Çanakkale Zaferi’nin 106’ıncı yılı kutlu olsun

Çanakkale Zaferi’nin 106’ıncı yılı kutlu olsun
18.03.2021
A+
A-

Tarihte unutulmaz bir iz bırakan Çanakkale Savaşları Birinci Dünya Savaşı içinde, tarihin en kanlı savaşları olarak bilinir. 250 bini aşkın şehidimizin ve yüz binlerce gazimizin bir destan yazdığı Çanakkale Savaşları, Türk tarihinde de unutulmaz bir iz bıraktı.

Çanakkale Savaşları 3 Kasım 1914 ve 18 Mart 1915 tarihleri arasında Çanakkale Boğazı’nda cereyan eden bir seri deniz savaşlarıyla ve 25 Nisan 1915 – 8/9 Ocak 1916 arasında Gelibolu Yarımadası’nda tarihleri arasında yapılan kara savaşları kapsamaktadır.  Türk ordusunun I. Dünya Savaşı’nda zafer kazandığı tek cephe Çanakkale Cephesi olmuştur. Bu cephe, İtilaf Devletleri’nin saldırısı sonucu açılmış bir cephedir.

SAVAŞ DIŞI BIRAKMAK İSTEDİLER

Türk Tarihi’nde çok önemli bir yere sahip olan Çanakkale Zaferi, İngiltere ve Fransa ile onların getirdikleri sömürge askerleriyle Türk milleti arasında gerçekleşmiş bir savaştır. Düşmanın bir hedefi vardı, o da boğazları geçerek İstanbul’u ele geçirmek ve Osmanlı Devleti’ni savaş dışı etmekti. I. Dünya savaşı, İtilaf Devletleri ile İttifak Devletleri arasında gerçekleşmiştir. Osmanlı Devleti Almanya, Avusturya-Macaristan İmparatorluğu aynı safta yer almaktaydı. İtilaf Devletleri ise İngiltere, Fransa, Rusya gibi devletlerden oluşmaktaydı.

BU DİRENİŞİ BEKLEMİYORLARDI

İtilaf devletlerinden İngiltere ve Fransa, aynı blokta yer alan Rusya’ya yardım götürmek, İstanbul’u ele geçirip Osmanlı’yı savaş dışı bırakmak için Çanakkale Boğazı’na saldırdı. Düşman askerlerinin boğazı geçme girişimleri Türklerin direnişiyle karşılaştı. İtilaf devletleri bu direnişi hiç beklemiyordu.  Denizden ve karadan yapılan savaşlar 18 Mart 1915’te başladı. Düşman donanması bütün gücüyle yüklenmesine rağmen deniz savaşlarında başarısız oldu.

250 BİN ŞEHİT VERDİK

Denizden geçemeyen düşman kuvvetleri karadan geçme yolunu denediler. 25 Nisan 1915’te kara savaşları başladı. Türk askeri, 19. Tümen komutanı Mustafa Kemal’in emriyle “Ben size taarruz emretmiyorum. Ölmeyi emrediyorum. Biz ölünceye kadar geçecek zaman içinde yerimize başka kuvvetler ve başka komutanlar geçebilir” saldırıya geçti. Türk ordusu büyük bir zafer kazandı. Kumkale, Beşike, Bolayır, Seddülbahir, Arıburnu, Kabatepe, Conkbayırı ve Anafartalar’da savaşlar Türk ordusunun başarısıyla sona erdi. Çanakkale’yi geçemeyeceklerini anlayan düşman ordusu, 1916 kışında geri çekilmek zorunda kaldı. Çanakkale savaşlarında 250 binin üzerinde Türk askeri şehit düştü. Düşman ordusunun kayıpları ise bu sayıdan daha fazlaydı.

ÇANAKKALE GEÇİLMEZ

Bu savaşta İngilizlerin dünyaca meşhur deniz donanmaları, Nusret mayın gemisinin döşediği mayınlar ve Türk topçusunun isabetli atışları neticesinde Boğazın derin sularına gömülmüş, adeta savaşın kaderi değişmiştir. Düşman askerlerinin Gelibolu Yarımadasına yaptıkları çıkartma ve günlerce süren kanlı muharebelerin sonucunda Türk askeri yüzbinlerce şehit vermesine karşın düşmanı Çanakkale’den geçirmemiştir.

SEYİT ONBAŞI MUCİZESİ

İtilaf Devletlerinin başlattığı saldırı sırasında işgal güçlerinin gemilerinden yapılan atışlarla tabyadaki topların büyük bölümü kullanılamaz hale geldi. Bu sırada sadece, Seyit Ali’nin görevli olduğu Rumeli Mecidiye Tabyası’ndaki top sağlam kaldı. Mermiyi topa kaldıran vinç sisteminin bozulması üzerine Seyit Ali, silah arkadaşı Niğdeli Ali’nin de yardımıyla devasa top mermisini sırtlayarak kundağa yerleştirdi ve top ateşlendi. Atılan mermi, dönemin en donanımlı gemilerinden “Ocean” zırhlısını yan yatırdı. “Ocean”, daha sonra Nusret Mayın Gemisi’nin döktüğü mayınlardan birine çarparak alabora oldu ve battı. (Haber Merkezi)

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.