. Afiyet olsun