10. Uluslararası Malatya Film Festivali (MUFF)’dan anektodlar…

18.12.2021
A+
A-

  Hep yeni masallara yeni hikayelere ihtiyacımız var, bu hikayeler bazen bizi mutlu eder bazen üzer, değişik duygular, düşünceler içine girmemizi sağlar. Önemli olan yeni hikayeler dinlemek, öğrenmek hatta yazmak.                                                                  Benim içinde önemli ve değerli olan yeni filmler seyretmek başka başka dünyalar keşfetmek, yeni bakış açıları keşfetmek, kazanmak. Hep yeni masallara yeni filmlere ihtiyacımız; en azından masallar bizi başka dünyalara götürsün.

Uzun süredir takip ettiğim, faaliyetlerini sevdiğim ender festivallerden olan 10. Malatya Film Festivali (MUFF)’a gittim. Malatyalıların filmlere ve film sanatına söyleşilere ilgisi vardı. Filmlere ilgi çok verimli idi.  Festival filmlerinin gösterin dört salonda gerçekleştirildi, çeşitli söyleşi ve atölyeler vardı. Yönetmen Reis Çelik, Murat Saraçoğlu, Coşkun Aral, Müfit Can Saçıntı, Prof. Dr. Aysun Akıncı gibi isimler sinema ile ilgili konularda söyleşileri vardı. Jüri üyelerinin hepsi birbirinden değerli sinema duayenleri idi, jüri üyelerinin bazılarının isimleri ise ; Serdar Akar, Müfit Can Saçıntı, Bennu Yıldırımlar, Murat Saraçoğlu, Burcu Kara, Coşkun Aral, Mert Türek, Mehmet Güleryüz, Oya Doğan, Hayri Çölaşan, Ümit Okur, Arzu Yanardağ, Tuğçe Yılmaz, Agah Özgüç, Tuncer Çetinkaya, Engin Ayça, Cem Akyoldaş, Eylem Kaftan, Seyit Çolak, Yalçın Özbek, Ali Cengiz, Fatma Karagöz’di.

Ayrıca günümüzün en büyük sorunları arasında yer alan  ‘İklim ile Yüzleşme Paneli’ vardı. Anadolu Üniversitesi’nden Prof. Dr. Nezih Orhon ile Alanya Hep Üniversitesi’nden araştırma görevlisi Burçin Ünal konuşmacı olarak katıldılar. Bence günümüz içinde daha da önemli hale gelen bu konuyu festivalde yer verilmesi gayet mantıklı bir karar olmuş.

  1. Malatya Uluslararası Film Festivali, bu akşamki ödül töreni ile sona erdi.

Ödül kazanan isimler ve yapımlar şöyle:                                                                                                                                EN İYİ FİLM, ÇATLAK,  EN İYİ YÖNETMEN, SELMAN NACAR – İKİ ŞAFAK ARASINDA EN İYİ SENARYO FİKRET REYHAN – ÇATLAK,  EN İYİ GÖRÜNTÜ YÖNETMENİ İLKER BERKE – KORİDOR,  EN İYİ KADIN OYUNCU EMEL GÖKSU – KORİDOR VE ECE ÇEŞMİOĞLU – BEMBEYAZ, EN İYİ ERKEK OYUNCU  HAKAN SALINMIŞ – ÇATLAK,  FAHRİ KAYAHAN EN İYİ MÜZİK ÖDÜLÜ ALİ SARAN – İÇİMDEKİ KAHRAMAN, KEMAL SUNAL HALK JÜRİSİ ÖDÜLÜ LACİVERT GECE,  ULVİ SARAN JÜRİ ÖZEL ÖDÜLÜ İKİ ŞAFAK ARASINDA,  SİYAD EN İYİ FİLM ÖDÜLÜ ÇATLAK,  FÖLM-YÖN EN İYİ YÖNETMEN SELMAN NACAR – İKİ ŞAFAK ARASINDA, EN İYİ BELGESEL FİLM ACI VE TATLI,  ULUSAL KISA METRAJ JÜRİ ÖZEL ÖDÜLÜ ŞİN (YAS)ULUSAL KISA METRAJ BİRİNCİLİK ÖDÜLÜ AYNI GECENİN LACİVERTİ, ULUSAL KISA METRAJ İKİNCİLİK ÖDÜLÜ BİZ SUSUNCA

