2024 YILI BORSA İSTANBUL DEĞERLENDİRMESİ VE 2025 YILI İÇİN HEDEFLER

08.01.2025
A+
A-

2024 yılında bir gün önce yaşadığımız mutluluğu, diğer gün kaybettiğimiz, sonraki gün karamsarlığa düştüğümüz ve yılın sonunda keyfimizin çok da iyi olmadığı bir yıl oldu. Yıl boyunca enflasyon ve faiz muhabbetinde canımız sıkılırken; Borsa İstanbul yıl ortasına kadar 11.252,11 seviyesine kadar ulaştı. PPK toplantısı ile faiz %50’ye ulaşınca Borsamız buna daha fazla dayanamayarak yılı 9.830,56 seviyesinden kapattı. Yıllık zirve değere göre getiri %50,63 olurken yılsonu net getirisi %32,39’a düştü. Minimum getiri oranı ise 05 Kasım 2024 tarihindeki 8.566,62 puan kapanışı ile %14,68 oldu. Yıl içi görülen bu dip seviyesinden 40 iş gününde %14,75 yükseliş yaşandı.

Bu verileri sunmamın sebebi borsanın kısa bir süre de olsa faiz oranı kadar getiriye ulaşması ancak yılın geri kalanında önce %23,87 kayba kadar değer kaybetmesi. Bazı analistlerin ayı piyasasına giriyoruz dediğimiz anda dönüş başladı. Bir anlamda borsa(cı) tabiriyle “testere yılı” oldu.

Takip ettiğim XU100 grafiğini aşağıda paylaşıyorum

Grafikte paylaştığım çizgi ve rakamlarıyaklaşık bir yıldır hiç değiştirmedim. Borsadaki testerenin yüksek faiz ortamında olması kadar doğal bir şey yok aslında. Bu yazıda alt endekslere girmeyeceğim. Ancak elinizde bankacılık hisseleri yoksa muhtemelen yılı istediğiniz kar oranı ile kapatamadınız. Piyasa hareketleri için öncelikli olan reel faiz oranıdır. Piyasanın bu orandan mutlu olup olmamasıdır önemli olan. Yön vericiler buna göre hareket edeceklerdir.

2024 yılı kademeli alım yapabilen ve ortalama bir kar ile satabilenlerin yılı oldu. Kararlarını herhangi bir temel analize bağlı olarak bile alsalar bile teknik analize bakmadan hareket edenler zarar etti. Özellikle 18 Temmuz 2024 tarihindeki zirve değerinden 05 Kasım 2024 dip değere kadar oluşan %23,87’lik değer kaybının yaşandığı süreçte bazı hisseler %50’den fazla değer kaybetti. Endeksteki kısa yılsonu hareketinde bile birçoğu toparlanamadı. Yanlış kararlar ve kayıplarda finansal okur-yazarlık eksikliği en önemli faktör oldu. Pandemiden sonraki küresel harekete ilaveten bize özel enflasyon rallisi ya da getiri arayışı nedeniyle her hissenin uçup kaçtığı dönem bitti.

2025 yılı için en son söylemem gerekeni en önce aktarayım:

Yukarıdaki grafikte en altta yer trend çizgisine bakmaya devam edeceğim. Eğer bu trend kırılırsa Borsa İstanbul’daki düzeltmenin yatay ve dikey olması şartlarına göre süreci uzatsa da ciddi alım fırsatı verecektir. 2024 yılında olduğu gibi testere yılı özelliklerini barındıracaktır.

02 Ocak itibari ile BIST 50 hisselerinde açığa satış kalktı. Piyasada likit ortamın artması genel anlamda pozitif bir gelişmedir. Piyasanın iki yönlü hareket etmesine olan sağlar.

20 Ocak’ta ABD Başkanlığı koltuğuna oturacak olan Trump etkisini her zaman göz önünde bulundurmalıyız. Saat farkından dolayı Borsa İstanbul’da olumlu veya olumsuz yönde ‘GAP’lı açılışları çokça görebiliriz.

2025 hedefleri için elbette piyasaya yeni bir hikâye gerekiyor. Elimizdeki en önemli malzeme faiz indirimi ve not artırımları. Bu yeterli mi? Olmayabilir. Ancak şimdilik ana hikaye hala faiz indirimidir. Diğer faktörler bu hikayeyi destekleyici nitelikte olmalıdır.

Kısa vadede Borsa İstanbul düşen kanal direnci (zamansallıkla değişecektir) 10110 üzerinde kapanış yapabilirse ilk ana direnci fibo seviyesi 10226 olacaktır. Bu seviye üzerindeki kapanışlarda endeks hızlanır. Önce 10677 daha sonra zirve değeri olan 11252 seviyesi hedef olacaktır. Borsa İstanbul kısa – orta vade formasyon hedefi ise 11800 seviyesi olarak görünmektedir.

Haftanın Sözü:

Kapitalizm rekabeti arttırmak için tüm oyunculara aşırı iyimserlik aşılamıştır.

Nassim Nicholas Taleb

 

 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.