Bu sergide portreler hayat buldu

BUFSAD kursiyerlerinin çektiği fotoğraflardan oluşan ‘Portre Atölyesi Sergisi’ hakkında bilgiler veren Sergi Danışmanı Seraceddin Ayyıldız, atölye eğitimlerine katılan 27 kişinin 54 tane fotoğrafının sergide yer aldığını söyledi.
YASEMİN ÖZKEREM / ÖZEL HABER
BUFSAD’ın 2025 eğitim döneminde 3 adet portre atölyesi açıldığını belirten Ayyıldız, “Katılımcıların atölye sonunda çekmiş olduğu fotoğraflardan oluşan bir sergi. Toplam 3 portre atölyesi eğitimi verildi. Bu 3 atölyeye toplam 27 kişi katıldı. Bu atölyelerde yer alan katılımcıların 54 tane fotoğrafını sergiye koyduk” dedi.
“SERGİYİ FOTOĞRAFLARDAKİ MODELLER DE GEZİYOR”
Eğitimler hakkında da bilgi veren Ayyıldız şunları söyledi: “Onlara yapay ışıkta ışık kontrolünü nasıl yapacaklarını, modellerle nasıl iletişim kuracaklarını, ondan sonra da nasıl çekimlere başlayacakları ile ilgili çalışmalar yapıldı. Sağ olsunlar onlar da gayet iyi hallettiler bu işi. Aynı zamanda portre atölyesinin çekimi sırasında her bir fotoğrafçı arkadaşın iki tane model getirmesi gerekiyordu. Dolayısıyla şu anda sergi alanında gezenler arasında bol miktarda model var. Onları da davet ettik. Çok renkli bir sergi oldu.”
Yaklaşık olarak 50 küsür fotoğrafta 25 civarında model kullanılmış olduğunun da altını çizen Ayyıldız, sergide her bir fotoğrafçının en az 2’şer tane eseri olduğunu da söyledi.
Serginin amacı hakkında da bilgi veren Ayyıldız, “Gayet verimli bir çalışma sonucu bu güzel sergi ortaya çıktı. Atölye çalışmamız çok verimli ve eğitici oldu. Asıl amaç onları eğitimli bir fotoğrafçı olarak ve daha bilinçli bir yola sokmak. Mesela ben de zamanında her önüme gelen her şeyi çekiyordum. Ama şu anda portre çekmek benim çok hoşuma gidiyor. Dolayısıyla bu konuda da kendimizi geliştirdik” dedi.
ATÖLYELERE DEVAM
Kendisinin de öğretmen kökenli olduğunu ayrıca üniversite de kameramanlık ve fotoğrafçılık eğitimi aldığını da vurgulayan Ayyıldız, “Dolayısıyla çocuklara, öğretmen olduğumuz için alışmışız öyle demeye. Katılımcılara bunları sevdirmek, bu veya sevdikleri yolda daha nasıl gidebileceklerini anlatmak anlamında yapılmış üç teorik dördü çekim olmak üzere yedi derslik bir atölyenin sonucu. Katılımcı olduğu müddetçe bu tarz atölyeleri de BUFSAD bünyesinde açmaya devam edeceğiz. Hatta bu sene 3 tane atölye çalışması yapıldı. Ve 4’üncünün de kayıtları devam ediyor. Yani 2026’tanın da üzerine koymamız gerekiyor diye düşünüyorum. Gelişime ve eğitime devam” diye konuştu.
“BURSALILARIN SERGİLERE İLGİSİ BÜYÜK”
Bursalıların sergilere olan ilgisinin çok olduğunu da söyleyen Ayyıldız, “Fotoğraf sanatçılığı her geçen gün gelişen bir sanat halini aldı. İnsanlar artık fotoğraf ile ilgili daha bilinçli. Bursalıların da sergilere ve bu tarz sanatlara ilgisi oldukça büyük. Sergilere olan ziyaret artışları bunu gösteriyor. Sergilerde büyük kalabalıklar oluştuğuna da şahit oldum. Bu çok güzel bir şey elbette” şeklinde konuştu.
“FOTOĞRAF İZLEMEK GEREK”
Fotoğrafçılık ile ilgili önerilerde de bulunan Eğitimci Ayyıldız, son olarak şunları söyledi:
“Şimdi herkes cep telefonlarıyla fotoğraf çekiyor. Herkes fotoğraf çektiğini zannediyor. Ne zaman kendi çektiği fotoğrafın her ayarını kendi yapmaya başlıyor insan işte o zaman keyif de almaya başlıyor. Sonra diyorsun ‘bu fotoğraf benim fotoğrafım’ Sonrasında fotoğraf çekmeye daha çok hevesle devam ediyor. Kendimizi daha çok geliştirmek için bol bol fotoğraf çekmek ve fotoğraf izlemek gerekiyor. Ayrıca Tayyare Kültür Merkezi’nin 2’nci katında yer alan sergi, 30 Nisan’a kadar ziyaretlere açık olacak. Tüm Bursalıları bekleriz.”