Kısa filmlerin çoğunu seyretme fırsatını buldum, çok güzel konuları işleyen yönetmen, senarist ve oyuncu  arkadaşlar vardı. Deneysel kısa filmler oldukça başarılı idi, favori filmlerim ödül aldılar. Ben film konusunda daha gerçekçi ve fikrini anlatan filmleri seyretmeyi severim. Favori kısa filmlerime gelince;  Mehmet İsmail Çeçen “Şin” filmi, Meryem Beyza Eren’in filmi “Biz susunca”  ve Volkan Girgin’in “Konuşma” adlı kısa filmlerini beğenmiştim. Şin ve Biz susunca ödül aldı, Volkan Girgin ödül alamadı ama eminim yeni projesi vardır merakla bekliyorum.

Uzun metraj filmlerinin çoğunu izleyemedim tek “Alinin Tabiatı” filminin konusu iyi idi, sinematografisi iyi idi ama filmde anlam bütünlüğü yoktu.

Ödül alan tüm eserleri tebrik ederim. Birde ödül töreninde en çok hoşuma “gerekçeli karar”ın okunması idi. Bence böyle açıklamalar sinemacılar için çok faydalı bir nokta.

Emel Göksu ve Hakan Salınmış uzun zamandır sahnelerini takip ettiğim değerli oyuncular ödül almaları onlar kadar beni de sevindirdi. Size küçük bir anekdot anlatayım. Bağlılık filminin değerli oyuncusu Filiz Bozok hanımefendi ile konuşurken, Hakan Salınmış yanımızda geçiyordu, Filiz hanım; “Tebrik ederim, en iyi oyuncu ödülü aldınız” dedi, tam bende tebrik edecek iken, Filiz hanım’a döndü ” Aman efendim, utandırıyorsunuz beni, estağfurullah” dedi. Bunu söylerken tavırları gayet doğal ve samimi idi, sanatçının bir duruşu olmalı. Bende burdan tebrik ediyorum, Hakan Salınmış  hocam tebrik ederim.

Bu arada bende Ali Eyüboğlu hocama katılıyorum. Ödül töreninde ödül alan yönetmenin elini cebinde konuşması şık bir davranış değil. Salonu dolduran herkes seni tebrik ederken elinin cebinde konuşması pek şık bir davranış olmadı.

Zöhre Zamani’nin konuşmasında Türk filmlerini övmesi ise hoş oldu.  İranlı kadın yönetmen Zöhre Zamani, “Filmleriniz sayesinde güzel Türkçe’nizi öğrendim” dedi.

Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan konuşmasında ; “…Özellikle komedi sanatçılarımız bizlere ulaştı ve sinema festivallerinde komedi sanatçılarına bir kategori ve başarı ödülü şeklinde bir ödül icra edilmiyor ve bu konuda özel hassasiyetinizi bekliyoruz diye ifade ettiler. Sanatı bütüncül olarak değerlendirip, sanatı sanat için yapma anlayışı içerisinde değerlendirmemiz gerekir. Sanatçının özgürlüğüne, hürriyetine ve bağımsız düşüncesine hiçbir şekilde müdahalemiz söz konusu olmaması lazım. Sanatçılar özgür düşünecek ve bağımsız olacak ki…”dedi.

Konuşması çok hoşuma gitti, inşallah diğer tüm festivallerde de bu konuya el atarlar, her zaman komedi ye ve morale ihtiyacımız var.

Malatya’da güzel bir festival oldu, festival koordinatörü Haydar Işık’ı ve ekibini kutluyorum, Malatya belediyesi ve halkının festivali desteklemesi sanata değer vermesi inşallah diğer belediyelere örnek olur. Herkes sanatın ne kadar özgür bırakılırsa o kadar hayatı renklendirdiğini ve insanların dünya ya güzel bakmasını sağladığını anlaması dileği ile.İyi Seyirler…

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.