İNSAN; NEFES ALDIKÇA ANLAŞILMALI, ÖLÜNCE DEĞİL!
“Morgda açılınca kafatası
Doktor beyler beyin gördüler
İndirince ten kafesine neşteri
Doktor beyler yürek gördüler
Yürekte ne gördüler dersiniz
Yürekte memleket gördüler
Dünya gördüler
Bir de dost gördüler
Ama bu işte doktor beyler
Doğrusu geç kaldılar
Çok geç kaldılar”
Halim Şefik
Öldükten sonra anlaşılmak bütün yazarların kaderi midir? Nefes alırken anlaşılsalardı bu coğrafyamız nasıl olurdu? Bugün Halim Şefik’in , Orhan Veli Kanık için yazdığı “OTOPSİ” şiirinde bu sorunun yanıtını arayacağız.
Yazmak ; bir hobiden ziyade hayatın izlerini beyaz sayfalar eşliğinde karşımıza sunarlar. Kimi zaman toplumun yaralarını kalemlerle konuşturarak , kimi zaman da amansız aşk kelamlarını dilden dile ulaştırarak…
Gönül ile aklın birleştiği ortak noktalardan biri de kalemdir. Bir tahta parçası olarak görünse de bir ruhu temsil eder ve can verir bütün kelimelere. Kelimeler ışığında hem hayal hem de fikir dünyamız aydınlanır.
Orhan Veli hiç yazar mıydı “Anlatamıyorum” diye ya da Nazım Hikmet , “Kuvayi Milliye” şiirini yazmışken sırf düşüncelerinden dolayı vatan haini olarak bilmediği bir coğrafyaya sürgün edilir miydi ? Orhan Veli ve Nazım Hikmet’in sanat anlayışları farklı olmasına ve birbirlerini kıyasıya eleştirmelerine rağmen Orhan Veli , Nazım Hikmet’i cezaevinden kurtarılması için arkadaşları Oktay Rıfat ve Melih Cevdet’le birlikte üç gün boyunca açlık grevinde bulunmuşlar , Nazım Hikmet de Orhan Veli’nin ölümünden sonra “ve telli kavağa benzer Orhan’ım / yüreciği delik deşik onun da. Biz de aynı loncadayız biliriz , Tavfer / zanaatların en kanlısı şairlik.” Dizeleriyle sevgisini dile getirmiştir. Anlaşmak ve anlaşılmak aynı fikirlere sahip olmak değil aksine farklı düşünceleri dinlemek ve saygı duymaktır anlaşmak ve anlaşılmak…
Farklı düşüncelerden ortak bir akıl çıkarmak , egoların esiri olmak yerine hırsları bir kenara bırakıp karşılıklı birbirimizi anlamak bu ülkenin geleceğine yön verir. Aydınlardan nefes alırken faydalanılmalı , öldükten sonra aslında bu ülkeye çok şey katacak biriydi demek ulus tarihimize kara bir lekeden başka bir anlam ifade etmeyecektir.