Peyami Safa Yeşilçam ve Televizyonda-6
Müziklerini Bora Ayanoğlu’nun hazırladığı Yalnızız’da; Fulden Uras, Ekrem Bora, Ebru Kutsal’ın oynadıkları bu uyarlama, Elmas’la Önal’ın Safa’yı, sadece ismiyle önemsediklerini, eserlerinin derdini anlayamadıklarını bir kez daha gözler önüne sermiştir.
Safa’nın Server Bedi müstearıylakalemealdığı Selma ve Gölgesi, şimdilikson Server Bedi uyarlamasıdır.
İntihar, şüphe, kıskançlık, dostluk ve aşk mevzularını irdeleyen eser, Selma adlı gizemli olduğu vurgulanan karakterin, planlarını nasıl ustalıkla gerçekleştirdiğini, ona tutkun olan iki yakın arkadaşın birbirleriyle nasıl kanlı bıçaklı olduklarını hikâye etmiştir.
Yapımcılığını Burak Yamanlıca ve Tülin Soyarslan’ın üstlendikleri, senaryosunu Nilgün Öneş’in kaleme aldığı uyarlamayı, 2008 yılında, Gölge adını vererek ve müziklerine imza atarak Mehmet Güreli sinemaya uyarlamıştır.
Ahmet Sesigürgil’in görüntü yönetmeni olarak çalıştığı uyarlamada; Görkem Yeltan, Kaan Çakır ve Serkan Ercan gibi isimlerin rollerini benimseyerek oynadıkları Gölge, Safa’nın derdini anlamaya çalışan iyi niyetli bir çalışma olarak dikkat çekmiştir.
2012’de televizyon dizisi formatında çekilen Canan’la, Safa’dan uyarlanan eserler perdesi şimdilik kapanmıştır.
Eser; tutulduğu kadın için yuvasını yıkma aşamasına gelen Lâmi’yle, onu her bakımdan kullanan Canan arasındaki sorunlu ilişkiyi anlatmıştır.
Safa’nın aileyi ne kadar önemsediğini belgeleyen bu eserin uyarlamasını Bahadır İnce 2011 yılında, Ata Türkoğlu’ndan mali destek alarak yönetmiştir.
Senaryosunu; Yelda Eroğlu, Mert Meriçli ve Hakan Haksun’un yazdıkları uyarlamanın görüntü yönetmeni Yusuf Akkuş’tur.
Müziklerini Nail Yurtsever’in hazırladığı televizyon dizisi; Gamze Özçelik, Evren Bingöl, Deniz Bolışık, BurakhanKavraz, Mehmet Atay, Neriman Uğur gibi isimleri bir araya getirmiştir.
FoxTv için çekilen Canan; oyuncuların gayretleriyle izlenebilmiş bir yapımdır.
Babası İsmail Safa gibi kalemiyle geçinen ancak ondan farklı bir yolda ilerleyerek, şiir değil, sadece roman kaleme alan Safa’nın bir Savaşçı olduğu sıklıkla vurgulanmıştır ama eserleri zevahiri kurtarma derdine düşülmeden okunduğunda, katalizörün tereddüt olduğu berrak bir şekilde görülebilecektir.
Eserlerini uyarlayanlar, Güreli hariç, katalizörün farkına varamamışlardır. Böyle bir sorunun yaşanmasının nedeni izlenme kaygısı ve uyarlayanların, Safa’yı klişelerle tanıtan isimlerin izini takip etmeleridir.
Elmas ve Safa, eserini sevdikleri için uyarladıklarını dile getirmişlerdir ama görüldüğü üzere sevmek, anlamayı beraberinde getirmemiştir. Zaten sevmek, anlamaya giden yolları açan bir fiil değildir.
Eserlerinin sevilmesini değil, tartışılmasını arzulamasıyla; Ahmet Hamdi Tanpınar, Kemal Tahir ve Cemil Meriç’le ortak paydada buluşturulabilecek olan Peyami Safa, kitaplarını yayımlayan Ötüken Yayınevi’nce de layıkıyla idrak edilemediği için, eserleri üzerinde yanlışlıklar trajedisi sahnelenen mütereddit bir edebiyatçı olmaktan kurtulamamıştır.