KORKU VE KAYGI

07.08.2022
A+
A-

Korku, insanı tehlikelere karşı uyaran bir duygulanım ve tepkidir. Korku anında vücutta fizyolojik değişiklikler olur.  Hiç korku bilmeseydik kendimizi koruyamazdık. Nasıl ki bedendeki ağrı ve sızı bir rahatsızlığı haber veriyorsa korku da bize zarar verebilecek bir durumu haber veriyor. Deliler korku bilmezler çünkü bilinçleri tamamen çözülmüştür. Bir çocuk korkuyu algılıyorsa kesinlikle geri zekâlı değildir. Aşırı korkaklık ise hayatın kalitesini düşürür ve insanın aktivitelerini azaltır.

Gerçek bir tehlikeyi bildiren korkular olduğu gibi hayal gücünün yarattığı korkular da vardır. Tehlikeyi olduğundan çok büyütür. Korkular normali aşıp hayatı çekilmez yaparlarsa bunlara marazi yani patolojik korku diyoruz. Korkulmayacak şeylerden korku duyulur. Yoksulluğa düşmek korkusu, ret edilmek korkusu, kapalı alanda kalmak korkusu, meydan korkusu, mikrop korkusu gibi…

Korku psikologlara göre öğrenilmiştir. Çocuk doğarken korku bilmez. Anne ve babasının korkuları çocuklara da geçer. Korkmak için tecrübe gereklidir. Gençler ve bir konuda yeterli bilgisi olmayanlar korkuyu bilmezler, tehlikeye atılırlar.  Buna ahmakça cesaret denir. Tehlikeyi bilip korkmamak erdemdir. Korkuyu algılamanın üst ve alt eşiği vardır. Bir insanı bu eşiğin dışındaki şeylerle korkutamazsınız.

Bir çocuğu mesela savaşla ve ekonomik krizle korkutulması anlamsızdır çünkü algılama eşiğinde değil ama oyuncağını elinden almakla korkutabilirsiniz. Bir de deneylerle anlaşılmıştır ki küçük bir şeyle korkutulabilen insanlar büyük tehditlere aldırış etmez olmuşlardır. Çünkü algı eşikleri aşılmıştır. İnsanın tecrübelerinin dışında olan şeyler algı alanının dışında olduğu için korkuların kaynağı olamaz.

Kaygı ise korkudan farklıdır. Ortada belirli bir neden yoktur. Korku bilinçli ve belirli iken, kaygı bilinçsiz ve belirsizdir. Kişi neden korktuğunu bilmez. Korkunun nesnesi dışarıdadır, kaygı ise zihin ve düşünceden doğar. Korkular gelip geçicidir. Kaygı ise kalıcı ve devamlıdır.  Hiçbir aleyhte işaret yokken mesela yoksul düşmekten veya mevkiinizi kaybetmekten korkuyorsanız bu kaygıdır.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.