İNSAN BİLİMLERİ HAKKINDA
İnsanı çeşitli yönlerden inceleyen bilimler vardır. Bu bilimler henüz çocukluk çağındadır. Son zamanlarda ortaya çıkmışlardır. Çünkü insan cansız maddelerin incelendiği gibi incelenemez. O devamlı değişmektedir. İnsan yapısı karmaşıktır. İnsan henüz yeterince keşfedilmemiş olarak duruyor. İnsanla ilgili bilimlerin kesin bir belirlenimciliğe (Determinizm) kavuşmasını beklememeli. Çünkü insan davranışlarına zekâ ve irade karışıyor. İnsanın görece bir özgürlüğü vardır.
İnsan bilimlerinin kesinliğe kavuşmaması insan davranışlarına nedenlerin yanında amaçların da etkide bulunmasıdır. İnsan nesne olmayıp öznedir. Bazı şeyleri etkileme ve değiştirme yeteneğindedir. İnsan bilimleri fizik bilimler gibi dıştan gözlemle değil, iç gözlemle gelişirler. İnsan hakkındaki bilgiler henüz bazı görüşlerden ibarettir. Büyük yazarlar, mistikler, sanatçılar insanı daha iyi tanırlar.
İnsanları konu edinen psikoloji, antropoloji, sosyoloji ve iktisat gibi bilimler henüz emekleme çağındadır. Bu bilimler insan hakkında bize kesin bilgiler veremiyorlar. Özellikle sosyal olayların nedenlerini anlamak ve açıklamak zordur. İnsanın karıştığı olaylar çok nedenlidir ve bir daha tekrarlanmaz. Hâlbuki bilim tekrarlanan, değişmeyen olaylarla ilgilenir. İnsan cemiyetlerideğişirler.