ÇALIŞMA SANATI

27.06.2022
A+
A-

Çalışma sanatının birinci kuralı yeteneğinize uygun ve sevdiğiniz işi yapmaktır. Bunun için seçeceğiniz işin veya mesleğin ustalarına danışın ve onların tavsiyelerine önem verin.  Böylece boşa vakit harcamamış olursunuz. İnsan her işte başarılı olamaz. Bazı şeyleri başkalarından daha iyi yapabiliyor. Sevdiği ve yeteneğinin olduğu işi yapmak hayatın en derin sevinçlerini insana yaşatır ve mutlu kılar. Aksi takdirde sırf geçim için bir işte çalışmak insana angarya gibi gelir.

Çalışma sanatının ikinci kuralı devam etmektir. Andre Maurois “iş verimli ise devam etmek geometrik tarzda bir yarar sağlar” diyor. Uzun zaman devam etmeden bir şey başarılamaz. Sebatsız kimseler, sık iş değiştirenler yuvarlanan taş gibi yosun tutmaz. Kimse bir gecede filozof olmaz. Koruk bir gecede üzüm olmaz. Sular üzerinden akarak taşların bile sivriliklerini törpüler onları cilalı gibi yapar. Devamın tesiri ancak yıllar sonra meydana çıkar ve gördüklerinize şaşarsınız.

Çalışma sanatının üçüncü kuralı her defasında işin bir parçası ile uğraşmaktır. Hedefe küçük adımlarla ulaşılır.  Dev eserler her gün bir miktar çalışarak meydana getirilmiştir. İngilizcenin büyük sözlüklerinden birini yazan zat hekimdi ve bunu hastalarını ziyarete giderken arabada on beşer dakika çalışarak hazırlamıştır. Her gün bir miktar çalıştıktan sonra işi bırakmalı ve artık onu düşünmemelisiniz.

Çalışma sanatının dördüncü kuralı sonuçları denetlemektir. İşi ara sıra kontrol etmeli ne kadar ilerlediğinizi anlamalısınız. Buna “geri bildirim” denir, işten geri bildirim almadan çalışma heyecanı sürmez. Çalışma insana ilerisi için umut vermeden devam ettirilemez. Sonuç istediğinizi vermiyorsa üzerinde düşünün, aksaklığın nerede olduğunu anlamaya çalışın. Yeni bir yol ve yöntem arayın veya işinizi değiştirin.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.